Requiem aeternam...

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Re: Requiem aeternam...

Post autor: krzysztof »

Garinol pisze:Dowiedziałem się od znajomej która przejeżdża przez Skarszewy, że rozbierane są tam tory, ostatnie, jakie tam dochodzą....dochodziły....
:cry:
Wiecie coś na ten ponury temat?
to smutna prawda.
tory dochodziły. tylko dochodziły. bo pociągi chyba już od 15 lat nie.
a koparka rozbiera tory na wylocie ze Skarszew w kierunku Kościerzyny.
widziałem osobiście.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2007, 02:07 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Powinni Ci z PiSu pozamykac tych którzy podejmują takie decyzje o niszczeniu systemu transportowego Polski !!
A osobiście mam nadzieję, że zemści się to szybko na kolei i samorządach tamtejszych.
Dlaczego Polacy są tacy głupi i krótkowzroczni :oops:
Dlaczego nie potrafimy uczyc się na błędach naszych sąsiadów, którzy odbudowują to co zamykali 40 lat temu :(
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Post autor: Garinol »

Witam

Tu jest coś o rozbiórce Linii Skarszewy-Kościerzyna... :(
http://www.wnp.pl/grupy/dyskusja_309412.html

Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Witam

Ostatnio mam pełno pracy, wyjeżdżam rano a wracam w nocy, informacje wolno docierają...

Dowiedziałem się od znajomej która przejeżdża przez Skarszewy, że rozbierane są tam tory, ostatnie, jakie tam dochodzą....dochodziły....
:cry:

Wiecie coś na ten ponury temat?
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

W sumie popieram przedmówcę. Moją intencją jest podaie do wiadomości, że ta linia za jakiś czas zniknie. jak już 'Skanska' przestanie wozić tym torem tłuczeń do autostrady.
W obecnej chwili sytuacja wygląda tak:
Tłucznia jeszcze nie wożą. Narazie ułożyli przy torach plac z betonowych płyt , gdzie będzie odbywał się wyładunek. Plac powstał tuż obok miejsca na autostradę, 1,5 km za miejscowością Kopytkowo. W torze będą musieli uzupełnić brakujące łubki i śruby, które padły łupem złomiarzy. Nie wiem jeszcze kiedy pojedzie tam pierwszy pociąg z ładunkiem, ale tego w Smętowie jeszcze nie wie nawet dyżurny ruchu. Wiedział tylko o tym, że tory będą rozebrane.
A ja zrobiłem dotąd 50 zdjęć tej linii. Tylko mam tradycyjny sprzęt i nie posiadam skanera, co utrudni możliwość przedstawienia wyników pracy.
BarTT
Kontakt:

Post autor: BarTT »

Delikatnie apeluję o zaprzestanie dyskusji zwiazanej (nawet pośrednio) z polityką... czyjeś opinie i poglądy nie powinny być obiektem jakichkolwiek komentarzy. Ja szanuję obecny rząd i szanuję ludzi, którzy się ze mną nie zgadzają, tak więc wrócmy do wątku pierwotnego. :)
Ostatnio zmieniony 01 lis 2006, 22:59 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

miki pisze:
WojTTek pisze:Miejmy nadzieje że Rząd coś zrobi w tej sprawie
Dziżas, taki młody a już skażony socjalizmem....
Polityka transportowa państwa leży w gestii rządu, to nie ma nic wspólnego z socjalizmem. Mnie raczej zastanawia ten szacunek dla kaczora - Rząd przez duże RZ :lol:
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

WojTTek pisze:Miejmy nadzieje że Rząd coś zrobi w tej sprawie
Dziżas, taki młody a już skażony socjalizmem....
BarTT
Kontakt:

Post autor: BarTT »

Tiry na tory
Modne ostatnimi czasy hasło :)

"Glosząc" je dużo osób zapomina jednak o trudnosciach - chociażby problemy natury logistycznej... że nie wspomnę o przychodach z winiet. :/
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

no niestety...
tak juz w naszej Polsce jest. Nie mieszkamy w Ameryce gdzie możemy sobie budować i kroić państwo autostradami. Musimy się nauczyć korzystać z tetgo co mamy. W końcu poprzedni system i dalej niemcy czy też jeszcze inni budowali te stacje, budowali linie które do dziś pełnią różne funkcje nie zawsze transportowe (jako dochód ze złomu). Miejmy nadzieje że Rząd coś zrobi w tej sprawie np. Tiry na tory co w efekcie mogłoby odciążyć drogi.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Zanim wybudują te wszystkie autostrady zdążą się jeszcze nie raz pozatykac w korkach. Na szczęście dla kolei tempo budowy dróg jest wolne. I może nie zdążą rozebrac tego co zamierzali. Wszak kolei miało byc raptem kilkanaście tysięcy km!
Pewnie, że żal tej linii! Dziwne, że kilka miasteczek średniej wielkości takich jak Starogard, Skarszewy, Skórcz i Tczew nie są powiązane połączeniam kolejowymi jeszcze?! Co robią władze samorządowe na tym terenie?!
Cieszę się, że mieszkam w Wielkiej Polsce, bo tu jak na razie nie likwidują! A nawet przywracają powolutku!
Żeby jeszcze nie ta durna ustawa o transporcie kolejowym. Chodzi mi tu o uruchamianie pociągów osobowych na terenie więcej niż dwa województwa, to miałbym szansę na ciekawsze relacje.
A więc pozostaje nam fotografowanie tylko. :(
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Requiem aeternam...

Niestety... linia kolejowa ze st. Smętowo do Skórcz oficjalnie nie istneje, znaczy nie widnieje już w rozkładach jazdy i na nowych mapach. Tory jeszcze leżą, choć złomiarze zaczynają się nimi interesować coraz bardziej. O tym ponurym fakcie dowiedziałęm się jakiś czas temu. Tory zostaną rozebrane jak będą budować autostradę. W sumie front robót jak cień śmierci zbliża się do torów... podobno droga dla samochodów pójdzie nad autostradą ,a tory zaczęły "przeszkadzać" twórcom tego szalonego pomysłu, który niestety zatwierdzono... Nie wiem, kiedy nastąpi zniszczenie, tego nie wiedział kolejarz (dyżurny ruchu ze Smętowa), który mówił mi o tym mającym nastąpić dziele zniszczenia...
Tory te przez jakiś czas będzie wykorzystywać firma "Skanska", budująca autostradę do transportu tłucznia. Ale jak już przywiozą stosowną ilość, rozbiorą tory.
Podobno autobus szynowy na tej linii Smętowo-Skórcz-Starogard Gd. opłacałby się... Jak zwykle decyzja jakiegoś idioty jeżdżącego wielką limuzyną , mającego ludzi głęboko w....
I tak ciekawa i klimatyczna linia kolejowa zniknie z powierzchni ziemi.

Ktoś gdzieś, parafrazując x. Twardowskiego, napisał: "spieszmy się fotografować kolej, tak szybko odchodzi"...
Ostatnio zmieniony 01 lis 2006, 17:20 przez Garinol, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”