Drukowanie 3D - wątek ogólny

Shapeways i inne

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Re: Drukowanie 3D - wątek ogólny

Post autor: Ranger »

Jak pisał kolega Free Cad jest darmowy ;)
Natomiast Solid Edge ST zaczyna się od 24K.

Drukarkę Nobel 1.0A już obczaiłem i będę na niej drukował próbki. Zasadniczo na drukarce się nie kończy bo potrzebna jest do niej jeszcze naświetlarka/urwardzarka UV za 1650zł.
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Post autor: Slawek77 »

Jak już poruszamy temat rysowania 3d to mam pytanie dla osób znających ta wiedzę.
Jest ktoś w stanie zrobić instrukcje do moich modeli ? oczywiście odpłatnie
mareks
Kontakt:

Post autor: mareks »

FreeCad jak sama nazwa mowi za free... :)
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Nie no żartowałem z ta nauką rysowania choć przydało by się by zrobić instrukcje papierkowe do moich modeli.
Pewnie nie jest to trudne lecz z braku czasu nie dam rady poświęcić kilka miesięcy na naukę od podstaw.
Dotykałem wydruk z dej drukarki i wiem co pisze, lecz wydruk był gumowy ale pewnie kolega nie zastosował usztywniacza jak na filmikach pokazują.
Moim zdanie na detale nadaje się ta drukarka !!!
Konrad nie będę cię uczyć ale znasz nazwę drukarki wiec teraz wystarczy poszukać na jej temat jak najwięcej.
Jak chcesz to podpytam znajomego gdzie ją kupił i się z nimi skontaktujesz, i u nich na pewno dostaniesz próbki wydruku ;)
A jeszcze lepiej poszukaj targi związane z protezami ;) oni zaczynają stosować najnowsza technologię druku 3d w metalu.
A tak z czystej ciekawości jaka cena jest za ten program ?
Awatar użytkownika
kaine
Kontakt:

Post autor: kaine »

Sławek zadzwoń jutro do Grodu Gryfa a ustalimy szczegóły....
Piona
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Przekonałeś mnie :D Ja Cię projektowania 3D nie nauczę, musisz sam chcieć. Pracuję na Solid Edge ST6. Ceny oprogramowania Siemensa nie są zachęcające więc trzeba zacząć od jakiegoś FreeCada albo Blendera.
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Konrad, kolega wydrukował toaletę w skali TT i tylko to bo na rosomaka ja i Piotrek nie doczekaliśmy się :( a nie lubię się kogoś prosić xx razy bo coś zrobił.
Sam zaproponował kolega mi a potem się wymigiwał wydrukować.
Co wiem to płyn 05 L kosztuje 200 zł a ile z tego wyjdzie to nie wiem, ta toaleta ważyła max 3g.
Co pamiętam to rosomak w skali TT ważył 20gr czyli łatwo policzyć 25 szt więc 8 zł szt wychodzi ;)
Chyba dobrze liczę :mrgreen:
Gdzieś ta toaletę mam jak zajdę to wstawię fotkę i wagę.

A czy przyjmie Twoje zlecenie na druk ? wątpię, gośc produkuje zęby więc wiesz ile zarabia i na marne 20 zł się nie połaszczy ;)
Naucz mnie postaw 3d i kupie ją w ciemno ;) wtedy z czystym sumieniem powiem Ci czy nada się na Twoje detale czy nie ;)
10tys to nie majątek by zaryzykować i kupić, zawsze można sobie zrobić kwietnik wart 10tyś ;)
Kosztów utrzymania maszyny nie znam nie wiem na ile godzin wystarcza laser, oraz jaki tam laser siedzi itd..
Co pamiętam to toaleta drukowała się 20 min na niskiej jakości lecz jakość była naprawdę dobra, pod paznokciem nie były odczuwalne ślady druku jak przy drukarkach zwykłych 3d
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

To ja chętnie na tym Noblu cos wydrukuje. Jaki jest koszt druku 1cm^3? Ew. koszt pracy jeden godziny. Jeśli druk takiego wózka 1XTa w TT ma kosztować ok 100zl to jest to nieopłacalne.
Krótko, co drukowaliście i jakiej objętości to bylo.
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Bohdan troszkę ryzykowne zagranie z działalności przy takim wydruku, pewnie rysować umiesz w 3d więc proponuję zainwestować w lepszy sprzęt i sukces gwarantowany ;) co tego życzę Tobie z całego serca.
Przy tym wydruku co pokazałeś raczej nie zarobisz na opłacenie księgowej a co dopiero na zus i podatki ;)
Z chęcią bym kupił czołgi lecz w lepszej jakości wydruku.
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Tak jest Piotr to jest ta drukarka dokładnie

Nobel 1.0A SL 3D Printer
Po prostu zwykłe drukarki 3d idą do lamusa, jest to przykra ale prawdziwe stwierdzenie.
2000$
https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss ... 1.0A+SL+3D

https://www.youtube.com/watch?v=LO2GiqXNIK4
Bohdan
Kontakt:

Post autor: Bohdan »

Ja nikogo nie zmuszam do kupowania u mnie,wiem że są firmy które wykonują zlecenia lepiej i dokładniej lecz wyślijcie zapytanie ile milionów euro zainwestowali w park maszynowy inżynierów i skąd wzięli na to kasę ile biorą z dotacji unijnych,jak i kto im to załatwił i za ile.Jak ktoś ma odwagę otworzyć firmę z nową technologią za swoje pieniądze w tych warunkach ekono-plitycznych to życzę z całego serca powodzenia.Ponadto można modele nawet w skali 1:500 wykonać ręcznie ,tylko jak długo i za jakie pieniądze Witt Stwosz chyba nie sprostał by wymaganiom,pozostaje tylko Sebnitz i Tillig za grubą kasę.Jeżeli któryś z kolegów zakupi drukarkę w technologi SLA lub innej podobnej, ewentualnie pracującej w technologiach druku metalu w rozdzielczości 5400dpi ops.0.0001mm to bardzo chętnie zadam pytanie ,i nie tylko ja o koszt druku(bzdurne pojęcie druku nie mające technicznie nic wspólnego z drukiem)ale tak przyjęto w j.Polskim że FFF FDM SLA itp to jest druk!.
I niech tak zostanie.
Jeśli szanowni koledzy są w stanie udostępnić mi pliki obudów lokomotyw i innych modeli w doskonałej jakości czyli z tolerancją wymiarów wg.norm niemieckich ,to b.chętnie podejmę próbę wykonania takowych.A co za tym idzie na swój koszt.
Tylko proszę o prawa autorskie ,mogą być przekazane w kancelarii notarialnej w e-sądzie.
Awatar użytkownika
kaine
Kontakt:

Post autor: kaine »

Zaraz gdzieś wygrzebie tą nazwę drukarki bo specjalnie optymalizowaliśmy plik pod ten sprzęt.
To chyba była drukarka Nobel
Żeby do normalnego użytku weszły drukarki który mają filament w płynie czy w proszku to jest kwestia czasu i innowacji na rynku dla klientów indywidualnych. Teraz mamy rzeczy w życiu codziennym które na początku lat 90 nikomu się nie śniły. Wszystko co było projektowane dla wojska, leczenia itp ma użycie w życiu codziennym liczy się ilość sprzedanych egzemplarzy. Kiedyś marzeniem każdego była drukarka igłowa a teraz .... drukarka atramentowa ląduje na śmietniku czy też w ekoporcie i każdy ma na to wyczesane :)
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Konrad nie pamiętam nazwy tej drukarki ale podawałem tą nazwę Piotrkowi kaine może będzie pamiętał to napisze.
Wydruk z niej perfekcyjny, bo Piotrek wysłał plik do druku lecz nie wszystko znajomy wydrukował.
To co miałem w ręku było bardzo dobrej jakości, a było to dokładnie toaleta, i powierzchnia była gładka jak szkło.
Drukarka kosztowała w tamtym roku 10tyś.
Kolega miał wydrukować do Piotrka rosomaka lecz poleciał w ciu..a i nie wydrukował :x
Z resztą zaraz zadzwonię i spytam znajomego co to za drukarka i dam znać.

Dzwoniłem teraz nie pamięta, jak będzie w Poniedziałek na zakładzie to wysle mi sms z nazwą.

Cos podobnego do tej drukarki tylko ma ja wysoka jeszcze raz tyle.
http://www.lasermedia.pl/oferta/urzadze ... tor-motion
Poniżej zdjęcia wydruku

Added in 17 minutes 51 seconds:
Co tu dużo mówić ;) za 2600 zł masz drukarka do domowych zabaw ;) fakt małe pole robocze ale do Twoich produktów w sam raz ;)

https://pl.aliexpress.com/item/High-pre ... 3c5088c2a4
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Jeden, za 30zł trzeba dodać. Który nic nie wazy poza kołami. Węglarka z blaszek przy takiej konfiguracji jest za lekka.
A jeśli można wiedzieć to gdzie tak drukują za 30zł? Bo chyba nie w Shapeways?
AK
Kontakt:

Post autor: AK »

Prawda. Druk 3D w wysokiej jakości dłuuugo jeszcze będzie bardzo drogi.
Bez przesady. Za 30 PLN można sobie spłodzić wózek 1XTa w stanie gotowym do malowania o klasę lepiej odwzorowany niż typowe produkty blacharsko-odlewnicze. :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Druk 3D”