Dzięki Mariusz za info. W elektronice jestem noga . Wczoraj zajrzałem do pudełka z semaforem i ..... siedem kabli .
W weekend przysiądę do tego i zapewne poproszę o pomoc w przełożeniu tego na język prostego człowieka
Witaj, obsługuje tylko silnikowe a Viessmann (przynajmniej oryginalny) ma napęd cewkowy, którego ten napęd nie uciągnie. Jeśli będziesz chciał kupić kolejny dekoder to daj znać, bo Rubikus robi pod zamówienie uniwersalne - jednym dekoderem możesz obsługiwać zarówno napędy silnikowe jak i elektromagnetyczne. Mogę ewentualnie zapytać go czy można ten, który posiadasz przerobić pod Viessmanna.
Czy przy pomocy tego dekodera akcesoriów ( mam wersję 9302 ) można sterować pracą semafora Viessmanna 4900? Posiada własny silnik.
Na stronie MM wychodzi na to ,że raczej tak ...
Daje się - sam sprawdzałem. Jeśli masz jednak zrobione zasilanie dekodera z torów bądź centralki (DCC), to w instrukcji na stronie 3 jest napisane, że programowanie dekodera w takim przypadku nie będzie możliwe. Może na czas programowania dekodera zastosuj połączenie ze strony 2.
Jest zworka, ale niezależnie od położenia zworki efekt jest taki sam. Może tego dekodera się nie daje zaprogramować Multimausem, a może coś źle programuję?. Programuję tak samo, jak zmieniam adres lokomotywy CV1.
Mam problem ze zmianą adresu dekodera. Próbuję zmienić adres przy pomocy Roco Multimaus, zmieniam CV1 na dowolną wartość i przy programowaniu na dekoderze nie miga dioda ACK i adres pozostanie taki, jak był. Adres programuję tak, jak programuje się adresy lokomotyw. Mam trzy dekodery i wszystkie zachowują się tak samo. Dekoder podłączam bezpośrednio do centralki DCC, do dekodera nic innego nie jest podłączone. Zakładam, że dekodery są sprawne, bo raczej jest mało prawdopodobne, żeby wszystkie trzy były uszkodzone. Pewnie popełniam jakiś błąd przy programowaniu, może macie jakieś podpowiedzi?
Czy używając tego dekodera możliwe jest zasilanie napędów zwrotnic EW1 z DCC, tak jak to jest zrobione w dekoderach Geoline. Chodzi mi o uniknięcie doprowadzania dodatkowego zasilania AC 16V do dekodera.