Górka

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Re: Górka

Post autor: Niejeden »

Obrazek z7 to chyba nie Polska... Specem nie jestem ale nigdzie nie widziałem wzmianki o 2 światłach zielonych albo białej komorze pośrodku.

Gdzieś słyszałem (nie wiem, na ile to prawda - może ktoś zweryfikuje), że na semaforach unika się sytuacji, w której świecą się na raz dwie komory obok siebie. Być może pokazany semafor 3 komorowy może wyświetlać Sz i dlatego czerwone jest umieszczone na górze...
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

Mam zagwozdkę z rozmieszczeniem sygnałów w semaforze 3-komorowym. Problem w tym, że na różnych obrazkach i fotkach różnie to wygląda.
Sugerowałem się obrazami:
z4.jpg
z5.jpg
czerwone światło jest na samej górze. Nie wiem co jest niżej ale z pewnością jedno zielone i to chyba po środku.

Z kolei na różnistych obrazkach:
z6.png
z7.png
czerwone światło jest światłem środkowym.

Ze względu na specyfikę układu torowego mam zamiar zastosować tylko kolory czerwony, żółty i biały do manewrów. Taki to rozmieściłem od góry w dół: czerwony, żółty, biały. Myślę, że skoro nie ma zielonego, który byłby normalnie nad czerwonym, układ taki jest prawidłowy.

Czy to dobry układ? Czy jednak czerwone powinno być w środku?
Awatar użytkownika
Domiss
Kontakt:

Post autor: Domiss »

Za pierwszym razem zajmuje to najwięcej czasu. Lutowanie semafora też jest chyba trochę szybsze, niż klejenie, ale jest mniej możliwości poprawek. Ja wkładam diody na końcu, bo teraz musisz cały osprzęt nawlekać najpierw na druty, a potem na rurkę, a druty są dość delikatne. Przeciągając na końcu druty najpierw przepycham wolny drucik zgięty na pół od dołu wyciągając pętelkę od góry, w nią wkładam wiązkę i zaś na dół (coś jak urządzenie do nawlekania nitki na igłę się robi). Ja przykleisz daszki to potem jest dość łatwo i przyjemnie.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Cztery godziny walki z semaforem i cały czas jestem w lesie.
Przynajmniej udokumentuję składanie :D
DSC_6913.jpg
DSC_6914.jpg
DSC_6915.jpg
DSC_6916.jpg
DSC_6917.jpg
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

piotrek092 pisze:NIE.
Jest to tzw. okręg zwrotniczy którego nie wolno zastawiać taborem i nie wymaga się stawiania ukresów .
piotrek092
Kontakt:

Post autor: piotrek092 »

NIE.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Krótkie pytanie: czy na tego typu krzyżaku powinny być stosowane ukresy? Myślę, że nie skoro to droga przetaczania, ale wolę się upewnić u fachowców.
z2.jpg
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Po seriach testów z elektroniką, przyszła pora zestawić Arduino ze sterownikami zwrotnic i zgrać stany logiczne i grafikę na pulpicie ze stanami zwrotnic i polaryzacją.
Przejezdność na dwóch modułach badają cięższe parowozy - https://youtu.be/9tKrpVxqDkw

I test zjeżdżalni z najcięższym chyba wagonem - https://youtu.be/IXigtdxBegE
Awatar użytkownika
Slawek77
Kontakt:

Post autor: Slawek77 »

wicy pisze:Dojście do tego etapuz1.jpg zajęło mi chyba rok czasu.
A to wszystko przez te: :mrgreen:
Wojtek_Kraków
Kontakt:

Post autor: Wojtek_Kraków »

Semafor super. Popraw tylko malowanie czerwono-białych pasów na górze słupa
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Nic prostszego, jak zadeklarować chęć zrobienia "czegoś elektronicznego". Co najmniej kilka osób Ci w tym pomoże.
Gdybym nie był taki sam słaby z elektroniki jak Ty, od pół roku wszystko by już jeździło :mrgreen:
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Hahahahaha :D

Podziwiam Twój zapał i wyniki. Czytam każdy post chociaż i tak nic nie rozumiem :mrgreen: :mrgreen:
Ja z elektroniki jestem słaby .... właściwie zero :D
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Dojście do tego etapu
z1.jpg
zajęło mi chyba rok czasu. A to dopiero pierwsza sztuka z kilku, więc sadzenie trawy planuję na.... ~2024-2025.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Witek, coś wspomniałeś kiedyś o sianiu trawy na Twoich modułach..... Już wiem co pomożesz zrobić na moim ttorcie :mrgreen:
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Udało mi się w końcu polutować i poskładać dolną część semafora. Niestety, przy składaniu dolne, białe światło uległo awarii.
Poza tym udało mi się w końcu dorobić blink na MCP23017. Blink sprzętowy, na przerwaniu, pozwala mrugać dowolnie wybraną diodą. Nie muszę stosować żadnych PCA ;) Mam tani i łatwy w montażu układ.
Zakres sygnałów możliwy do ustawienia na semaforze zdecydowanie się zwiększył więc pomyślę o ich wykorzystaniu.
A tu filmik - https://youtu.be/TzLjnWPs6YE .W tle, na płytce 2 następne semafory jeszcze nie ubrane w formę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”