BR 182 "Taurus"
Moderator: mod-Tabor
- WrzoSS
- Kontakt:
Re: BR 182 "Taurus"
ja poproszę taką
- Ranger
- Kontakt:
Poprawki w BR182
A ja wczoraj dostałem nowego Taurusa Siemens Dispolok, miła niespodzianka. Piko posłuchało uwag urzytkowników. Lokomotywa przyszła do mnie nasmarowana specjalnym smarem modelarskim. Dodatkowo ma już oświetlenie zmienne kierunkowo, producent dodał płytkę sterującą wpinaną w gniazdo. Silnik dostał tzw. wygłuszenie tłumiące drgania.
Pozostaje się tylko cieszyć i jeździć!
Pozostaje się tylko cieszyć i jeździć!
Hi,
Czemu tak piszesz? Sprzedający ma prawo do żonglowania cenami. Chcesz kupisz, nie chcesz nie kupisz.zobacz skubanca
- bartekdj
- Kontakt:
zobacz skubanca jak stare modele Taurusa poszły w górę po 206.20zł.
MYŚLĘ, ŻE CENA "nowych malowań taurusa" JEST TAK ŚMIESZNA, ŻE BRAĆ
!!
MYŚLĘ, ŻE CENA "nowych malowań taurusa" JEST TAK ŚMIESZNA, ŻE BRAĆ

Hi,
Chciałem poinformować Was koledzy, że w Modelmanii są już dostępne nowe wersje Taurusa (chodzi oczywiście, o nowe malowania):
http://www.modelmania.com.pl/index.php? ... ilter_id=6
Wszystkie modele bez względu na malowanie są dostępne w cenie: 206,20zł.
Chciałem poinformować Was koledzy, że w Modelmanii są już dostępne nowe wersje Taurusa (chodzi oczywiście, o nowe malowania):
http://www.modelmania.com.pl/index.php? ... ilter_id=6
Wszystkie modele bez względu na malowanie są dostępne w cenie: 206,20zł.
- bartekdj
- Kontakt:
o tym była już mowa Czesi będą ją mieli już we wrześniu.Chcę kupić jeszcze jednego - to mówi samo za siebie, jak tylko będą znowu dostępnę w malowaniach srebrno - żółtych. Przed wakacjami zdążyli ich wyprodukować śladowe ilości, a teraz mają być dopiero w pażdzierniku.
a widziałeś tę e499 za 130zł. a stan opłakanyCiekawostka:W sklepie z kolejkami w Poznaniu za używaną optycznie dobrą BR 130 chcą 150 zł.

- miano
- Kontakt:
BR 182 TAURUS - moje wrażenia
Jako że równo tydzień temu stałem się właścicielem zamieszczonego poniżej wynalazku to czas na moje wrażenia.

Na początek dodam że jest to moja pamiątka z wyjazdu do Sebnitz
, choć zakupiłem ją w Görlitz.
Opakowanie: Bardzo solidne, pudełko po wyjęciu wkładu zabezpieczającego lokomotywę może służyć jako mini witryna na model. Wkład zabezpieczający lokomotywę trzyma ją bardzo dobrze więc prawdopodobieństwo uszkodzenia w transporcie prawie żadnę.
Model pudełka należy polecić wiadomej firmie
.
Pierwsze opinie: Nie jest żle, choć szczegóły rażą - najbardziej kółka z namalowanymi śrubami i i innymi elementami, to co przyklejone do dachu i napis PIKO na spodzie wózka. Pomijając drobne rozmycia farby na brzegach reklamy DHL reszta wydaje się OK. Być może ten model ma bardzo przyciemniane szyby bo wnętrza kabiny mimo najszczerszych cheęci nie dostrzegam, a czytałem o tym że takowe jest widoczne.
Pierwsza jazda: Miałem wątpliwości jak ten model poradzi sobie z moimi regenerowanymi rurkami. Poradził sobie znakomicie
co mnie zaskoczyło. Na prostej super, na łukach trochę hałasu, ale może być. I tak w porównaniu z czymkolwiek BTTB jest super cicho. Model podczes pierwsych jazd startował dopiero przy 8,5 V co mnie zdziwiło gdyż czytałem że jest lepiej.
Po dotarciu: Startuje przy 4V w obie strony, jedzie min przy 3,5 V bez obciążenia. Ciąga prawie wszystko co się podepnie:
- 5 Y + 2 reko
- 17 wagonów towarowych
- piętrus 4 + 2
Przy dwóch piętrusach czterowagonowych zaczynają się problemy.
Dodam że wszystko na kołach plastikowych, więc o dużych oporach, a z pietrusami 4 + 2 ma problemy moja jak dotychczas najmocniejsza loka BR 130.
Prędkość: Na poziomie BTTB czyli bardzo przeskalowana
Problemy: Gdy lok sam podłącza wagony Y to te po niedługim czasie wylatują z szyn. Dzieje się tak ponieważ sprzęg TAURUSA jest minimalnie niżej niż wagonów i czasami lekko podnosi pierwszy wózek wagonu jadącego za lokiem - skutki wiadome. Natomiast gdy blaszka sprzęgu od lokomotywy jest ponad blaszką wagonu cieszę sie wieloma minutami bezproblemowej jazdy. Testowałem na prędkości maksymalnej = absurdalnej lok + 5 Y + 2 reko wykolejenie nastąpiło po 34 okrążeniu x około 17 metrów
. Przy niższych prędkościach problem w zasadzie nie występuje.
Moja ocena: Chcę kupić jeszcze jednego - to mówi samo za siebie, jak tylko będą znowu dostępnę w malowaniach srebrno - żółtych. Przed wakacjami zdążyli ich wyprodukować śladowe ilości, a teraz mają być dopiero w pażdzierniku.
Biorąc pod uwagę cenę i parametry, akceptując kilka wad polecam.
Ciekawostka:W sklepie z kolejkami w Poznaniu za używaną optycznie dobrą BR 130 chcą 150 zł.

Na początek dodam że jest to moja pamiątka z wyjazdu do Sebnitz

Opakowanie: Bardzo solidne, pudełko po wyjęciu wkładu zabezpieczającego lokomotywę może służyć jako mini witryna na model. Wkład zabezpieczający lokomotywę trzyma ją bardzo dobrze więc prawdopodobieństwo uszkodzenia w transporcie prawie żadnę.
Model pudełka należy polecić wiadomej firmie

Pierwsze opinie: Nie jest żle, choć szczegóły rażą - najbardziej kółka z namalowanymi śrubami i i innymi elementami, to co przyklejone do dachu i napis PIKO na spodzie wózka. Pomijając drobne rozmycia farby na brzegach reklamy DHL reszta wydaje się OK. Być może ten model ma bardzo przyciemniane szyby bo wnętrza kabiny mimo najszczerszych cheęci nie dostrzegam, a czytałem o tym że takowe jest widoczne.
Pierwsza jazda: Miałem wątpliwości jak ten model poradzi sobie z moimi regenerowanymi rurkami. Poradził sobie znakomicie

Po dotarciu: Startuje przy 4V w obie strony, jedzie min przy 3,5 V bez obciążenia. Ciąga prawie wszystko co się podepnie:
- 5 Y + 2 reko
- 17 wagonów towarowych
- piętrus 4 + 2
Przy dwóch piętrusach czterowagonowych zaczynają się problemy.
Dodam że wszystko na kołach plastikowych, więc o dużych oporach, a z pietrusami 4 + 2 ma problemy moja jak dotychczas najmocniejsza loka BR 130.
Prędkość: Na poziomie BTTB czyli bardzo przeskalowana
Problemy: Gdy lok sam podłącza wagony Y to te po niedługim czasie wylatują z szyn. Dzieje się tak ponieważ sprzęg TAURUSA jest minimalnie niżej niż wagonów i czasami lekko podnosi pierwszy wózek wagonu jadącego za lokiem - skutki wiadome. Natomiast gdy blaszka sprzęgu od lokomotywy jest ponad blaszką wagonu cieszę sie wieloma minutami bezproblemowej jazdy. Testowałem na prędkości maksymalnej = absurdalnej lok + 5 Y + 2 reko wykolejenie nastąpiło po 34 okrążeniu x około 17 metrów

Moja ocena: Chcę kupić jeszcze jednego - to mówi samo za siebie, jak tylko będą znowu dostępnę w malowaniach srebrno - żółtych. Przed wakacjami zdążyli ich wyprodukować śladowe ilości, a teraz mają być dopiero w pażdzierniku.
Biorąc pod uwagę cenę i parametry, akceptując kilka wad polecam.
Ciekawostka:W sklepie z kolejkami w Poznaniu za używaną optycznie dobrą BR 130 chcą 150 zł.

- NOVAXIM
- Kontakt:
Ja bym bardzo chętnie kupił Taurusa Piko, bowiem cena rewelacyjna, wykonanie też przednie, ale nie pasuje mi epoką. Nie chce zbierać wszystkiego, a te nowoczesne loki nie budzą mojego entuzjazmu. Może za 50 lat... 
Nie twierdzę jednak, że kiedykolwiek nie kupię Taurusa. Ten model bardzo mi się podoba, ale niestety nie mam wagonów Ep. V i póki to się nie zmieni, to nici z Taurusa.

Nie twierdzę jednak, że kiedykolwiek nie kupię Taurusa. Ten model bardzo mi się podoba, ale niestety nie mam wagonów Ep. V i póki to się nie zmieni, to nici z Taurusa.

-
- Kontakt:
Mój taurusik zasówa aż miło. Narazie mogę ją porównać jedynie z T334,bo reszta moich loków to stare BTTB. Na początku było głośno ale po jakieś godzinie zrobiło się troszkę ciszej. Elegancko rusza w obie strony (co np. u kolegi Pawła było problemem). Za te pieniądze naprawdę warto. Pozostaje nam czekać kiedy PIKO wypusci jakąś spalinówkę
- Charakterek
- Kontakt:
no mój taurus tak już ma - jest głośny, bo nie oszczędzam go zanadto. Od początku była to loka na zerżnięcie
Co do sprzęgów - problem jest nam znany - wszystkiemu winne są te pseudokks od PIKO. Tylko zwróćcie uwagę na jedną małą drobnostkę. Kosztuje mniej niż 180 zł w wersji podstawowej. I ma światełka, ciężarki na silniczku no i od pewnego czasu zmienne oświetlenie. Pewnie jakby kosztował 400 to miałby świetne pantografy, budę nie kojarzącą się jednoznacznie z zabawkami i bardziej wyskalowany by był. Ale ludzie. Nie wymagajcie od zabawki za 175 zł bycia modelem za 400. Chcecie modelu? Kupcie 101. I już! Będą piękne pantografy, świetna KKS, fajne detale i całkiem porządne oświetlenie. No i będzie to cicha loka...

Co do sprzęgów - problem jest nam znany - wszystkiemu winne są te pseudokks od PIKO. Tylko zwróćcie uwagę na jedną małą drobnostkę. Kosztuje mniej niż 180 zł w wersji podstawowej. I ma światełka, ciężarki na silniczku no i od pewnego czasu zmienne oświetlenie. Pewnie jakby kosztował 400 to miałby świetne pantografy, budę nie kojarzącą się jednoznacznie z zabawkami i bardziej wyskalowany by był. Ale ludzie. Nie wymagajcie od zabawki za 175 zł bycia modelem za 400. Chcecie modelu? Kupcie 101. I już! Będą piękne pantografy, świetna KKS, fajne detale i całkiem porządne oświetlenie. No i będzie to cicha loka...
- WrzoSS
- Kontakt:
Witam, dodam tylko ze dla mnie pomijając całą masę drobnych błędów jak np:
- pseudo pantografy które można wymienić na przewodzące
- buda z mała ilością detali (fatalna imitacja schodków)
- oświetlenie
Taurusik ma jedną koszmarną jak dla mnie wadę. Mianowicie po zastosowaniu sprzęgu modelowego i połaczeniu lokomotywy z np Rilsem wagony się wykolejają ( na zakrętach sprzęg Taurusa zachodzi za sprzęg pierwszego wagonu i dosłownieprzesuwa wagon i wyrzuca go z torów. Prawdopodobnie problem leży w mocowaniu sprzęgu KKS któy jest za bardzo "schowany" pod lokomotywę. Rozwiązanie jest proste. Wagony łączyć na stałe a do Taurusa i pierwszego wagonu dawać zwykły sprzęg i wszystko będzie grać.
- pseudo pantografy które można wymienić na przewodzące
- buda z mała ilością detali (fatalna imitacja schodków)
- oświetlenie
Taurusik ma jedną koszmarną jak dla mnie wadę. Mianowicie po zastosowaniu sprzęgu modelowego i połaczeniu lokomotywy z np Rilsem wagony się wykolejają ( na zakrętach sprzęg Taurusa zachodzi za sprzęg pierwszego wagonu i dosłownieprzesuwa wagon i wyrzuca go z torów. Prawdopodobnie problem leży w mocowaniu sprzęgu KKS któy jest za bardzo "schowany" pod lokomotywę. Rozwiązanie jest proste. Wagony łączyć na stałe a do Taurusa i pierwszego wagonu dawać zwykły sprzęg i wszystko będzie grać.

Ostatnio zmieniony 11 sie 2006, 19:20 przez WrzoSS, łącznie zmieniany 1 raz.
- bartekdj
- Kontakt:
myślę,że charakterek jak wróci to nam powie co i jak z tym smarowaniem..myślę,że nie ma co dramtazyować co do pracy silnika (chyba,ze ktos jest uczulony
) co prawda ja jeszcze go nie mam ale już złożyłem zamówienie na taurusa PEG - model ten wchodzi 6 września na rynek i z czech w prost do mnie zostanie przysłany...
myślę,że warto poczekać

myślę,że warto poczekać
- Jacekk
- Kontakt:
To jest pożyczona lokomotywa od Charakterka, więc nie wiem jak on ją smarował.BarTTek pisze:A smarowałeś jak radzi TTclub
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
A smarowałeś jak radzi TTclub 

- Jacekk
- Kontakt:
Myślałem, że Taurus jeździ trochę ciszej
Miałem kiedyś Br86 (BTTB) i odgłosy były podobne
Obecnie mam T334, która jest cichutka. Nie ma porównania z Taurusem.
Jakoś nie jestem przekonany do BR182.
Pozdrawiam

Miałem kiedyś Br86 (BTTB) i odgłosy były podobne
Obecnie mam T334, która jest cichutka. Nie ma porównania z Taurusem.
Jakoś nie jestem przekonany do BR182.
Pozdrawiam