Przed szutrowaniem najpierw maluję podkłady a następnie szyny.
Do szutrowania używam zabarwiony wikol. Nie rozcieńczam go wodą. Wikol rozprowadzam za pomocą małej strzykawki. Po rozprowadzeniu kleju zasypuje szutrem i czekam 24 godziny. Po wyschnięciu usuwam nadmiar i czekam kolejne 24 godziny. Po tym okresie uzupełniam ubytki . Tym razem do rozprowadzenia kleju używam patyczka do szaszłyków. Jeśli trzeba, czynność powtarzam. Ostatnia operacja to przeciągniecie całości wodą lekko zabarwioną czarnym kolorem. Metoda ta jest dość czasochłonna, jednak mnie ona najbardziej odpowiada.
Siejemy trawę.

Przed wysiewem trawy maluję podłożę na kolor czarny oraz boki skrzynki. Wklejam pojedyncze kępy traw.
Do wysiewu używam klej wikol zabarwiony. Czasami rozcieńczam go wodą, ale nie zawsze. Klej rozprowadzam za pomocą pędzla, lub małego pędzelka w miejscach o małej powierzchni. Po rozprowadzeniu kleju , jeśli mam w planie, rozsypuje posypkę gąbczastą (miks trzech kolorów) i posypkę wiórową brązową. Następnie za pomocą elektrosadzarki sadzę trawę, przeważnie miks różnych kolorów i wysokości. Zaopatrzyłem się w mały podręczny odkurzacz do usuwania zbędnej ilości trawki. Odkurzacz ten mam tylko do celów modelarskich, a to co usunę wykorzystuję ponownie. Na koniec wklejam kępy z kwiatami, ewentualnie umieszczam krzaki lub drzewa.