Budowa makiety
Moderator: mod-Makieta
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Re: Budowa makiety
Największym wrogiem makiety jest wilgoć. Zimny, ale suchy strych nie jest złym miejscem na makietę. Musisz jednak zwrócić uwagę, czy np. częstsze chodzenie na ten strych nie będzie wpuszczało tam wilgotnego powietrza z niższych kondygnacji, bo wtedy może dojść do skraplania tej wilgoci, o czym pisze Borczy.
- Borczy
- Kontakt:
Z tą farelką to bym nie eksperymentował bo jak zamierzasz włączyć farelkę to musi chodzić przez cały czas. Wachania temperatury będą skutkować skraplaniem się pary wodnej i kiszka. Obawiam się ,że trza będzie pobawić się w budowlańca i ocieplić strych, no i pomyśleć o ogrzewaniu.Wąski pisze:Witam pojawiła się możliwość przeniesienia makiety na strych i mam pytanie na co zwrócić uwagę? Przez jesień/zima będę obserwował jakie tam warunki, pomieszczenie nie jest ogrzewane ale jakąś farelke można tam wstawić. Kupie pogodynkę(temperatura, wilgotność) a plan rozbudowy już gotowy, oj będzie po czy śmigać jak wypali! Pewne zakupy torowiska już poczynione szkoda, że nie mogę wstawić planu(zbyt duża objętość).
- Wąski
- Kontakt:
Witam pojawiła się możliwość przeniesienia makiety na strych i mam pytanie na co zwrócić uwagę? Przez jesień/zima będę obserwował jakie tam warunki, pomieszczenie nie jest ogrzewane ale jakąś farelke można tam wstawić. Kupie pogodynkę(temperatura, wilgotność) a plan rozbudowy już gotowy, oj będzie po czy śmigać jak wypali! Pewne zakupy torowiska już poczynione szkoda, że nie mogę wstawić planu(zbyt duża objętość).
- Wąski
- Kontakt:
Witam, pytanie czy ktoś ma na makiecie most Fallera 120482, fakt HO ale się nad nim zastanawiam czy nie będzie trochę za duży do TT. Spody mam jak w tym moście i nawet wyglądają ok tylko czy kratownice nie będą zbyt wysokie (9,5 cm).
- Wąski
- Kontakt:
-
JarUs
- Kontakt:
- Wąski
- Kontakt:
Witam, mam parę fotek i filmików z makiety ale coś nie mogę wstawić. Może ktoś coś podpowie jak to zrobić.
- Wąski
- Kontakt:
Tak może będzie lepiej widoczne.
- Załączniki
-
makieta 3 2 tory ew3.scarm- (78.21 KiB) Pobrany 280 razy
- Wąski
- Kontakt:
Cześć, takie pytanie co koledzy sądzą o takich nowych estakadach na makiecie, czy nie jest tego za dużo aczkolwiek będzie gdzie śmigać.
- Załączniki
-
- Skrót do snapshot.zip
- (449 Bajtów) Pobrany 227 razy
- Wąski
- Kontakt:
Cześć długość 1 hali to 18 cm odległość wewnątrz między słupami 17.4 cm szerokość razem ze słupami 18.4 cm. Hala stoi na peronie wysokości 1.2 cm a i tak o boczne daszki zachaczały złożone pantografy, kwestia 1-2 mm i jest ok.
- pmalorny2
- Kontakt:
Chciałem podpytać w temacie o którym pisałeś poniżej- widzę, że masz halę peronową Faller N nr 222127. Czy możesz podać rozstaw między słupami oraz długość części oszklonej dla 1 segmentu ?
- Wąski
- Kontakt:
Mam pytanie do kolegów o rozjazdy EW3 czy wstawienie ich na makietę(wymyśliłem sobie dodatkowy tor)to będzie jakiś problem z łukiem, chcę dołożyć luki R21/353 na boki tych rozjazdów.
- Wąski
- Kontakt:
Parę nowych fotek z dokończenia TTorcika.
Added in 30 minutes 56 seconds:
Sory to są aktualne fotki.
Added in 30 minutes 56 seconds:
Sory to są aktualne fotki.
- Borczy
- Kontakt:
No poniosło Cię , faktycznie
ale przynajmniej jest po czym śmigać .
- Wąski
- Kontakt:
Witam, długo nic nie pisałem ale TTorcik już wygląda jak dla mnie fajnie.
Added in 27 minutes 35 seconds:
To są najnowsze zdjęcia, trochę mnie "poniosło" miała być mniejsza ale... jest taka.
Added in 27 minutes 35 seconds:
To są najnowsze zdjęcia, trochę mnie "poniosło" miała być mniejsza ale... jest taka.