Moje moduły - Kaczor
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- Misiek
- Kontakt:
- Kaczor
- Kontakt:
Re: Moje moduły - Kaczor
Dobry pomysł (można by go dać do wypalenia w kartonie). Muszę tam się przejechać na wizję lokalną bo dawny budynek stacji też jeszcze stoi.
- Misiek
- Kontakt:
Zrobisz ten domek obok stacji, piękny jest ;-)Kaczor pisze:Jedną ze stacyjek będzie Winnica z Nasielkiej KD
- Kaczor
- Kontakt:
Wersja skrócona do dwóch skrzynek 90cm:
- Kaczor
- Kontakt:
Macie rację kolego
Właśnie się zorientowałem że niektóre stacyjki na zloTTach były mniejsze
W realu stawały tu spore składy z transporterami i pasażerskie z pięcioma wagonami. Na makiecie nie będzie na to na razie szans.

- wojtek_
- Kontakt:
Działaj, działaj 
Przy czym z całym szacunkiem dla bezkompromisowości - ja wprowadziłbym skrót liniowy; przy takiej długości będzie nudno na skrzynkach. Wielkość stacyjek wąskotorowych warto odnieść do sTTandardowych stacji, przystanków lub przystanków z ładownią
oraz długości pociągów poruszających się po modułach. Z drugiej strony Porąbka <szacun!!> jest za krótka...
Jako inspiracja taka czeska linka http://kubickaparabola.wz.cz/hevlin/projekt/projekt.htm
Ideální by bylo pouze skutečné rozměry přepočítat do měřítka modelu. Modelování takto přepočtené železniční tratě je však velmi náročné na prostor. Proto by bylo vhodné zavést ve směru podélném s osou koleje redukci, která by "zmenšila" délkové rozměry na přijatelnou mez takovou, aby ještě nedošlo k úplnému zkreslení skutečnosti. Míru redukce jsem zvolil 1:2, aby byla matematicky dobře interpretovatelná. Celková délka tratě v ose bude po redukci přesně dvakrát menší.
pzdr
wj
Added in 3 minutes 7 seconds:
p.s.
Zauważyłem, że rozumienie czeskiego jest proporcjonalne do ilości przyswojonego Staropramena
w.

Przy czym z całym szacunkiem dla bezkompromisowości - ja wprowadziłbym skrót liniowy; przy takiej długości będzie nudno na skrzynkach. Wielkość stacyjek wąskotorowych warto odnieść do sTTandardowych stacji, przystanków lub przystanków z ładownią

Jako inspiracja taka czeska linka http://kubickaparabola.wz.cz/hevlin/projekt/projekt.htm
Ideální by bylo pouze skutečné rozměry přepočítat do měřítka modelu. Modelování takto přepočtené železniční tratě je však velmi náročné na prostor. Proto by bylo vhodné zavést ve směru podélném s osou koleje redukci, která by "zmenšila" délkové rozměry na přijatelnou mez takovou, aby ještě nedošlo k úplnému zkreslení skutečnosti. Míru redukce jsem zvolil 1:2, aby byla matematicky dobře interpretovatelná. Celková délka tratě v ose bude po redukci přesně dvakrát menší.
pzdr
wj
Added in 3 minutes 7 seconds:
p.s.
Zauważyłem, że rozumienie czeskiego jest proporcjonalne do ilości przyswojonego Staropramena
w.
- Kaczor
- Kontakt:
Plan na najbliższe lata to dwie małe stacje wąskotorowe połączone kawałkiem szlaku. Niedawno dotarły zamówione u kolegi László Heizera z Węgier rozjazdy. Nietanie niestety, 35 EUR sztuka, realizacja trzy miesiące (6 sztuk).
Jedną ze stacyjek będzie Winnica z Nasielkiej KD rozebranej 10 lat temu. Układ bez żadnych skrótów zmieścił się na trzech skrzynkach 90cm. Napęd rozjazdów planuję typu "piłkarzyki".
- Scio
- Kontakt:
Fajnie to wygląda.
- Kaczor
- Kontakt:
Mój moduł miał chrzest bojowy na wystawie Warszawie. Ukłony dla Hugwy za wykonanie skrzyżowania które nie sprawiło żadnych problemów podczas całej imprezy. Skrzynki były zazielenione dosłownie dzień przed wyjazdem, wcześniej ponad rok były nie ruszane
Jeszcze sporo roboty, m.in. wymiana napędów rozjazdów i budowa budki nastawni.

- Kaczor
- Kontakt:
Moduł przedstawia teren Nagasaki w 1945. A na serio to taką szpachlówkę pod ręką miałem
Na to pójdzie ziemia itd.

-
- Kontakt:
Miałeś pożar 

- Kaczor
- Kontakt:
Z różnych powodów moje moduły stały ponad rok niedotknięte. Jako że miałem kilka dni wolnego, skleciłem skrzynkę 60cm (wąskotorową) celem nauki sypania tłucznia siania trawy

-
- Kontakt:
Witam,
bardzo fajnie wyglada!
Moj maly tortcik na razie malo idzie...
Pozdrowienia
Matthias
bardzo fajnie wyglada!
Moj maly tortcik na razie malo idzie...
Pozdrowienia
Matthias