EP05 MTB, a sprawa polska .... [dyskusja]
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: EP05 MTB, a sprawa polska .... [dyskusja]
Takie podejście zakłamuje jednak wynik - mając otwarte granice nic nie stoi na przeszkodzie aby realizować zakupy tam gdzie jest... taniej. Szczególnie, że sieć dystrybucji w naszym kraju obejmuje jedynie dwa przyczółki. Dla mnie jako producenta ważniejszą informacją byłaby popularność modelu w malowaniu przewoźnika z kraju X (np. PKP) w sprzedaży danego typu lokomotywy ogółem. Bo kto Czechom, Słowakom czy Niemcom zabroni kupowania modeli w malaturze PKP (może się okazać, że nad Wisłą sprzedano ich raptem 50 kiedy całkowita sprzedaż zamknęła się wynikiem np. 500 sztuk i była przysłowiowym strzałem w dziesiątkę)?
- kuzynsamozlo
- Kontakt:
Re: Nowości / Zapowiedzi 2016
Swoją T448p też kupiłem u Petra i nie zamierzam tego zmieniać ...oelka pisze:Dla producentów modeli, miarą zainteresowania wielkością TT w Polsce jest sprzedaż ich produkcji w sklepach funkcjonujących oficjalnie na terenie Polski.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Z tego zakupu producent wyciągnie wniosek, że model kupiła osoba mieszkająca w Czechach.BarTTmań pisze:Aby wspomóc MTB w dobrej decyzji ja już CTLa nabyłem (drogą kupna) u Petra,
do czego i Kolegów zachęcam
Dla producentów modeli, miarą zainteresowania wielkością TT w Polsce jest sprzedaż ich produkcji w sklepach funkcjonujących oficjalnie na terenie Polski.
-
- Kontakt:
Oczywiście schemat zapożyczony i to się zgadza,ale reflektory są typu PKP/ podobne miały ET21/w 3ep .Potem zostały zastąpione tzw wiadrami.I nie są to reflektory jak w E499 tylko wczesne PKP z światłami czerwonymi .Polecam artykuł KMiD o CZEŚIACH.
- golab
- Kontakt:
http://rafikx.republika.pl/schem.htm
znalazłem taki rysunek i nie widać na nim wiader, ale może to tylko jakiś zapożyczony schemat czecha
znalazłem taki rysunek i nie widać na nim wiader, ale może to tylko jakiś zapożyczony schemat czecha
-
- Kontakt:
Nikt tu nie marudzi i nie wydziwia ,jeżeli mam kupić przemalowankę która nie odpowiada lokomotywie oryg PKP to po co i tak jest do przebudowy /mogę kupić E499 i sobie przebudować/Ja chce mieć gotowy model w 4ep lub 5ep tak jak T448p w 5ep lub 6ep obecnie dostępny.Wyjmuję z pudełka ,montuje dekoder i jazda i to jest kryterium modelu PKP /gotowego/co najwyżej mogę sobie go spatynować i o tym marzę 
Added in 7 minutes 26 seconds:
Myślę ze że forum jest jest nie tylko dla dywanowców ,ale i dla garstki modularzy i niewolno dzielić nas na dwie inne kategorie ,zarówno jedni i drudzy chcą mieć model jak najbardziej zgodny z oryginałem

Added in 7 minutes 26 seconds:
Myślę ze że forum jest jest nie tylko dla dywanowców ,ale i dla garstki modularzy i niewolno dzielić nas na dwie inne kategorie ,zarówno jedni i drudzy chcą mieć model jak najbardziej zgodny z oryginałem

-
- Kontakt:
Bardzo poważnie traktuję moje hobby i jeżdżę na dywanie.
Nie będę czekał w nieskończoność, jak ktoś się zlituje z wielkich i tych mniejszych i zrobi wreszcie model oryginału
Oczywiście, że chciałbym, aby światła były duże, nie przeczę.
Ale jeśli nie będą, no cóż, model i tak będzie łudząco przypominał pierwowzór. I założę się, że duża większość ludzi kupi, bo tak jak napisał Kolega golab, to zwykli śmiertelnicy napędzają rynek, a nie modularze
Kolega wlodar też ma wiele racji. Tylko jak już było wiele razy powiedziane, nasz rynek jest chłonny jak ziemia po ulewie. Nikt nie utopi pieniędzy na formę wyłącznie dla nas.
A w ogóle nie bijmy piany za wczasu, poczekajmy na premerę od MTB
PS. A może były pierwsze EP05 z małymi reflektorami
Nie będę czekał w nieskończoność, jak ktoś się zlituje z wielkich i tych mniejszych i zrobi wreszcie model oryginału

Oczywiście, że chciałbym, aby światła były duże, nie przeczę.
Ale jeśli nie będą, no cóż, model i tak będzie łudząco przypominał pierwowzór. I założę się, że duża większość ludzi kupi, bo tak jak napisał Kolega golab, to zwykli śmiertelnicy napędzają rynek, a nie modularze

Kolega wlodar też ma wiele racji. Tylko jak już było wiele razy powiedziane, nasz rynek jest chłonny jak ziemia po ulewie. Nikt nie utopi pieniędzy na formę wyłącznie dla nas.
A w ogóle nie bijmy piany za wczasu, poczekajmy na premerę od MTB
PS. A może były pierwsze EP05 z małymi reflektorami

wojtek_ pisze: Markom przestan!
Albo traktujemy powaznie nasze hobby albo jezdzimy po dywanie.
BTW: napisz cos takiego na forum lotniczym albo z panterka! Powodzenia.
- wojtek_
- Kontakt:
Wlasnie rzecz w tym, zeby nie spamowac producenta koncertem zyczen, ale jasno przedstawic granice kompromisu wzakresie polskiego modelu. Kilka postow wczesniej przedstawilem koncepcje wykorzystania lokomotywy na naszych makietach i wskazalem nr inwentarzowy najblzszy modelowi bazowemu.
Jesli firma MTB nie przeskoczy tematu duzych reflektorow, to lepiej dla wszystkich bedzie jak zaniecha projektu. Z mojej strony eot. Dziekuje za uwage i oddaje glos do studia.
Jesli firma MTB nie przeskoczy tematu duzych reflektorow, to lepiej dla wszystkich bedzie jak zaniecha projektu. Z mojej strony eot. Dziekuje za uwage i oddaje glos do studia.
-
- Kontakt:
Trochę się Kolegom dziwię, że toczycie tutaj dyskusję a nie wykorzystacie możliwości jakie daje internet i nie napiszecie bezpośrednio do MTB info@mtb-model.com
Przyznam, że kilkakrotnie miałem okazję korespondować z Czeskim producentem i zawsze otrzymywałem informację zwrotną. W sumie zainteresowanie z naszej strony już na etapie przygotowania modelu nie powinno zaszkodzić (a wręcz może pomóc tak by lokomotywa nie była tylko przemalowanką pierwowzoru).
ps. wiem też, że takiej informacji możemy nie uzyskać (rodzaj reflektorów) gdyż jest ona informacją handlową i być może producent nie będzie chciał się nią podzielić na forum publicznym...
Przyznam, że kilkakrotnie miałem okazję korespondować z Czeskim producentem i zawsze otrzymywałem informację zwrotną. W sumie zainteresowanie z naszej strony już na etapie przygotowania modelu nie powinno zaszkodzić (a wręcz może pomóc tak by lokomotywa nie była tylko przemalowanką pierwowzoru).
ps. wiem też, że takiej informacji możemy nie uzyskać (rodzaj reflektorów) gdyż jest ona informacją handlową i być może producent nie będzie chciał się nią podzielić na forum publicznym...
- golab
- Kontakt:
Pamiętajcie, że forum i skala jest i dla tych co jeżdżą po tym dywanie, bo to oni tak naprawdę napędzają rynek, a nie garstka modularzy.
Trzeba docenić dobrą wolę, ze ktoś coś chce zrobić w skali, wątpię, że na modelu PKP w TT MTB zbije kasę, to raczej ukłon w naszą stronę, bo mogą zrobić 10 innych rzeczy, które im się bardziej będą opłacały.
Tak więc zastanówcie się co piszecie, bo jak producent przeczyta listę życzeń, to sobie da spokój.
Co do świateł to racja, bo można je zrobić jako element dodatkowy, ale wydłużanie, czy przenoszenie drzwi - wątpię.
nikogo nie obrażając - gdybym był producentem dał bym sobie spokój czytając takie wątki. Tylko odstraszają od chęci zrobienia czegokolwiek. Po co robić sobie problemy ...
A dla hiperrealistów jest Konrad - na pewno da radę z waloryzacją, ale po modelu za 600 zł cudów nie oczekujcie, cuda są droższe
Trzeba docenić dobrą wolę, ze ktoś coś chce zrobić w skali, wątpię, że na modelu PKP w TT MTB zbije kasę, to raczej ukłon w naszą stronę, bo mogą zrobić 10 innych rzeczy, które im się bardziej będą opłacały.
Tak więc zastanówcie się co piszecie, bo jak producent przeczyta listę życzeń, to sobie da spokój.
Co do świateł to racja, bo można je zrobić jako element dodatkowy, ale wydłużanie, czy przenoszenie drzwi - wątpię.
nikogo nie obrażając - gdybym był producentem dał bym sobie spokój czytając takie wątki. Tylko odstraszają od chęci zrobienia czegokolwiek. Po co robić sobie problemy ...
A dla hiperrealistów jest Konrad - na pewno da radę z waloryzacją, ale po modelu za 600 zł cudów nie oczekujcie, cuda są droższe
- wlodar
- Kontakt:
Całkowicie się z tobą nie zgadzam. Po pierwsze to nie jest żaden koncert życzeń, tylko forum, a forum służy do dyskusji. To, że nasz rynek nie jest atrakcyjny dla producentów nie oznacza, że mamy łykać wszystko tak jak (nie obrażając nikogo) tubylcy różnoracy w czasach kolonialnych łykali szklane paciorki jako drogocenną biżuterię.golab pisze:I już się zaczyna marudzenie i koncert życzeń ... W taki sposób to nigdy nikomu się nie dogodzi, zamiast się cieszyć, że ktoś chce choćby coś dla nas przemalować ...
Jeżeli wystarczy ci przemalowanka, to myślę że bez większych problemów znajdziesz kogoś na tym forum, kto ci powierzony model czeski pryśnie farbą, naklei kalkomanię z alegratki i będziesz miał przemalowankę. Po co zawracać głowę MTB? Powiem nawet więcej: wersja czeska ma na tyle zbliżone malowanie do EU05, że można nawet jej nie przemalowywać, tylko udawać że to model PKP (tak jak w czasach BTTB ludmiła udawała ludmiłę na podwoziu NOHABA).
Jeśli firma oferuje model PKP, to niech zrobi to porządnie, a nie na zasadzie że Polakowi można wcisnąć każdy kit z napisem PKP bo i tak kupi. A jak nie kupi to będzie to będzie można pomarudzić, że rynek polski jest mało chłonnny itd. Wg mnie łykaniem wszystkiego jak leci z napisem PKP sami sobie robimy krzywdę.
Wracając do inicjatywy MTB (bądź sklepu z Rybnika -nie wiem kto temat zapodał), to ja jestem jak najbardziej za i od dawna liczyłem, że wypuszczą w końcu wersję PKP. Ale niech to zrobią porządnie (a nie jak PIKO z Taurusem PKP IC, którego jedyną zaletą była cena). Ja mogę zrezygnować z niemal wszystkich typowo polskich detali. Obojętny mi numer (chociaż wolałbym oczywiście taką lokomotywę, która pojawiała się w Łodzi, a pamiętam Czechy jeszcze na starym Fabrycznym, więc niech mi nikt nie mówi, że do Łodzi nie jeździły, bo je pamiętam). Obojętne mi, czy będą gniazda sterowania wielokrotnego, czy będzie bordowy pas u dołu itd. Ale polskie reflektory MUSZĄ być, bo są na tyle charakterystyczne, że bez nich się po prostu nie da. Można je od biedy pominąć w Gagarinie, Rumunie, nawet w parowozach, ale w Czechu po prostu muszą być. Jeśli ich nie będzie to ja modelu prawdopodobnie nie kupię i myślę, że wielu kolegów postąpi podobnie, a potem będzie lament, bo model się nie sprzedaje.
I żeby było jasne: to nie jest krytyka kogokolwiek, a jedynie wymiana poglądów, a od tego w końcu mamy forum.
A za MTB trzymam kciuki i liczę, że podejdą do tematu poważnie.
- wojtek_
- Kontakt:
Fajnie, fajnie
Ale lampy musza byc duze:
http://lokomotywy.cal.pl/gallery2/main. ... temId=1057
Uwaga: zdjecie zawiera tresci drastyczne!
Added in 5 minutes 54 seconds:
Markom przestan!
Ale lampy musza byc duze:
http://lokomotywy.cal.pl/gallery2/main. ... temId=1057
Uwaga: zdjecie zawiera tresci drastyczne!
Added in 5 minutes 54 seconds:
Markom przestan!
-
- Kontakt:
A ja się zgadzam w pełni z golabem 
Nie ma nic w PKP źle
Wychodzi , może nie do końca zgodne z oryginałem, też źle.
W myśl starego porzekadła, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma

A dla tych co światła chcą widzieć tylko polskie pozostaje pożyczenie od gagarka wiaderek

Nie ma nic w PKP źle

W myśl starego porzekadła, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma

A dla tych co światła chcą widzieć tylko polskie pozostaje pożyczenie od gagarka wiaderek

golab pisze: I już się zaczyna marudzenie i koncert życzeń ... W taki sposób to nigdy nikomu się nie dogodzi, zamiast się cieszyć, że ktoś chce choćby coś dla nas przemalować ...
, więc hamujcie Panowie i cieszcie się że ma być
- kuzynsamozlo
- Kontakt:
Od tygodnia posiadam T448p MTB w barwach DB Schenker Rail Polska, jest to mój pierwszy lok tego producenta i na pewno nie ostatni. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, lokomotywa w analogu jak i w cyfrze jeździ bardzo płynnie od najniższych prędkości...problemem ,którego jeszcze nie rozgryzłem jest wykolejanie się wózków na rozjazdach Ew1. Jeśli EP05 będzie wykonana jak T448p w co osobiście wierzę to z pewnością warto ją będzie kupić.
- golab
- Kontakt:
Nooo.. to nie będziecie mieć NICwojtek_ pisze:@golab: jestes w mylnym bledzie-na malowanki to byl czas 10 lat wstecz! Wj.

Ja tam kupie malowankę i będę baaardzo zadowolony, a marudzenie z pewnością "zmobilizuje" producenta, bo świetnie wróży sprzedaż.
Aaaaa i pokaż mi kto 10 lat temu coś nam przemalował, bo jak masz na myśli np Tkt3 (a nie było to 10 lat temu), to rozeszła się piknie i dalej jest poszukiwana.