Dekoder Kuehn N025 - problem

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Re: Dekoder Kuehn N025 - problem

Post autor: Borczy »

Najwidoczniej ten dekoder albo jest walnięty albo gryzie się z tymi modelami. U mnie wszystko jest ok oprócz świateł - podczas jazdy nie można włączyć ani wyłączyć. Podczas postoju albo pierwszego kroku prędkości można.

p.s ten objaw świateł wskazuje na odwrotne założenie dekodera. Przynajmniej efekt taki u mnie występuje.
Awatar użytkownika
Kolejka
Kontakt:

Post autor: Kolejka »

Podepnę się pod temat.
Dziś dotarła do mnie BR232 Roco i dekoder Kuehn N025-P. Po założeniu dekodera wszystko idzie bez problemów zaprogramować, ale światło w ustawionym kierunku świeci cały czas (choć powinno być zgaszone). Zmienia się wraz ze zmianą kierunku na manipulatorze, ale loka w ogóle nie rusza. Założyłem do niej dekoder z Gagara (Lenz SILVER+mini) i jeździ bez problemów. Postanowiłem sprawdzić ten dekoder w Gagarze (Tillig) i przy próbie programowania tylko mignie światłami i wyskakuje komunikat "BRAK LOKO". Po resecie dekodera pokazuje się adres 0 zamiast 3.
Ten dekoder kwalifikuje się już tylko do wymiany, czy można jeszcze coś z nim zrobić?
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

CV2 minimalny prąd ruszania CV5 max jazdy owszem można ustawić wolną jazdę albo bardzo szybką CV3 i 4 nie ruszaj bo to są tzw wybiegi dajesz p0kretło na max a lok rusza i przyspiesza po woli dajesz na 0 a lok zwalnia po mimo że masz zero ja tego nie robię to ma robić sterujący lok F6 w tym dekoderze daje 50% wartości nastawionej na pokrętle(tzw manewrowa) to tyle.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Jaro i Witek - dzięki za szybką i fachową pomoc. Wczoraj resetowałem dekoder i nic. Dzisiaj po poście Jarka zrobiłem reset i wywaliłem lokomotywę z biblioteki i dodałem ponownie - działa :shock: :shock: :shock: . Jedynie co nie pędzi jak TGV ale może taki jej urok :) . Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

Borczy pisze:To wygląda tak, że po przekręceniu gały na minimum lokomotywa od razu rusza. Później przekręcenie o jakieś 25 % nie daje nic i dopiero od połowy zaczyna przyspieszać.
Jesli rusza od 1 stopnia galy to trzeba mu zmniejszyć V średnie. Zmniejsz CV6. O ile? Nie wiem, dobierz. Zacznij od ~120 i zmniejszaj co 10.
JarUs
Kontakt:

Post autor: JarUs »

spróbuj zrobić reset, zdaje mi się, że cv8=8
więcej tu: http://forumtt.pl/viewtopic.php?f=33&t= ... ead#unread
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Zero reakcji na poniższe ustawienia. Tryb jazdy manewrowej pod 3 nie działa :shock:

Added in 14 minutes 53 seconds:
To wygląda tak, że po przekręceniu gały na minimum lokomotywa od razu rusza. Później przekręcenie o jakieś 25 % nie daje nic i dopiero od połowy zaczyna przyspieszać.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

Pod warunkiem, że nie jeździsz w trybie jazdy manewrowej.... CV2=1, CV3=0..1, CV4=0..1, CV5=255, CV6=125. Przy takich ustawieniach zobacz zachowanie po ustawieniu CV9=1 - jeśli bez zmian wróć do CV9=0.
Jeśli nadal będzie ruszała z opóźnieniem, zmiększaj CV2.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Dekoder Kuehn N025 - problem

Witam,
Nie mogę poradzić sobie z dekoderem Kuehna ( 6 pin ) w BR 130 Roco. Po przekręceniu gałki w MM dopiero od połowy zaczyna przyspieszać. Nie jest to płynne ale raczej bym powiedział ,że skokowo. CV29 ustawione na 6, kroki prędkości na 255, przyspieszanie i hamowanie na 1, prędkość na 255 ( swoją drogą to do demonów prędkości loka nie należy :mrgreen: ). Czyżby elektronika w lokomotywie szwankowała? Czy jakieś inne czary mary trzeba wykonać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”