Budżetowy sterownik serwomechanizmu (materiały)

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Re: Budżetowy sterownik serwomechanizmu (materiały)

Post autor: Niejeden »

Przydatna informacja, daję punkcik.
Dodam, że w krajowych sklepach czasem tańszy od 24A bywa ATtiny44A (wersja z większą pamięcią). Nie testowałem ale powinno działać tak samo.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

Na stronie Microchipa: http://www.microchipdirect.com/Chart.as ... 0&treeid=1 trwa do 26.03.2017 promocja cenowa + darmowa wysyłka.
As a welcome gift, we would like to give you FREE shipping off of your next order. Apply the following coupon code: WELCOME03 at checkout. Expires March 26, 2017.
Może kogoś zainteresuje.
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

UPDATE:
Niestety, w związku z dużym wzrostem ceny mikrokontrolera ATTiny24A w obudowie DIP, sterownik przestał być budżetowy :(
Osobom, które chciałyby go wykonać zalecam użycie przejściówki SMD-DIP lub modyfikację płytki na procek w wersji SMD.
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Misiek pisze:Tomek, dołożyłbyś też tę wersję wcześniejszą, tę na dwa serwa i bez polaryzacji?
Z pewnych względów jednak też się przydaje ;-)
Muszę zobaczyć, czy jeszcze mam.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Tomek, dołożyłbyś też tę wersję wcześniejszą, tę na dwa serwa i bez polaryzacji?
Z pewnych względów jednak też się przydaje ;-)
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Budżetowy sterownik serwomechanizmu (materiały)

Jakiś czas temu na użytek własny i kilku kolegów ze sTTandardu zaprojektowałem tani sterownik serw. Umożliwia on:
- sterowanie dwiema parami serw, czyli max. 4 serwami, przy czym ruch jednej pary jest jednoczesny i w takim samym zakresie
- regulację położeń skrajnych
- regulację prędkości ruchu - wspólna dla wszystkich serw
- sterowanie do wyboru: impulsem lub podaniem/zabraniem masy (do wyboru na etapie programowania)
- polaryzowanie dziobownicy x 2
- informacja zwrotna x 2
- gniazdo na żarówkę zabezpieczającą x 2 (jeśli nie korzystamy należy założyć zworkę)
- zasilanie 5V
Sterownik.JPG
Wrzucam materiały, gdyby ktoś chciał wykonać sobie coś takiego we własnym zakresie. Od razu mówię, że projekt jest amatorski, powstał w oparciu o tutoriale znalezione w necie i rady kolegów, niemniej jednak działa i robi swoje. Głównym założeniem była taniość i myślę, że ten cel został osiągnięty - koszt płytki i części wyniósł jakieś 30 zł, czyli 15 zł/rozjazd. Po dodaniu taniego serwa otrzymujemy niedrogi napęd rozjazdu z polaryzacją, informacją zwrotną, regulacją zakresu i prędkości oraz zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym.

Projekt nie będzie już rozwijany, bo moje wymagania spełnia, jednak mam świadomość, że sporo rzeczy można jeszcze poprawić, m.in.:
- regulacja prędkości nie jest liniowa. Wynika to z zastosowanego algorytmu i NIE jest kwestią dokładności potencjometru, czy przetwornika ADC. W normalnym użytkowaniu nie ma to znaczenia ale można to zrobić lepiej
- zasilanie serwa nie jest stabilizowane. Przy niestabilnym zasilaniu może być problem. Osobiście nie zaobserwowałem ale jeden z kolegów zgłosił kłopoty. Pomogła zmiana zasilacza.
- napięcie sygnału sterującego wynosi 3,3V. Potencjalnie może wystąpić problem, jeśli serwo nie jest do takiego przystosowane. Warto sprawdzić w charakterystyce serwa.
- maksymalny zakres ruchu serwa jest dobrany empirycznie - jeśli trzeba można go zmieniać w treści programu

Link do dokumentacji (projekt w KiCad, pliki Gerber dla trawialni, spis elementów, instrukcja montażu i podłączenia, program):
Dokumentacja sterownika.zip
(776.95 KiB) Pobrany 267 razy
Płytki trawiłem tutaj: http://www.fabrykapcb.pl/
Fajne o tyle, że nie pobierają opłaty za uruchomienie produkcji, czy przygotowanie dokumentacji, można zlecać małe ilości.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”