Silniki Tilliga - Inne do DCC, a inne do analoga?

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Re: Silniki Tilliga - Inne do DCC, a inne do analoga?

Post autor: Karol »

Chodzi mi o to ze silniki z mocnejszymi magnesami lepiej może sie spisują w DDC
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Silniki Tilliga

Post autor: ArturSchŁ »

Karol pisze:... jeszcze taka możliwość ze te silniki sa przeznaczone tylko do DCC.
Silniki do DCC - to są te same silniki co w Analogu, inaczej wstawienie dekodera musiałoby pociągać za sobą wymianę silnika !
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Silniki Tilliga - Inne do DCC, a inne do analoga?

Post autor: Karol »

Ostatnio kupiłem dwa silniki od lokomotywy br 01, nawet ich nie sprawdzałem myślac co jak co ale silniki to muszą być dobre. Własnie koncze renowacje ostoi od ep05, nowe oski z zebatkami, kabelki od wozkow itd. Po instalacji silnika okazuje sie ze lok rusza od 60kmh :shock:. Pierwsza myśl, z ukladem przeniesienia napedu jest cos nie tak. Sprawdzam wszystko i wszystko jest OK. Zatem sprawdzam silnik i tu pojawia sie problem, mianowicie silnik rusza od 3V :evil: i to z impetem. Sparwdzam ten drugi i identyczna sytuacje. Wymontowałem orginalny silnik z 01 i okazuje sie że dużo lżej sie obraca. Wydaje mi sie ze te silniki maja za mocne magnesy, tylko taka przyczyna przychodzi mi do głowy. Jest tez jeszcze taka możliwość ze te silniki sa przeznaczone tylko do DCC.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2006, 23:11 przez Karol, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”