Polska lokomotywa TT
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: Polska lokomotywa TT
Śledząc historię lokomotyw SP45 to były one często spotykane w Berlinie czy też Goerlitz, więc nasi zachodni sąsiedzi na pewno by się skusili na zakup tej lokomotywy - a ile by zakupili? Tego nikt nie wie, TT-Board może by coś podpowiedział.
Podobno 3 sztuki SP45 trafiły do Libanu - ale tam chyba nie ma co liczyć na popularność tego modelu.
Obecnie Przewozy Regionalne mają 2 sprawne sztuki SU45 (i tu przydałby się głos Mariusza z Krajenki, który te dwie ostatnie sztuki widzi w ruchu), a jedna sztuka jest w rękach prywaciarza. Reszta lokomotyw SU45 gnije w krzakach czekając najpewniej na kasacje.
Podobno 3 sztuki SP45 trafiły do Libanu - ale tam chyba nie ma co liczyć na popularność tego modelu.
Obecnie Przewozy Regionalne mają 2 sprawne sztuki SU45 (i tu przydałby się głos Mariusza z Krajenki, który te dwie ostatnie sztuki widzi w ruchu), a jedna sztuka jest w rękach prywaciarza. Reszta lokomotyw SU45 gnije w krzakach czekając najpewniej na kasacje.
- krzysztof
- Kontakt:
a co mi tam Berlin...et22 pisze:/.../ P.S. SP45 zapuszczały się nawet do Berlina: http://www.drehscheibe-online.de/foren/ ... 17,7120185

https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:24.0 ... 454%29.jpg
-
- Kontakt:
Pobozne zyczenia noworoczne?SP/SU 45 za 500 zl
,ale niech tam biore 5 szt WARUNEK loka zgodna z oryginalem a standart wykonania minimum cos jak PIKO 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Z tego co zrozumiałem to:
- nie 500 sztuk, ale 5 x 100,
- nie SU, ale SM (może),
- i nie lokomotywa, tylko wagon ...(na początek).
Czy Wam to nie przypomina pewnej anegdoty
Poza tym jestem ZA inicjatywą i rezerwuję sobie prawo do zakupu przynajmniej jednej sztuki,
tylko jeszcze nie wiem czy lokomotywy, wagonu czy roweru.

- nie 500 sztuk, ale 5 x 100,
- nie SU, ale SM (może),
- i nie lokomotywa, tylko wagon ...(na początek).
Czy Wam to nie przypomina pewnej anegdoty

Poza tym jestem ZA inicjatywą i rezerwuję sobie prawo do zakupu przynajmniej jednej sztuki,
tylko jeszcze nie wiem czy lokomotywy, wagonu czy roweru.

-
- Kontakt:
Wyciągając wnioski po sprzedaży polskich modeli w H0 proponuję na początek SM42/SP42. Pytanie tylko, czy sprzedaż będzie odbywała się za fomocą forum/internetu czy też stacjonarnych sklepów? Duża ilość kupujących w sklepach stacjonarnych nie zagląda na fora modelarskie i byłoby szkoda nie wykorzystać potencjału kupujących "tradycyjnie"
Jakby nie patrzyć zawsze istnieje finansowe ryzyko po stronie producenta ale myślę, że pojawienie się typowo polskiej lokomotywy "rozrusza" siłę nabywczą TT-tki
Życzę powodzenia w realizacji tego ciekawego przedsięwzięcia i z niecierpliwością czekam na ukazanie się modelu 

- womo
- Kontakt:
Czyli jest szansa, że się pokażą i sprzedadzą

Przewidujesz jakieś kłótnie społeczne co do wersji malowania, znaczy konsultacje społeczne ...

Przewidujesz jakieś kłótnie społeczne co do wersji malowania, znaczy konsultacje społeczne ...
-
- Kontakt:
... pięć transzy naraz?Ranger pisze:Raczej pięć transzy po 100 sztuk. Każda transza inne malowanie ale nie wersja.
Czy jakieś odległości czasowe między transzami?
- Ranger
- Kontakt:
Raczej pięć transzy po 100 sztuk. Każda transza inne malowanie ale nie wersja.
- womo
- Kontakt:
500 sztuk lokomotyw jakich chcemy, czy 500 sztuk lokomotyw w jednym malowaniu?
Patrząc na historię forum to max 100 sztuk, chociażby Okl2-6 PKP o ile pamiętam brali je jeszcze Czesi i po całej akcji w sklepach jeszcze parę lat leżało kilka sztuk.
Chyba, że jak set od Grzegorza, wtedy poszło 500 sztuk w 100 setach ...
Jakby były w setach po 5 różnych malowań to dla mnie 1 set
Jak zapisy to zapisy, daj się Konrad ludziom na coś zapisać
Patrząc na historię forum to max 100 sztuk, chociażby Okl2-6 PKP o ile pamiętam brali je jeszcze Czesi i po całej akcji w sklepach jeszcze parę lat leżało kilka sztuk.
Chyba, że jak set od Grzegorza, wtedy poszło 500 sztuk w 100 setach ...
Jakby były w setach po 5 różnych malowań to dla mnie 1 set

Jak zapisy to zapisy, daj się Konrad ludziom na coś zapisać

- Ranger
- Kontakt:
Na początek niestety kubeł zimnej wody, nie weźmiemy się za produkcję tak dużej lokomotywy na początku. Będzie to prędzej SM42 lub podobna. 500szt to minimum produkcyjne firmy która ma wykonać lokomotywy. O mniejszej ilości nie chcą słyszeć.
Nie ma nacisku na konkretny model, wolelibyśmy jednak polska produkcję.
Aby zbadać rynek wypuścimy na początek model polskiego wagonu 4 osiowego. Produkcja jest już bardzo zaawansowana jednakże trudna. Model będzie metalowy/żywiczny. Liczba sprzedanych wagonów pokaże chłonność rynku TT. Jaki to będzie model? Raczej nie napiszę bo w razie niemożliwości jego produkcji w założonej technologii będzie klapa.
Jeśli nam się uda pierwsze egzemplarze pokazowe będą jeszcze przed końcem zimy. Cena modelu jeszcze nieznana.
Nie ma nacisku na konkretny model, wolelibyśmy jednak polska produkcję.
Aby zbadać rynek wypuścimy na początek model polskiego wagonu 4 osiowego. Produkcja jest już bardzo zaawansowana jednakże trudna. Model będzie metalowy/żywiczny. Liczba sprzedanych wagonów pokaże chłonność rynku TT. Jaki to będzie model? Raczej nie napiszę bo w razie niemożliwości jego produkcji w założonej technologii będzie klapa.
Jeśli nam się uda pierwsze egzemplarze pokazowe będą jeszcze przed końcem zimy. Cena modelu jeszcze nieznana.
- piottrw
- Kontakt:
To i ja się dopisuję. Po 500 PLNów biorę 2 szt różne. SP ep IV i SU zielona. Musi wjecheć na łuki r286
- kuzynsamozlo
- Kontakt:
2szt. dla mnie 

- bogol
- Kontakt:
Zaopiekuję się 1 szt.
- Jerzyr
- Kontakt:
Już są chętni na 5% nakładu
Pozostało 95% 

-
- Kontakt:
1 przygarnę...
500 sztuk......... na tym forum na pewno nie się nie znajdzie...
Paweł
500 sztuk......... na tym forum na pewno nie się nie znajdzie...
Paweł