NOVAXIM pisze:Proszę o pomysły jak się do tego zabrać (przeróbka okien) oraz jakieś dane nt. wymiarów okien. Ew. co jeszcze oprócz tego (wykończenie dachu).
Jezeli wykonanie ma byc idealne to nalezy:
- przedluzyc pudlo lokomotywy najlepiej na odcinku miedzy odbierakami.
- zmienic ksztalt scian bocznych na plaskie
- wyciac okragle okna i zastapic prostokatnymi o wymiarze ok. 8,6 x 6,7 mm.
- zmienic reflektory na wieksze - polskie.
- odciac odgarniacz i czolownice z wozka i przeniesc na pudlo
- dorobic drzwi po prawej stronie kazdej z kabin maszynisty
- w zaleznosci od egzemplarza dorobic sprzegi sterowania wielokrotnego
- pod pudlem, miedzy wozkami umiescic skrzynie z akumulatorami
- na skosie dachu, z jedej strony nalezy umiescic kable i odlaczniki odbierakow.
- nad jedna z kabin umiescic antene radiolacznosci
- nad druga walcowata skrzynke z odgromnikiem
- umiescic porecze wzdluz dachu kolo klap do oporow, ktorych na dachu powinno byc 10, a nie 8 jak w modelu E499 BTTB.
- porecze przy drzwiach wejsciowych, pod buforami, stopnie, sprzegi, sprzegi ogrzewcze.
- podstawy i izolatory pod odbierakami i odbieraki.
Teraz mozna sie zastanawiac z czego zrezygnować

Dwa slowa o wykonaniu mojego
modelu: Z modelu E499 został wycięty cały pas ściany z oknami. W to miejsce został wklejony fragment ściany z oknami typowymi dla EP05, wyciety z pojemnika po jogurcie. Podczas budowy mojego modelu nie zdecydowalismy sie na przedluzenie pudla. Doszlismy do wniosku, ze bezie to zbyt klopotliwe. Dzis moge powiedziec, ze wcale nie bylo by to takie trudne... Dopasowujac proporcje okien do dlugosci pudla popelnilismy blad, ktory dosc mocno psuje widok modelu z boku. Tak samo i z tego samego powodu nie zmienialismy ilosci klap na dachu.
Fotki mam (a raczej wiem gdzie znaleźć), więc z malowaniem nie powinno być problemu, a sam nie wiem nawet jeszcze jaki kolor wybrać. Zależy mi na idealnym wykonaniu, więc na pewno będzie malowane aerografem i będą wypukłe litery z boku (na to mam sposób akurat). Oczywiście jak zrobię, to się pochwalę.
Wielkiego wyboru nie ma. Do czasu zmiany oznaczenia serii (co nastapilo pozniej niz przebudowy przekladni) lokomotywy byly malowane na zielono, zgodnie ze schematem malowania innych lokomotyw elektrycznych. Nastepnie na pomarańczowo, z czerwonym pasem ostoi, a obecnie tylko EP05-23 posiada malowanie czerwone PKP Cargo.
Krzysztof