Jelcz 317

Pojazdy (nieszynowe), które możemy umieścić na makiecie

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
piotrek092
Kontakt:

Re: Jelcz 317

Post autor: piotrek092 »

Jak na pierwszy raz niezle ale widac bomble no i ta soczewka ,lepsza bylaby zywica translux .A jelcz niestety jeszcze do mnie nie dotarl,zamowilem go pol roku temu :>
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

Nie wytrzymałem z czekaniem i zacząłem dorabiać szybki samemu.
Początkowo myślałem o jakimś plastiku rozszerzającym się pod wpływem ciepła. Można by go wstępnie uformować, wepchnąć w budę i rozdąć ciepłym powietrzem aby wpasował się w okna. Problem w tym, że... nie ma takiego plastiku (chyba że znacie?).
Drugi pomysł padł na wodę modelarską. Zakupiłem testowo jedną niewielką wodę Vallejo Transparent Water i w teście wypadła całkiem przyzwoicie. Jest białawym żelem a po wyschnięciu przeźroczystym silikonem. Jedyna wada to spory skurcz materiału. Okna wypełnione stają się wklęsłe, przez co widać "soczewkę" na obrysie.
Mimo to postanowiłem nie czekać i zrobić samemu te szyby. Wyszło głupawo, ale innego pomysła nie mam.
https://goo.gl/photos/kfYmoEY67Nm84y8i7
Im dalej tym lepiej :)
https://goo.gl/photos/MBkcRzpyfjkzcVnL8
https://goo.gl/photos/CJhnv2pFUXPYrr2p8
piotrek092
Kontakt:

Ok, czekam zamowilem u makieciarza moze to potrwac . sprobuje zrobic takie aby mozna zamontowac samemu .
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

piotrek092 pisze:Szybki da sie zrobic jak bede mial model sprobuje z zywicy przezroczystej tak zrobilem w prototypie stara 266 i wyszlo ok czekam na model jelcza zamowilem u makieciarza ,chyba ze kolega chce pozbyc sie jednego
Jeśli uda Ci się dorobić szybki, chętnie skorzystam z usługi ;) Jeśli nie dadzą się wyjąć, możemy podmienić się budami (albo podeślę swoją). Daj znać (z fotkami) jak wyszło dorabianie.
Pozbywać się nie chcę na razie z 2 powodów: 1) za dużo zachodu kosztował mnie zakup, 2) cena zakupu wyszła kosmiczna i nie spodziewam się, by ktoś był chętny nawet po moich kosztach :)
piotrek092
Kontakt:

Kolego moglbys podeslac fotki na pw lub na forum

Added in 7 minutes 11 seconds:
Szybki da sie zrobic jak bede mial model sprobuje z zywicy przezroczystej tak zrobilem w prototypie stara 266 i wyszlo ok czekam na model jelcza zamowilem u makieciarza ,chyba ze kolega chce pozbyc sie jednego
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Jelcze dojechały i powiem, że jestem rozczarowany :( Zestaw wg mnie powinien kosztować 3E. Wydatek 60E za obie sztuki to przegięcie i czytste szaleństwo.
ObrazekObrazek
Model składa się dokładnie z tego co widać na zdjęciach, czyli:
- rama - przednie koła skrętne. Rama 317 składa się z dwóch połówek górnej i dolnej. Obie ramy posiadają wcięcie/gniazdo przewiercone co daje chyba możliwość mocowania przyczep.
- kabina - obie kabiny składają się z dwóch połówek (jak na zdjęciu 1), przy czym kabina 317 wygląda na lepiej spasowaną. Góry 316 i 317 są identyczne, natomiast dół 316 jest inny - nie posiada okrągłych zalążków świateł nad zderzakiem, posiada zalążki świateł na zderzaku. Kabina 316 posiada 2 stopnie wejściowe (317 nie), choć to dziwne, bo przykryje je blaszka (obie blaszki są identyczne). Kabina 316 bardziej przypomina taki model - http://onlytruecars.com/data_images/gal ... 316-02.jpg
Obie kabiny nie posiadają szybek(!!!) :( i zupełnie nie wiem czym się da je wyprodukować. Obie kabiny posiadają identyczny środek w postaci foteli, pokrywy silnika i deski, jednak w 317 gorzej mi to spasować, bo kabina posiada jakieś występy od wewnątrz. Chyba, że dostałem dół kabiny od zupełnie innego modelu :shock:
- skrzynia 316 - skrzynia z dwóch części jak na zdjęciach. Plandeka chyba posiada namiastkę imitacji fałd brezentu.
- koła jak na zdjęciach, posiadają imitację bieżnika wzdłużnego w postaci 3 rowków.
- dolot powietrza w 317 osadzany w okrągłym wycięciu formy budy (dziurą na dolot różni się buda 317 od 316)
- blaszki - jak to blaszki - nie sprawdzałem jeszcze, czy pasują do kabiny. Posiadają podtrawienia wlotu chłodnicy i czytelny napis.

Modele wykonanene nie z żywicy a w formie wydruku 3D. Na każdej części praktycznie widać charakterystyczny raster - szczególnie na budzie. Nie mam doświadczenia w oglądaniu modeli 3D, ale wykonanie raczej dobre - poza skrzynią (niedodruk w narożniku) i jednym słupkiem kabiny (niedodruk i mikro szczelina przy dachu). Zdjęć zestawu nie zamieszczam, chyba, że kogoś wybitnie interesuje jakiś detal.
Jak na mój gust, wydanie 60E na oba auta to przegięcie. Takie druczki powinny być warte góra 10E.
piotrek092
Kontakt:

Kolego womo jak je otrzymasz , napisz co to jest warte :P na zdjeciach sa jakies pokraczne rama kola skrzynia wyglada na malo podobne do oryginalu W latach 90 prowadzilem transport majac na stanie 2 jelczyki wiec znam kazda srubke itp.Daly mi tak popalic ze odpuscilem sobie caly ten interes .
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

womo pisze:Jest napisane, że zamówienie powyżej 175 euro gratis do Polski.
Tego nie znalazłem, ale faktycznie zakup od 35E ma darmową wysyłkę do 30.12. tylko na terenie DE.
piotrek092
Kontakt:

Witam moze zakup grupowy chetnie sie dolacze .
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Jest napisane, że zamówienie powyżej 175 euro gratis do Polski.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Jelcze 316 i 317 są już w drodze. Cena z wysyłką faktycznie wychodzi kosmiczna, ale.... obecnie, do 30.12, sklep ma darmową dostawę.
Czy ktoś mógłby zwrócić się do nich z zapytaniem, czy obejmuje to też dostawy do PL?
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Post autor: Kaczor »

Można go kupić pod linkiem zamieszczonym wcześniej:
http://www.easy01.de/etchIT-store/pd192117877.htm
piotrek092
Kontakt:

Czy ktos z forumowiczow ma ten model ,jaka jest jego jakosc i gdzie go kupic. ??
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

To ja bym chyba i tak wolał wagon :)
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Post autor: Kaczor »

Jeszcze gdyby za tę cenę był gotowy model a nie zestaw ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pojazdy”