makieta 170x100

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

Re: makieta 170x100

Post autor: kulaj85 »

Wieczór Dobry ;)

A więc dzięki pomocy Darkowi (monique222) za udostępnienie swojego projektu w scarm-ie, za co serdeczne dzięki Darek ;)

wirtualnie stworzyłem coś takiego co znajduje się na dole ;)

A więc, znajdują się dwa wzniesienia połączone mostami, docelowo pod mostami chciałbym aby płynęła sobie jakaś mała rzeczka, na wzniesieniach las, plus jakaś ewentualnie chatka bądź ruiny, plus lekko skaliste zbocza, w dolinie pola uprawne plus chata, droga polna, dalej dworzec, peron i magazyn z małą bocznicą. Szału nie ma ...nie urywa ale nie ma chyba co kombinować na takiej powierzchni...
Załączniki
pr3.jpg
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

womo pisze:Nie martw się. Ta udręka nigdy nie minie. Zawsze coś będzie nie tak z torami i ile by ich nie było to będzie ich za mało :mrgreen:
O tak, i te uczucie kiedy wszystko idzie niby dobrze a w połowie brakuje odcinka albo okazuje się że łuki są źle wyprofilowane :mrgreen:
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

kulaj85 pisze:No nic metodą prób i błędów dojdę do finału, w końcu modelarstwo uczy cierpliwości... moja jest u kresu wytrzymałość ale jakoś się trzymam ;)
Nie martw się. Ta udręka nigdy nie minie. Zawsze coś będzie nie tak z torami i ile by ich nie było to będzie ich za mało :mrgreen:
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

monique222 pisze:Kolego ale nasza ma dokładnie 170cm jeszcze raz z miarką latałem i wcale ciasno nie jest wsio się mieści :)
wicy pisze: Zamiast ślęczeć nocami na podłodze dlaczego po prostu nie odpalisz sobie Scarma? Łatwiejsze to niż kombinowanie z torami a dokładność jest wystarczająca.
@monique222: jakoś tak ciasno, co do dołu zgadza się strasznie biednie wygląda :) też to zauważyłem

@wicy: próbowałem na tym scarmie, i jakoś nie mogę go do końca okiełznać, nie leży mi ten program tak jak te projekty ;)

No nic metodą prób i błędów dojdę do finału, w końcu modelarstwo uczy cierpliwości... moja jest u kresu wytrzymałość ale jakoś się trzymam ;)
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy »

kulaj85 pisze: Dziś kolejny wieczór mam zamiar spędzić na układaniu torowiska, jako że moje wstępne dwa projekty odpadły czas na plan "C"
Zamiast ślęczeć nocami na podłodze dlaczego po prostu nie odpalisz sobie Scarma? Łatwiejsze to niż kombinowanie z torami a dokładność jest wystarczająca.
monique222
Kontakt:

Post autor: monique222 »

kulaj85 pisze:Co do układu, pewnie będę musiał zrezygnować z paru rozjazdów, bo z miejscem słabo... I już ciasno się zrobiło po złożeniu kawałka
Kolego ale nasza ma dokładnie 170cm jeszcze raz z miarką latałem i wcale ciasno nie jest wsio się mieści :)

P.S Sorka za post pod postem ale czas się skończył na edycje :(
monique222
Kontakt:

Ten dół jakiś taki słaby a może rozważ aby u dołu zrobić podobnie jak u nas zdjęcie pod adresem:
Obrazek
prawa strona
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

monique222 pisze:... nie doczytałem jak będziesz sterował rozjazdami ?? Pulpicik?? czy Cyfra??.
Sterowanie cyfrowe, tez tak bym chciał aby cała rodzinka mi pomagała ale u mnie to nie realne jak na razie.

Co do układu, pewnie będę musiał zrezygnować z paru rozjazdów, bo z miejscem słabo... I już ciasno się zrobiło po złożeniu kawałka
monique222
Kontakt:

Układ fajny podobny do naszego :) A nie doczytałem jak będziesz sterował rozjazdami ?? Pulpicik?? czy Cyfra??. No ja cały czas coś dłubie przy makiecie choć powoli zaczynamy pracować nad małą stacyjką aby wisiała sobie na ścianie i eksponować tabor bo makieta kilka miesięcy stoi sobie za szafką :)

Pozdrawiamy
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

monique222 pisze:No my też podczas budowy troszku się naukładaliśmy :) mamy takie wymiary jak ty czyli 170x100. Dla dzieci super zabawa 2 składy latają a tatuś czeka na bocznym torze :). Nasza makieta jest płaska z górką na której jest mini miasteczko po którym młodsza jak odstawi skład na boczny tor śmiga samochodzikami.
Tak podziwiałem wasza pracę, fajnie wam to wyszło :)
Dziś kolejny wieczór mam zamiar spędzić na układaniu torowiska, jako że moje wstępne dwa projekty odpadły czas na plan "C" a o to on :
Obrazek
Tak to wygląda, raczej mało skomplikowany układ, ale patrząc na moje dwa poprzednie tez nie były wymagające.
A więc pozostało brać się za prace...
monique222
Kontakt:

No my też podczas budowy troszku się naukładaliśmy :) mamy takie wymiary jak ty czyli 170x100. Dla dzieci super zabawa 2 składy latają a tatuś czeka na bocznym torze :). Nasza makieta jest płaska z górką na której jest mini miasteczko po którym młodsza jak odstawi skład na boczny tor śmiga samochodzikami.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

ArturSchŁ pisze:Na podjazdy pagórki itd. idealny jest styrodur lub ew. styropian. Po naklejeniu kartonu/brystolu można kłaść tory.
Czyli odpuścić sobie ten karton, ew. Przeznaczyć go pod konstrukcję tunelu bądź wzniesienia.
Kolejny dzień jak zabrałem się za układanie torów i znów zwijam mandżur bez najmniejszego postępu... robi się to co najmniej irytujące co by nie napisać brzydko .....ące
Piękną poezję puszczałem nad tym układaniem dziś... dobrze że dzieci już spały.
Podziwiam ludzi którzy na kawałku 150cm na 90cm, nawet i nie raz mniejszych wymiarach kładą tory i im wszystko lata po tej makiecie aż miło się to ogląda.
No nic tymi aforyzmami czas zamknąć ten dzień, miłej nocy
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Na podjazdy pagórki itd. idealny jest styrodur lub ew. styropian. Po naklejeniu kartonu/brystolu można kłaść tory.
Awatar użytkownika
kulaj85
Kontakt:

Borczy pisze:Tomasz, u mnie stoi płyta MDF 6mm. Ja z tego zrobiłem podjazd. Można po tym skakać :>
Dobrze że mogę na Ciebie liczyć ;) , wracają do tych terra form mam dwa opakowania tego kartonu, i dlatego pytam czy można go wykorzystać jako podjazd i czy to jest trwałe, niby karton wzmacniany. Na budynki nie nadaje się, za gruby jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”