Ciuchciolandia
Moderator: mod-Makieta
- womo
- Kontakt:
Re: Ciuchciolandia
Dzięki za pomoc. Znalazłem tam odpowiednią instrukcję co i jak.
- womo
- Kontakt:
Mam pytanie.
Mam dwa poziomy stacji 1,2 cm (około 140 cm w realu) różnicy wysokości pomiędzy nimi. Nastawnia będzie na niższym.
Jak prowadzono pędnie na takich stacjach? Robiono dwie nastawnie, czy puszczano pędnie przez jakieś specjalne zwroty?
Mam dwa poziomy stacji 1,2 cm (około 140 cm w realu) różnicy wysokości pomiędzy nimi. Nastawnia będzie na niższym.
Jak prowadzono pędnie na takich stacjach? Robiono dwie nastawnie, czy puszczano pędnie przez jakieś specjalne zwroty?
- womo
- Kontakt:
Takiego ułożenia nie próbowałem.
Tutaj kombinowałem aby nie było regularnie. Chciałem wiejską drogę i jestem zadowolony.
Natomiast prosta rząd w rząd wychodzi super jak się odbija z dużego sita do przesiewania mąki.
One też mają drobne oczka ale dużą powierzchnię.
( nie mogę znaleźć tej deski jak mi wpadnie w ręce to wrzucę zdjęcie)
Polecam zabawę
Moja rada. Sitko musi być mokre i trzeba je często płukać aby nie odrywało gipsu.
Gips konsynstencja lekko ścięte i naprawdę bardzo cienko i równo położony bo inaczej wychodzą "słupki" których potem nie daje się już szlifować.
Miłej zabawy i cierpliwości przy próbach

Tutaj kombinowałem aby nie było regularnie. Chciałem wiejską drogę i jestem zadowolony.
Natomiast prosta rząd w rząd wychodzi super jak się odbija z dużego sita do przesiewania mąki.
One też mają drobne oczka ale dużą powierzchnię.
( nie mogę znaleźć tej deski jak mi wpadnie w ręce to wrzucę zdjęcie)
Polecam zabawę

Moja rada. Sitko musi być mokre i trzeba je często płukać aby nie odrywało gipsu.
Gips konsynstencja lekko ścięte i naprawdę bardzo cienko i równo położony bo inaczej wychodzą "słupki" których potem nie daje się już szlifować.
Miłej zabawy i cierpliwości przy próbach

-
- Kontakt:
Pomysł (jak czytam ten wątek od deski) rewolucyjny - ale czegoś mi brakowała w symetrii kostki, którą ktoś skutecznie pokrywał asfaltem
(np. na peronie "2" w Sosnowcu co wyszło przy remoncie, który po raz kolejny przykrył kostkę)
choć wiedząc, że to próba - mając Twój patent to przy odrobinie ćwiczeń podobny efekt jest do uzyskania.
ps. SZACUN ZA CAŁOKSZTAŁT!!!

choć wiedząc, że to próba - mając Twój patent to przy odrobinie ćwiczeń podobny efekt jest do uzyskania.
ps. SZACUN ZA CAŁOKSZTAŁT!!!
Ostatnio zmieniony 16 paź 2015, 23:56 przez bankier, łącznie zmieniany 1 raz.
- womo
- Kontakt:
Sitko od herbaty lub siana trawy, cienka warstwa gipsu i wyciskanie bruku .
-
Bardzo ładnie Ci wyszły te "kocie łby" .Napisz coś więcej o technice wykonania.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- womo
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 16 paź 2015, 18:46 przez womo, łącznie zmieniany 1 raz.
- womo
- Kontakt:
Bruk to nie problem w naszej skali. Będzie 2 metry ulicy i już przetestowałem że bez problemu powstanie w jeden góra dwa dni ... ( jak znajdę deskę próbną to wrzucę potem zdjęcie)
-
- Kontakt:
No to mamy ranking najgłupszych (najmozolniejszych, najbardziej wnerwiających etc...) prac na makiecie hahahahahah
1 - Bruk z wkładu
2 - Kostka jak w temacie
3 - Szutrowanie
coś pominąłem?
1 - Bruk z wkładu
2 - Kostka jak w temacie
3 - Szutrowanie
coś pominąłem?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2015, 12:22 przez makieciarz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Borczy
- Kontakt:
Dobry patentArturSchŁ pisze:Końcówka wkładu od długopisu, usuwamy kulkę, formujemy tę rureczkę na kształt kostki brukowej i raz przy razie, odciskamy kształt kostki brukowanej w miękkim...

Ostatnio zmieniony 16 paź 2015, 14:31 przez Borczy, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Zrób BRUK.womo pisze:Nigdy nie myślałem, że znajdę na makiecie głupszą robotę od szutrowania ...
Końcówka wkładu od długopisu, usuwamy kulkę, formujemy tę rureczkę na kształt kostki brukowej i raz przy razie, odciskamy kształt kostki brukowanej w miękkim, tylko nie dawaj więcej niż kilka cm długości miękkiego, bo stwardnieje nim skończysz

- womo
- Kontakt:
Nigdy nie myślałem, że znajdę na makiecie głupszą robotę od szutrowania a tu proszę udało mi się
Wypróbowałem z drugiej strony asfalt. Przy płytkach wygląda żałośnie. Tak, że dziergam dalej ...

Wypróbowałem z drugiej strony asfalt. Przy płytkach wygląda żałośnie. Tak, że dziergam dalej ...
-
- Kontakt:
Kibicuje płytkom, nie poddaj się na rzecz asfaltu - jak napisał kolega bądź twardy!
-
- Kontakt:
Musisz być twardy, nie miętkiwomo pisze:Zaczynam zastanawiać się jednak czy nie walnąć asfaltu tam gdzie małe płytki ...![]()

- womo
- Kontakt:
Fajne. Pomyśle ...
Na razie 2-3 godziny dziennie ślęczę nad peronami. Nie mogę się doczekać końca gdy całość dostanie jeden kolor. Teraz jak na poligonie, szaro buro i kurzu kupa
Dzisiaj święto 3 metry gotowe
jeszcze 3,60 ...
Zaczynam zastanawiać się jednak czy nie walnąć asfaltu tam gdzie małe płytki ...

Na razie 2-3 godziny dziennie ślęczę nad peronami. Nie mogę się doczekać końca gdy całość dostanie jeden kolor. Teraz jak na poligonie, szaro buro i kurzu kupa

Dzisiaj święto 3 metry gotowe

Zaczynam zastanawiać się jednak czy nie walnąć asfaltu tam gdzie małe płytki ...

Ostatnio zmieniony 15 paź 2015, 08:06 przez womo, łącznie zmieniany 4 razy.