Projekt [swiderskik] - opinie

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
swiderskik
Kontakt:

Re: Projekt [swiderskik] - opinie

Post autor: swiderskik »

Po próbach w oczekiwaniu na coś lepszego zostawiłem Conrada z tym, że mocowanie druta dałem nie na środek lecz na bok - spisuje się dużo lepiej (ładniej dociska).

A wracając do makiety - kończę instalację informacji zwrotnej - w tej chwili już jest kilka bloków co pozwala na automatyczne puszczenie składów.
Faza testów prawie zakończona...

Za chwile malowanie torów - co prawda szyny są oksydowane ale mimo wszystko warto je "uszlachetnić " i tu moje pytanie - przy malowaniu torowiska - podkłady lepiej malować innym kolorem niż same szyny - czy może całość pokryć jednym.. mam na myśli malowanie areografem.
swiderskik
Kontakt:

Tu chyba się zgodzę że Conrad nie podoła... zostaje Tillig albo żłówik?
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Post autor: Niejeden+ »

Napęd Tiliga ustawiony na największy skok i z grubszym drutem daje sobie radę bez problemu.
Moim zdaniem napęd Conrada do tego rozjazdu w ogóle nie wchodzi w rachubę, będzie bardzo zawodny.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Też mam podpięte do nich Conrady. Porażka na całego. Zaczynam się zastanawiać nad serwem do nich.
Sam rozjazd działa super. Żadnych wykolejeń. Nic nie zmieniałem w kablach i przylutowałem je tylko do tych blaszek które są. Przerosło mnie lutowanie w tylu miejscach.
Tesrowałem je trochę czasu i w tym tygodniu kleję już na stałe. Ja jestem z nich zadowolony. Tylko napędy do d... nawet igły nie pomogły.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2015, 12:10 przez womo, łącznie zmieniany 1 raz.
swiderskik
Kontakt:

Wkomponowałem w układ torowy rozjazd tillig baeseler -mam pytanie ma ktoś doświadczenia z tym rozjazdem?, chodzi mi tutaj jak poradzić sobie z tym że ma znacznie większą sprężystość iglic a sama płynność ich przesuwania daje wiele do życzenia,
Nie wspomnę o przyleganiu do samych szyn równocześnie na dwóch torach.... jak na rozjazd za prawie 200 PLN to raczej oczekiwał bym bardziej precyzyjnego wykonania.
Mam wątpliwości jak napęd podmakietowy sobie z tym poradzi.. zainstalowałem na chwile obecną Conrada, przerzuca ale mało dokładnie..
swiderskik
Kontakt:

adrian pander pisze:Szlaku masz sporo, a gdzie jest jakaś stacja (nie liczę ślepej na górze)?
fot 1 lub 2 - za tym mostem- trochę słabo widoczne pod tym katem- 3 tory przelotowe.
Lepiej widać w poprzednim poście na zdjęciu nr 1.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2015, 17:46 przez swiderskik, łącznie zmieniany 2 razy.
adrian pander
Kontakt:

Post autor: adrian pander »

Szlaku masz sporo, a gdzie jest jakaś stacja (nie liczę ślepej na górze)?
swiderskik
Kontakt:

:) no tak .. musiałeś zauważyć :).. ciągle tylko coś dokładam i końca nie widać , ale temat do przemyślenia...
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Tylko pozazdrościć !! Przypomina mi się moja druga makieta na rurkach na strychu.
Nie planujesz torów pod stacyjką na ostatnim zdjęciu ?? Taka nie wykorzystana powierzchnia tam jest. Może jakieś tory postojowe ??
swiderskik
Kontakt:

Witam

Mogę powiedzieć że układ torowiska po testach i w fazie końcowej, część jeszcze nie przytwierdzona na stałe - pozostaje jeszcze klejenie po kawałku tak aby wszystko wyszło równo i dokładnie...
Zdaje sobie sprawę, że mało tutaj interesujących jeszcze rzeczy ale mnie to cieszy i brnę dalej.
Elektryka podłączona, rozjazdy działają z gbbkolejką, zostają jeszcze tylko odcinki informacji zwrotnej potem można "sypać" ziemie i tłuczeń :)

Oczywiście w dalszym ciągu jestem pozytywnie nastawiony na wszelkie konstruktywne uwagi i sugestie ..
Załączniki
IMG_0296.JPG
IMG_0293.JPG
IMG_0291.JPG
IMG_0290.JPG
swiderskik
Kontakt:

Witam serdecznie
Postanowiłem wrzucić kilka fotek z placu budowy- nie ma tutaj jeszcze czego podziwiać, chce tylko zaznaczyć że zapał nie minął i brnę dalej :)
Bardziej może chcę utwierdzić wszystkich którzy są na etapie projektowania makiety - moje plany pierwsze powstały około rok temu, dziś dopiero mogę powiedzieć, że jestem pewien w 80 % układu torowiska.
Tak się to ma do tworzenia planów na papierze, czas i próby taboru, rozwiązania itp.. weryfikuje często pomysły.
Więc na swoim przykładzie wnoszę że nie warto przywiązywać się do pierwszych założeń :)

W chwili obecnej lewa część została przytwierdzona ( torowisko) wykonane instalacje + prowizoryczny pulpit sterowniczy (analog) do rozjazdów ( na chwile obecna ;) ).
Druga prawa część powstaje - chyba całość zamknie się na niej bo w pokoju już zostało niewiele miejsca :) a poza tym aby wykończyć to co powstało będę potrzebował lat kilku...
Załączniki
2.jpg
1.jpg
swiderskik
Kontakt:

Witam po przerwie
Mam pytanie, może ktoś ma jakieś namiary - potrzebuje moduł LI-USB - chciałbym podłączyć Roco M do PC.
Szukam szukam i nie mogę znaleźć.
swiderskik
Kontakt:

Dzięki za te informacje już cos mi jaśniej w głowie
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

swiderskik pisze:... chętnie wysłucham propozycji innych zestawów DCC - zależy mi na takich które by obsługiwały przynajmniej 6 loków.
Proponuję set Roco 35007. Ludniła to 99 EUR, cysterny drugie 99 EUR, więc Multimausa masz za darmo, a chodzą na Allegro po ok 400 PLN.
Możesz się też szarpnąć na z21 (35009), ale wpierw poczytaj TU.

Standardowo na 10764 6 lokomotyw to max sprawdzony w Sopocie, jednak zawsze istnieje możliwość dołożenia drugiego pudła i w ten sposób podzielenia makiety na dwa zasilacze/dwa obwody (po 4-5 składów) - np. na każdą stację osobno (przy dwóch) lub na stację i szlak osobno.
:mrgreen:

[dopisane]
TU więcej o łączeniu.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2014, 13:30 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 4 razy.
swiderskik
Kontakt:

Witam serdecznie
Wrzucę pytanie co do sterowania licząc na pomoc.
Zastanawiam się nad zakupem Roco MultiMaus przeglądając forum nie spotkałem się z jakimiś negatywnymi opiniami, ale chętnie wysłucham propozycji innych zestawów DCC - zależy mi na takich które by obsługiwały przynajmniej 6 loków.

A obecnie jestem na etapie składania torów właśnie przyszła paczuszka - zabawa fajna :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”