Tillig - problemy z jakością
Moderator: mod-Tabor
- kaine
- Kontakt:
Re: Tillig - problemy z jakością
Ten set platform dwu osiowych na ebayu kosztuje 100E
Zdjęcia wyciągnięte z tej aukcji LINK wyglądają dość dobrze, może masz pecha ;/
Zdjęcia wyciągnięte z tej aukcji LINK wyglądają dość dobrze, może masz pecha ;/
-
- Kontakt:
Ja bym bezwzględnie reklamował.Takiego szajsu nigdy nie widziałem.Modele coraz droższe a firmy pozwalają sobie na takie babole 

- womo
- Kontakt:
- aquirlan
- Kontakt:
Może, ale wtedy masz podstawy do odstąpienia od umowy sprzedaży lub żądania wymiany towaru na nowy, gdyż nie możesz korzystać z rzeczy, którą nabyłeś. To jest podstawa do wykazania "nadmiernej uciążliwości naprawy" dla klienta.swiderskik pisze: a ta natomiast może trwać nawet i 3 miesiące...
-
- Kontakt:
... z http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsume ... kosci.htmlIstotnym udogodnieniem dla konsumenta jest przyjęte rozwiązanie, zgodnie z którym domniemywa się, że wada nabytej rzeczy istniała w chwili jej wydania, jeżeli tylko wada ujawniła się w okresie sześciu miesięcy od dnia wydania towaru. W praktyce oznacza to, że konsument nie musi udowadniać sprzedawcy wadliwości towarów przez pierwsze sześć miesięcy. Wystarczy więc samo powołanie się na to, że nabyta rzecz jest niezgodna z umową, np. nie spełnia stawianych jej funkcjonalnych oczekiwań.
-
- Kontakt:
..... że sklep obliguje rękojmia sprzedawcy 14 dni skoro artykuł odbiega wyglądem od poprawnego.....
Niestety prawo gwarancji jest tak skonstruowane że na pewno nie jest dla klienta.. 14 dni ma sprzedawca aby dać odpowiedź i ustosunkować się do prośby - jeśli nie dostajesz odpowiedzi tzn że będzie realizowane wg twoich żądań (np. naprawa) a ta natomiast może trwać nawet i 3 miesiące...
Niestety prawo gwarancji jest tak skonstruowane że na pewno nie jest dla klienta.. 14 dni ma sprzedawca aby dać odpowiedź i ustosunkować się do prośby - jeśli nie dostajesz odpowiedzi tzn że będzie realizowane wg twoich żądań (np. naprawa) a ta natomiast może trwać nawet i 3 miesiące...
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, 13:03 przez swiderskik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Dowcip z pod budki z piwem.Robcio1910 pisze:A tak na "marginesie", czy wiecie ile...
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, 20:34 przez jafrap, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Tak naprawdę to można nt. temat napisać książkę. Każdy z nas miał lub ma kłopoty z wyrobami Tilliga. Czasami mam wrażenie z BTTB był solidniejszy jak na tamte lata. Mści się produkcja w Chinach niemieckich modeli. Ta bylejakość niemiecka jest bezczelna i przejawia się w bardzo wysokich cenach i braku konsekwencji w działaniu by było lepiej. 
Moja lista jest bardzo skromna:
- wagon poczty DR - wypadają z blaszek zestawy kołowe
- BR 52 - grzeje tender żarówa
- Piętrowe Regio DB - źle odlane wózki i za ciasne blaszki, gniazda sprzęgów zacinają się pięknie na łukach
- B wagen jw
- Lokomotywy - szrot w postaci poręczy, węży i dupereli które i tak odpadną (no chyba że do gabloty)
- BR 23 - dyskoteka świateł
- BR 01 wózek toczny źle odlany zacina koła
itd, itd
Czasami lepiej dać mało i nabyć PIKO albo poczekać i nabyć Kress - tu jest jakoś normalnie, tylko czy o to chodzi w tej branży ?

Moja lista jest bardzo skromna:
- wagon poczty DR - wypadają z blaszek zestawy kołowe
- BR 52 - grzeje tender żarówa
- Piętrowe Regio DB - źle odlane wózki i za ciasne blaszki, gniazda sprzęgów zacinają się pięknie na łukach
- B wagen jw
- Lokomotywy - szrot w postaci poręczy, węży i dupereli które i tak odpadną (no chyba że do gabloty)
- BR 23 - dyskoteka świateł
- BR 01 wózek toczny źle odlany zacina koła
itd, itd
Czasami lepiej dać mało i nabyć PIKO albo poczekać i nabyć Kress - tu jest jakoś normalnie, tylko czy o to chodzi w tej branży ?
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, 12:58 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
- MichalH
- Kontakt:
Sprawa reklamacji w Modelmania i przesyłania do Tilliga trwa 5 tydzień i nadal w toku, może listonosz z wadliwą formą pomylił pole ryżowe i paczka teraz wraca do nadawcy...
Chyba prościej zwrócić towar bez podawania powodu. Chociaż i tak chyba coś jest nie tak, myślałem, że sklep obliguje rękojmia sprzedawcy 14 dni skoro artykuł odbiega wyglądem od poprawnego.
Chyba prościej zwrócić towar bez podawania powodu. Chociaż i tak chyba coś jest nie tak, myślałem, że sklep obliguje rękojmia sprzedawcy 14 dni skoro artykuł odbiega wyglądem od poprawnego.
MichalH pisze:Taki Tilligowy piętrus dodarł do mnie ostatnio,
prawy wagon nie ma niebieskich oznaczeń (logo PKP, 2kl.), oraz pomalowanych klamek.
Marne zdjęcie bo na szybko komórką przed odsyłką z reklamacją:
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, 12:53 przez MichalH, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
- Robcio1910
- Kontakt:
Sorki, że post pod postem ...
SUPER ...
A tak na "marginesie", czy wiecie ile "cipcia" ma "zakrętów"?
...
A ch...j wie ...

Mariusz pisze:Może nie na miejscu, ale tak jakoś mi się skojarzyło
https://www.youtube.com/watch?v=m00udFijVf0
SUPER ...

A tak na "marginesie", czy wiecie ile "cipcia" ma "zakrętów"?
...
A ch...j wie ...

Ostatnio zmieniony 25 lut 2015, 18:37 przez Robcio1910, łącznie zmieniany 1 raz.
- Robcio1910
- Kontakt:
MichalH pisze:Taki Tilligowy piętrus dodarł do mnie ostatnio,
prawy wagon nie ma niebieskich oznaczeń (logo PKP, 2kl.), oraz pomalowanych klamek.
Odetchnąłem z ulgą, gdy oglądnąłem po raz kolejny swoje modele tego typu "piętrusów".

U mnie są OK.

Ostatnio zmieniony 25 lut 2015, 18:29 przez Robcio1910, łącznie zmieniany 1 raz.
- MichalH
- Kontakt:
Super, przydałoby się tłumaczenie dla producenta 

Ostatnio zmieniony 25 lut 2015, 17:07 przez MichalH, łącznie zmieniany 1 raz.
- MichalH
- Kontakt:
Taki Tilligowy piętrus dodarł do mnie ostatnio,

Ostatnio zmieniony 25 lut 2015, 16:15 przez MichalH, łącznie zmieniany 1 raz.
- tydzial
- Kontakt:
I jak zwykle u nas przepisy swoją drogą a rzeczywistość swoją to że oznakowanie pozostało nie świadczy o tym że zakaz nie istnieje .
Ostatnio zmieniony 22 sty 2015, 12:07 przez tydzial, łącznie zmieniany 1 raz.