SM42, SP42 informacje i galeria
Moderator: mod-Tabor
- Ranger
- Kontakt:
Re: SM42, SP42 informacje i galeria

Ostatnio zmieniony 25 mar 2015, 11:52 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
Zdziwisz się bo ja też jestem za tym aby to zostało. Krytyka była w miarę konstruktywna. Moja odpowiedź w miarę też. To co się później działo włóżmy między bajki.
Tymczasem do malowań SM42 dołącza lokomotywa SM42 Przewozy Regionalne.
Tymczasem do malowań SM42 dołącza lokomotywa SM42 Przewozy Regionalne.
-
- Kontakt:
Znowu przeinaczasz fakty. Ja mówię o zniknięciu moich wpisów które dotyczyły Ciebie i Twoich praktyk. A to powinno zostać. Buractwo jakie później uskutecznił kolega świadczy w sumie o tym samym co napisałem wcześniej, mianowicie krytyka UMF jest "be". Jeśli pisać o UMF to tylko w superlatywach.Ranger pisze:Szanowny kolego. Admin posprzątał wątek gdyż rozpętała się w nim dyskusja w której byłeś obrażany. Nie przez w/w firmę ani Administrację. Powstały ponad dwie zakładki w których koledzy prawdowali się czyja racja jest 'mojsza a która 'Twojsza". Cała treść trafiła do śmietnika.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, 13:29 przez jakubgol, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ranger
- Kontakt:
Szanowny kolego. Admin posprzątał wątek gdyż rozpętała się w nim dyskusja w której byłeś obrażany. Nie przez w/w firmę ani Administrację. Powstały ponad dwie zakładki w których koledzy prawdowali się czyja racja jest 'mojsza a która 'Twojsza". Cała treść trafiła do śmietnika.
-
- Kontakt:
Oooo zauważam znikające posty. Brawo. Ciekawe kogo bardziej bolało przedstawienie poczynań firmy UMF, czy w/w firmę czy Administrację ?
Tak czy siak, robi się 'Rejlowato".
Tak czy siak, robi się 'Rejlowato".
- Ranger
- Kontakt:
Brakujące lokomotywy bazowe dojadą lada dzień. Ostatnie trzy sztuki SM42 są już zatem z dawcą. Chętnych zapraszam na PW.
- Ranger
- Kontakt:
Zostały 3 ostatnie SM42 dla osób które maja własną startówkę.
- Ranger
- Kontakt:
Brak juz lokomotyw bazowych. Zostaly 4 lokomotywy dla osob ktore maja wlasna startowke.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2015, 10:58 przez Ranger, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ranger
- Kontakt:
Mówisz masz. Dodałem instrukcję również do SP42.
SU42 i SP42.
Zostały dwie wolne lokomotywy bazowe. Posiadacze swoich baz dalej mogą zamawiać.
Ogólnie zostało wolnych 6 lokomotyw SM42.
SU42 i SP42.
Zostały dwie wolne lokomotywy bazowe. Posiadacze swoich baz dalej mogą zamawiać.
Ogólnie zostało wolnych 6 lokomotyw SM42.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2015, 12:12 przez Ranger, łącznie zmieniany 2 razy.
- golab
- Kontakt:
Fotki są, chodzi o różnice w instrukcji (jako np dodatkowa strona do instrukcji SM). Przydałaby się też numeracja zdjęć bo w tekście są odwołania po numerach.
- Ranger
- Kontakt:
Pewnie, masz racje. Dodałem paczkę fotek na stronę do tematu.golab pisze:A czy pojawi się gdzieś w końcu wersja instrukcji do blach SU42 uwzględniająca niuanse tej wersji ?
Szkoda tylko, że szumnie zapowiadana BIPA w malowaniu pasującym do SU42 nie powstała. Stąd mały popyt na "polsat" i porządna instrukcja nigdy nie powstała. Przykro mi z tego powodu. Pod tym linkiem znajduje się paczka fotek dla SU42.
Przypominajcie mi czego brakuje na stronie to dodam.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2015, 09:12 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- golab
- Kontakt:
A czy pojawi się gdzieś w końcu wersja instrukcji do blach SU42 uwzględniająca niuanse tej wersji ?
- Ranger
- Kontakt:
UWAFA FORUMOWICZE
Po paru miesiącach czekania dotarły w końcu do mnie lokomotywy startowe. Zaczynamy więc zapisy na druga serię lokomotyw SM42. I tu niestety dobre wiadomości się kończą.
Wolne jest już tylko 5 lokomotyw startowych. Osoby posiadające swojego dawcę mogą zamawiać. Dostaną obniżkę ceny katalogowej o 270zł.
Koledzy którzy już zamawiali wcześniej mogą potwierdzić teraz zamówienie.
Zaraz po zamknięciu listy zaczynamy produkcję. Właściwie to zaczniemy ją już teraz w ciemno
Chętnych zapraszam na PW, e-mail: rangerttmf(małpa)gmail.com oraz tel. 693276261.
Po paru miesiącach czekania dotarły w końcu do mnie lokomotywy startowe. Zaczynamy więc zapisy na druga serię lokomotyw SM42. I tu niestety dobre wiadomości się kończą.

Koledzy którzy już zamawiali wcześniej mogą potwierdzić teraz zamówienie.
Zaraz po zamknięciu listy zaczynamy produkcję. Właściwie to zaczniemy ją już teraz w ciemno

Chętnych zapraszam na PW, e-mail: rangerttmf(małpa)gmail.com oraz tel. 693276261.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2015, 20:04 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
KKS ma małą wadę objawiającą się nie we wszystkich lokomotywach. Jest nią zahaczanie o ostrą krawędź otworu. Aby ruszyć ramię należy złapać je pensetą, wychylić lekko na boki upewniając się, że chodzi na boki. UWAGA. Wychylenia ramienia nie jest zbyt duże z powodu bliskości zgarniaczy.
Po tym jak wychylimy ramię lekko w bok właściwe będzie ścięcie rogu otworu w którym pracuje ramię. Na pierwszym schemacie z lewej jest pokazany KKS bez zmian a po prawej ze ściętymi rogami (kolor pomarańczowy).
SCHEMAT
Skąd powstał błąd nie wiem ale się domyślam. Na poczet wykonania KKS użyliśmy nowej żywicy poliuretanowej zwanej ABS. Jest zbliżona twardością do tworzywa wtryskowego ABS ale ma małą wadę, skurcz. Wytrzymałość mechanizmu jest bardziej niż odpowiednia ale przestrzeń pracy ramienia nieco się zmniejszyła stąd kolizja i konieczność ścięcia rogu.
Widać nie wszystko da się przewidzieć. Mechanizmy na pozór wydają się być przyklejone ale rzeczywiście ich swoboda ruchu może być ograniczona przez powyższy powód.
Po tym jak wychylimy ramię lekko w bok właściwe będzie ścięcie rogu otworu w którym pracuje ramię. Na pierwszym schemacie z lewej jest pokazany KKS bez zmian a po prawej ze ściętymi rogami (kolor pomarańczowy).
SCHEMAT
Skąd powstał błąd nie wiem ale się domyślam. Na poczet wykonania KKS użyliśmy nowej żywicy poliuretanowej zwanej ABS. Jest zbliżona twardością do tworzywa wtryskowego ABS ale ma małą wadę, skurcz. Wytrzymałość mechanizmu jest bardziej niż odpowiednia ale przestrzeń pracy ramienia nieco się zmniejszyła stąd kolizja i konieczność ścięcia rogu.
Widać nie wszystko da się przewidzieć. Mechanizmy na pozór wydają się być przyklejone ale rzeczywiście ich swoboda ruchu może być ograniczona przez powyższy powód.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2015, 00:29 przez Ranger, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Kontakt:
Przyznaje-moje niedopatrzenie
Po poście Kolegi Jakuba sprawdziłem swoje KKS'y.
I niestety, zarówno jeden, jak i drugi nawet nie drgną. Albo są zablokowane, albo sklejone.
Konrad, czy we własnym zakresie jestem w stanie poprawić tą usterkę
Nadmienię, że paczka przyszła w nienaruszonym , a sama lokomotywa w idealnym stanie

Po poście Kolegi Jakuba sprawdziłem swoje KKS'y.
I niestety, zarówno jeden, jak i drugi nawet nie drgną. Albo są zablokowane, albo sklejone.
Konrad, czy we własnym zakresie jestem w stanie poprawić tą usterkę

Nadmienię, że paczka przyszła w nienaruszonym , a sama lokomotywa w idealnym stanie