Budowa pierwszej makiety.

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Budowa pierwszej makiety.

Post autor: ArturSchŁ »

janex150 pisze:Chciałem jeszcze zapytać jak i z czego zrobić stół pod makietę?
Oglądałeś link powyżej ?
http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Galerie/SK/Mapa/SK.htm

Ważne, by powierzchnia blatu była płaska i sztywna.
Czy to z płyty pilśniowej, paździerzowej, sklejki czy papieru, konieczne jest odpowiednie podparcie płyty ramiakiem (krata z listew) by usztywnić materiał, który zawsze ma tendencję do opadania pod wpływem grawitacji w obecności wilgoci z powietrza.
Na czeskiej stronie masz piękną konstrukcję stalową i wypełnienie styropianem (lub styrodur) co też jest dobrym rozwiązaniem.
Przemyśl konstrukcję stołu, bo zawsze, nie dziś ale zapewne za kilka lat, trzeba będzie z makietą się przenieść.
Każdy stół jest kompromisem pomiędzy kosztami, dostępnymi materiałami i umiejętnościami, a oczekiwaną "miodnością".
:)

Rozważ wykonanie blatu stołu nie jako pełnej płyty, ale daj materiał tylko pod tory, stację itd. W ten sposób możesz już wyginać sklejkę jako podjazdy na poziomy różne od "zero".
Ostatnio zmieniony 12 lut 2015, 07:40 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robcio1910
Kontakt:

Post autor: Robcio1910 »

janex150 pisze:Chciałem jeszcze zapytać jak i z czego zrobić stół pod makietę? Wystarczy zwykła płyta wiórowa pokryta korkiem, czy nie?

Zobacz moją ... :mrgreen: http://www.robcio1910.pl/moja_makieta_01.html
janex150
Kontakt:

Post autor: janex150 »

Chciałem jeszcze zapytać jak i z czego zrobić stół pod makietę? Wystarczy zwykła płyta wiórowa pokryta korkiem, czy nie?
Samowarek
Kontakt:

Post autor: Samowarek »

Pooglądaj to sobie a szczególnie "stavba kolejiste" czyli budowa makiety tam będziesz miał bardzo dużo pomocnych wskazówek między innymi o wyginaniu fleksów,szablonach i innych radach :lol: Możesz włączyć translator to Ci wszystko przetłumaczy.To wszystko jest w H0 ale z porad można i w TT korzystać.Powodzenia ;)
http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

janex150 pisze:... jakimś sklepie internetowym czy na allegro?
Jeżeli będziesz dokonywał zakupu w jakimś "swoim" e-sklepie, to po dwóch-trzech zakupach będziesz otrzymywał zniżki cen z tzw. programu lojalnościowego - na Alledrogo chyba nie.
:lol:

W przypadku torów modelowych najtaniej wychodzą fleksy do składania 4 x 1000 mm + podkłady 9 x 220 mm. Rozjazdy BAUSATZ (do składania) też są tańsze, tylko NIE EW1 !! (masakra ze składaniem). Ja wybieram zawsze rozjazdy typu "Y" mogę z nich zawsze uzyskać rozjazd zarówno LEWY, PRAWY jak i Y :mrgreen:

Szablony do łuków w sprzedaży nie widziałem, ale można samemu narysować w CORELu i dać do wycięcia laserem ze stali.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, 09:12 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
janex150
Kontakt:

Przy okazji, czy są jakieś wzorniki do wyginania łuków z flexów?
janex150
Kontakt:

Myślę że w najbliższym czasie aż do wakacji zostanę przy rurkach. Do tego czasu będę zdobywał materiały i wiedzę na temat budowy makiety oraz fundusze(dużo ich potrzebuje).
Ostatnio zmieniony 09 lut 2015, 20:29 przez janex150, łącznie zmieniany 1 raz.
jaceks196
Kontakt:

Post autor: jaceks196 »

Według mnie tu jest najtaniej
http://www.lokland.com.pl/pl/c/Tory-TT/355/3
pozdrawiam
Samowarek
Kontakt:

Post autor: Samowarek »

Może tu coś wyszukasz a ceny są dość znośne :/
http://www.conrad.pl/Tory-Tillig-w-skal ... 96_1606350
Awatar użytkownika
Robcio1910
Kontakt:

Post autor: Robcio1910 »

janex150 pisze:Jeśli już kupować tory modelowe i flexy to lepiej na jakimś sklepie internetowym czy na allegro?
Witaj!
Zakup torów wiąże się z ceną. Trzeba przekalkulować co się lepiej opłaca kupić, czy w sklepie czy na Alledrogo ... :lol:
Jest tyle sklepów, że tylko brać przebierać, wybierać ...
Życzę udanych projektów i zakupów ...
Pozdrawiam :D
Ostatnio zmieniony 10 lut 2015, 09:06 przez Robcio1910, łącznie zmieniany 1 raz.
janex150
Kontakt:

Jeśli już kupować tory modelowe i flexy to lepiej na jakimś sklepie internetowym czy na allegro?
Peter_KR
Kontakt:

Post autor: Peter_KR »

Witaj!

Pozwól, że nie odpowiem na pytanie o różnice między U-rurkami a modelowymi, gdyz to pytanie pojawiło się na forum z 50 razy

Dam za to linka do jednego z takich wątków:

http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=7816

Zatem polecam nowe tory, a wybór torów z nasypem lub bez zależy czy wolisz budować makietę, czy też mieć tory które nadają się do rozłożenia na dywanie ad-hoc.
janex150
Kontakt:

Budowa pierwszej makiety.

Witam wszystkich.

Jestem nowy i na początek się przedstawię. jestem z Sulechowa mam 16 lat i na imię Jasiu. Gdy miałem 12 lat w czasie przeprowadzki znalazłem na strychu stara kolejkę mojego taty. Do tego czasu nic nie robiłem, choć zawsze chciałem zbudować prawdziwą makietę. Nie jestem jeszcze do końca obeznany z tym tematem i najpierw chciałbym zapytać się o tory.

Posiadam stare rurki po tacie głównie firmy Zeuke i nie wiem czy dokupić ich więcej czy po prostu sprzedać je na allegro i kupić nowe.

Czym różnią się nowe tory od starych rurek(po za wyglądem oczywiście)?

Jeśli kupować nowe tory to kupować zwykłe czy z nasypem?

To na początek byłoby na tyle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”