Ciągniemy towarowo, kieszeniowo i PeKaPowo

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Ciągniemy towarowo, kieszeniowo i PeKaPowo

Post autor: ArturSchŁ »

ArturSch pisze:... tego wagonu nie kupiłem ...
Krzysiek pisze:... z zakupu zrezygnowałem...
Przypomina mi to trochę sytuację gdy dwóch gostków (my) stoi po przeciwnych stronach narysowanej na asfalcie cyfry "6", jeden wskazuje na nią i się klnie że to 6 a drugi, że 9 !!
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Krzysiek
Kontakt:

Post autor: Krzysiek »

ArturSch pisze:No i co z tego ?? Ja tego wagonu nie kupiłem bo mi się po prostu nie podoba, a nie dlatego, że jakaś cyferka (pod szkłem powiększającym) jest (czy nie jest) niewłaściwa - to są (dla mnie) pierdóły bez znaczenia. IMHO liczy się klimat, wygląd (fotogeniczność), właściwości jezdne. :P
A ja wręcz przeciwnie! Jeszcze nie wiedząc o wpadce z tym nieszczęsnym numerem stawiłem się w sklepie z zamiarem zakupu tego właśnie wagonu. I w czasie oględzin stwierdziłem fakt "lipnego" numeru, o którym tu rozmawiamy. Dlatego właśnie z zakupu zrezygnowałem.
Nie zgadzam się więc ze stwierdzeniem, że jest to jakaś cyferka widoczna pod szkłem powiększającym. Wadliwy numer JEST WIDOCZNY i to doskonale.
Jednak trzeba pamiętać, że każdy ma swój gust... ;)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

drlukasz pisze:Cyfra samokontroli w tym wypadku powinna być równa 8, więc 1 jako samokontrola jest niepoprawna.
No i co z tego ?? Ja tego wagonu nie kupiłem bo mi się po prostu nie podoba, a nie dlatego, że jakaś cyferka (pod szkłem powiększającym) jest (czy nie jest) niewłaściwa - to są (dla mnie) pierdóły bez znaczenia. IMHO liczy się klimat, wygląd (fotogeniczność), właściwości jezdne.
:P
Ostatnio zmieniony 05 paź 2006, 08:45 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Pomijając sens takiego numeru (00 51 000 0 000 - polecam ściągnięcie sobie programiku "nrwag", albo poszukanie przepisów o znakowaniu wagonów i sprawdzenie co z kryje się pod tym numerem), jest on błędny.
Cyfra samokontroli w tym wypadku powinna być równa 8, więc 1 jako samokontrola jest niepoprawna.
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Post autor: sTTaszek »

Nawet gdyby to był dokładnie ten sam model co produkowany przez Gniewczynę to i tak z takim oznakowaniem pewnie w realu nigdy by nie jeżdził. Oznaczenie 00510000000-1 jest oczywiście wymyślone.
To oznaczenie nie jest wymyślone. Na okładce czasopisma Technika Transportu Szynowego nr 6/1999 zamieszczone jest zdjęcie wagonu typu 434S serii Sdgmnss z dokładnie takim numerem, podejrzewam że może to być wagon prototypowy i stąd taki dziwaczny numer.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Nawet gdyby to był dokładnie ten sam model co produkowany przez Gniewczynę to i tak z takim oznakowaniem pewnie w realu nigdy by nie jeżdził. Oznaczenie 00510000000-1 jest oczywiście wymyślone.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

sTTaszek pisze: Takie wagony z pewnością jeżdżą po naszych torach, ale chyba nie w oznaczeniu PKP. Ten model jest tylko bardzo podobny do wagonu typu 434S serii Sdgmnss z Gniewczyny.
Wagon produkowany przez Gniewczyne, choc troche podobny z wygladu do tego modelu, rozni sie poszczegolnymi wymiarami, oraz szczegolami konstrukcyjnymi.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

A już się cieszyłem ...
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Post autor: sTTaszek »

Witam
PS: W teście można by było napisać dużymi literami że to jeden z nielicznych wagonów w skali TT, który rzeczywiście jeżdzi po naszych torach
Takie wagony z pewnością jeżdżą po naszych torach, ale chyba nie w oznaczeniu PKP. Ten model jest tylko bardzo podobny do wagonu typu 434S serii Sdgmnss z Gniewczyny.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Bardzo fajny model, zapewne nabędę go w niedalekiej przyszłości.

PS: W teście można by było napisać dużymi literami że to jeden z nielicznych wagonów w skali TT, który rzeczywiście jeżdzi po naszych torach :D :D :D
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Ciągniemy towarowo, kieszeniowo i PeKaPowo

Post autor: Charakterek »

Test tu się schował a poniżej poproszę o opinie i uwagi użytkowników!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”