Moduł(y)
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Moduł(y)
Szare fundamenty będą widoczne tylko od strony placu a tego jeszcze nie ruszałem plac tak samo coś tam muszę wysypać jak dostane się w końcu do pasteli , okna nie będą murowane, parę takich budynków u nas jest i nie były murowane (chyba, że były ale ktoś na siłę chciał wejść i wszedł).
Co do przyczyny zawalenia to trzeba te belki obsmarować - nawet nie pomyślałem więc dzięki !
A w rozpadnie się murów wprowadzę trochę entropii ;d
Co do przyczyny zawalenia to trzeba te belki obsmarować - nawet nie pomyślałem więc dzięki !
A w rozpadnie się murów wprowadzę trochę entropii ;d
- Kaczor
- Kontakt:
Mury też raczej od linijki się nie zawalają 

- PiotrT
- Kontakt:
Skoro budynek to ruina to wydaje mi się że powinien mieć drzwi i okna na parterze zamurowane by nikt tam nie właził.
Czemu dach się zawalił?
Pożar? Środek powinien być wypalony.
Ze starości? Krokwie na pewno nie były by takiego koloru. Tak samo te przekładki na placu.
Mur betonowy też jakiś taki za sterylny. Szary fundament też.
Nie wiem czy to kwestia zdjęcia ale budynek wygląda jakby był postawiony luźno.
Czemu dach się zawalił?
Pożar? Środek powinien być wypalony.
Ze starości? Krokwie na pewno nie były by takiego koloru. Tak samo te przekładki na placu.
Mur betonowy też jakiś taki za sterylny. Szary fundament też.
Nie wiem czy to kwestia zdjęcia ale budynek wygląda jakby był postawiony luźno.
-
- Kontakt:
Po zrobionej elektryce przyszedł czas na tworzenie krajobrazu na łukach.
Na środkowym powstaje taka ruina powoli odzyskiwana przez naturę, tutaj na razie tylko część płotu (domyślnie ma być cały teren ogrodzony), wyrosną też dwa drzewa koło budynku, tam gdzie jest czarny prostokąt będzie już całkiem zburzony budynek zostaną tylko zarysy ścian jak to na ruinach.

Na środkowym powstaje taka ruina powoli odzyskiwana przez naturę, tutaj na razie tylko część płotu (domyślnie ma być cały teren ogrodzony), wyrosną też dwa drzewa koło budynku, tam gdzie jest czarny prostokąt będzie już całkiem zburzony budynek zostaną tylko zarysy ścian jak to na ruinach.

Ostatnio zmieniony 30 gru 2014, 11:16 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Kontakt:
Wiem wiem, sporo roboty miałem bo miałem źle ustawione gniazdo wyk i musiałem zamieniać
I w końcu na 3 prostych i 1 łuku mam gniazdo/wtyk, a na 2 łukach mam 2 gniazda, a na rozgałęzieniu jeszcze nie ma nic bo przerabiam ellektryke ale sądzę, że dziś pojawi się tam już któraś z wersji.

- Kaczor
- Kontakt:
Rozwiązanie wewnątrz modułu są dowolne, byle tylko na końcach były odpowiednio oznaczone sTTandardowe gniazda 

-
- Kontakt:
U mnie połączenia ze skrzynek lecą do kostek a dopiero z kostek odprowadzane są na gniazda/wtyki nie ma możliwości wyrwania połączeń z szyn.
Zostanę przy gniazdach normalnych wbudowanych jak mam wszędzie.
Zostanę przy gniazdach normalnych wbudowanych jak mam wszędzie.
- Misiek
- Kontakt:
Ja dokładam przyśrubowany płaskownik.piotrka5 pisze:wystarczy kabelki przepościć przez kostke połączeniową, przez co sa usztywnione kable i magistrala.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2014, 21:58 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
@ womo - wygląda na przejazd plasera i uzupełnianie tłucznia.
- piotrka5
- Kontakt:
wystarczy kabelki przepościć przez kostke połączeniową, przez co sa usztywnione kable i magistrala.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Gniazda mocowane na sztywno w module (pkt.3.2.1 rys. 3.1a) są po prostu bezpieczniejsze w obsłudze niż dyndające się kabelki. Nie ma niebezpieczeństwa ich wyrwania, nadwerężenia, itp.
Tak jak napisał Kaczor - i tak musisz jakoś zamocować ten kabel, na którym będzie wisiało to gniazdko. I to w taki sposób, żeby manipulowanie tym kablem nie przenosiło się na magistralę elektryczną modułu, przyłącza do szyn, itd. Pamiętaj, że uszkodzenia w okolicach przyłączeń do szyn będą znacznie "kosztowniejsze" w naprawie niż te kilka PLN zaoszczędzonych na jednym gniazdku lub wtyczce...
Tak jak napisał Kaczor - i tak musisz jakoś zamocować ten kabel, na którym będzie wisiało to gniazdko. I to w taki sposób, żeby manipulowanie tym kablem nie przenosiło się na magistralę elektryczną modułu, przyłącza do szyn, itd. Pamiętaj, że uszkodzenia w okolicach przyłączeń do szyn będą znacznie "kosztowniejsze" w naprawie niż te kilka PLN zaoszczędzonych na jednym gniazdku lub wtyczce...
-
- Kontakt:
Haki już u mnie wiszą do transportu i dyndających kabli. Też myślałem o takim sposobie, czyli w sumie jak nie będą dyndać to można, tak ?
Bo tu chodzi z czysto praktycznej strony, w sosnowcu sam łączyłem chyba ze 2 skrzynki gdzie właściciel zrobił kabel na 10 cm i trzeba było dodatkowo ciągnąć specjalnie kable, a w wersji tej o którą pytam wystarczyło by podciągnąć gniazdo.
Poczekam jeszcze na jakieś za i przeciw i potem zdecyduję. Bo na 6 skrzynkach poprzednich mam normalne wbudowane gniazda ale na tej co teraz produkuję się zastanawiam.
Bo tu chodzi z czysto praktycznej strony, w sosnowcu sam łączyłem chyba ze 2 skrzynki gdzie właściciel zrobił kabel na 10 cm i trzeba było dodatkowo ciągnąć specjalnie kable, a w wersji tej o którą pytam wystarczyło by podciągnąć gniazdo.
Poczekam jeszcze na jakieś za i przeciw i potem zdecyduję. Bo na 6 skrzynkach poprzednich mam normalne wbudowane gniazda ale na tej co teraz produkuję się zastanawiam.
- Misiek
- Kontakt:
sTTandard, pkt.3.2.1 rys. 3.1b - kabelkologia
sposób zamocowania dyndających kabelków
http://www.norma.fremo.pl/download.php?id=6459
dziwne, że to co jest uproszczone = łatwiejsze do obsługi jest niestosowane, natomiast to co jest nakazane (np. zaczepy do kabelków pod makietą) nie jest stosowane
sposób zamocowania dyndających kabelków
http://www.norma.fremo.pl/download.php?id=6459
dziwne, że to co jest uproszczone = łatwiejsze do obsługi jest niestosowane, natomiast to co jest nakazane (np. zaczepy do kabelków pod makietą) nie jest stosowane

Ostatnio zmieniony 25 gru 2014, 23:14 przez Misiek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Kaczor
- Kontakt:
I tak trzeba by je jakoś zamocować żeby nie dyndały więc równie dobrze można kupić normalne gniazdo
Zaletą gniazda jest możliwość łatwego przylutowanie do niego kabli co nie uda się z przypadku pokazanej przelotki.

Ostatnio zmieniony 25 gru 2014, 22:47 przez Kaczor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Przerwa Świąteczna to jest czas na skrzynki więc mam kolejne pytanie do ekspertów sTTandardu. Czy norma dopuszcza jako wtyk bananowy taki który jest przymocowany do kabla czy tylko takie zabudowane ?
Chodzi mi o coś takiego
http://rad-sat.home.pl/sklep/images/lar ... bel_00.JPG
Jest to normalne gniazdo z tym, że na kablu wydaje mi się okej ale chcę o to zapytać bo może są przeciwwskazania, których nie dostrzegam.
3.2.2 Przewody magistrali muszą być zakończone gniazdami bananowymi lub kompletem gniazdo/wtyk
bananowy zgodnie z wybraną wersją (Rys. 3.1.). Odpowiednie zestawy gniazd lub gniazdo/wtyk
muszą być zamontowane w pobliżu każdego czoła modułu.
Tutaj jest to niby jasno ale jednak nie precyzuje to tego dlatego chciałbym rozwiać swoje wątpliwości.
Chodzi mi o coś takiego
http://rad-sat.home.pl/sklep/images/lar ... bel_00.JPG
Jest to normalne gniazdo z tym, że na kablu wydaje mi się okej ale chcę o to zapytać bo może są przeciwwskazania, których nie dostrzegam.
3.2.2 Przewody magistrali muszą być zakończone gniazdami bananowymi lub kompletem gniazdo/wtyk
bananowy zgodnie z wybraną wersją (Rys. 3.1.). Odpowiednie zestawy gniazd lub gniazdo/wtyk
muszą być zamontowane w pobliżu każdego czoła modułu.
Tutaj jest to niby jasno ale jednak nie precyzuje to tego dlatego chciałbym rozwiać swoje wątpliwości.