Stacja "Kamionko" - w budowie

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Re: Stacja "Kamionko" - w budowie

Post autor: winner_xp »

To co narysowałem wzorowałem właśnie na szkicu wrzuconym przez Miśka. O co chodzi z tym jednym wagonem? projekt nie spełnił oczekiwań ? napisz coś więcej bo jestem napalony jak na muli room i kombinuję jak koń pod górę. ;)
Plan który wrzucił Artur zawiera jak rozumiem sam w sobie punkt zdawczo-odbiorczy, jest to jakaś alternatywa. Wystarczyło by zrobić posterunek odgałęźny i problem z głowy.
Przy dwóch torach jak w klasyku odpada trzymanie dwóch składów. Jak chce sie obleciec loka.
Dlatego moja wersja Andrychowa jest 3 torowa, na początku tory na puknie nie były by jakoś super długie około 80cm, myślę że do obsługi paru torów bocznicowych na pewno by dały radę ;)
Inne pytanie, jeśli punkt zdawczo-odbiorczy jest połączony z torem szlakowym przez anglik to jak wyglądała by sygnalizacja tego ustrojstwa ? Jak dobrze kombinuję na czas obsługi punktu przez lokę "PKP" szlak jest zamykany. Po powrocie do stacji szlak jest zwalniany, a to co później wyprawia loka zakładowa na torze wyciągowym nie ma wpływu na szlak ?
Luk
Kontakt:

Post autor: Luk »

Przy trzech torach zdawczo odbiorczych wyprowadzalbym bocznice na lewo w gore.
dzieki temu na torach odstawczych zawsze jest co robic. Jeden tor robi za objazdowy.
Przy dwoch torach jak w klasyku odpada trzymanie dwoch skladow. Jak chce sie obleciec loka.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

ja kiedyś popełniłem takie coś
http://www.norma.fremo.pl/download.php?id=1603
(z obu stron są żeberka, za anglikami)
użyte raz, z porażającym efektem (kołacze mi się widok JEDNEGO wagonu na desce 3,2m).
a tu masz "klasyk" od którego się zaczyna
http://www.kontrakt-bhp.com.pl/paul/kol ... cje/aa.gif
Załączniki
aa.gif
(20.86 KiB) Pobrany 3238 razy
Ostatnio zmieniony 21 gru 2014, 16:15 przez Misiek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Popatrz na to:
Obrazek
[MIBA 1/2015, s. 14-15]
Ostatnio zmieniony 21 gru 2014, 13:46 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Czy taki punkt zdawczo-odbiorczy miał by sens ? środkowa linia to tor szlakowy. Długość tego segmentu 3m. To tylko plany, może coś sensownego da się wykonać z waszą pomocą ;)
Załączniki
punkt.PNG
(8.56 KiB) Pobrany 2261 razy
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Post autor: Kaczor »

Moim skromnym zdaniem jeśli ma być odtwarzana prawdziwa bocznica to nie należy się bawić w jakieś ogryzki i ersatze ;)
Jednak wykonanie takiego czegoś przy znikomym asortymencie TT (głównie budynki) jest niemożliwe na chwilę obecną (nie wspominając już o kosztach).
To jest właśnie wyzwanie :) Przy dzisiejszej technice (blaszki, laser, druk 3D), każdy budynek i element infrastruktury jest do zrobienia) ;) Kwestia kosztów.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Muszę tu poprzeć Tadka. A poza tym szkoda psuć taką ładną stację.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

T_Domagalski pisze:a co innego dość spory zespół bocznic
Tam nie będzie dużo więcej niż widać, czyli dwa tory które na jednym będą cysterny, a na drugim prawdopodobnie platformy. Może za bardzo zasugerowałeś się Pronitem, ja tylko podpatruję co i jak. Fakt faktem jak tak myślę to trzymanie na stacji jednocześnie wagonów z i na bocznice jest kłopotliwe. Jednak zakładając, że wymiana towarowa będzie dość mała(tak mała jak zakład) będzie to do zrealizowania. Pomyślę nad tym posterunkiem zdawczo-odbiorczym jeśli nie wymyśle czegoś sensownego plan pewni zostanie bez większych zmian. Pewnie i tak jeszcze pogadamy nad tym z zlocie w Radomiu na początku roku chyba, że dostane dopalacza :P
Ostatnio zmieniony 21 gru 2014, 08:29 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

winner_xp pisze:Tadeuszu cytuję Twoje słowa ;) druga storna tego wątku.
Ale co innego mała bocznica do tartaku, będąca de facto zwykłym torem ładunkowym, obsługiwanym tą samą lokomotywą liniową, która obsługuje tory ładunkowe stacji, a co innego dość spory zespół bocznic z własną lokomotywownią, świadcząca o raczej intensywnym ruchu towarowym.
Obsługa takiej bocznicy jak ZTS Pronit przez tor 3 będzie raczej niewygodna. Do swobodnej obsługi potrzebne byłyby dwa tory - osobno na wagony przybywające i odbierane. Rozwiązaniem byłby umieszczony pomiędzy stacją a bocznicą 2-3 torowy punkt zdawczo-odbiorczy, który jednocześnie stanowiłby granicę dla lokomotyw PKP i zakładowych..
Ostatnio zmieniony 20 gru 2014, 16:19 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

winner_xp pisze:Co będzie wytwarzane/przetwarzane w zakładzie nie mam jeszcze wyklarowanej koncepcji.
Jak to co?
Cysterny z wikolem będziesz woził!!!

i czarne krążki do Polskich Nagrań i Tonpressu
i oczywiście ściśle tajne transporty dla wojska ;-)
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Pasowała by tam rampa czołowo-boczna, albo np. bocznica do jakiegoś tartaku lub browaru. Nie wiem, ile tam masz miejsca do profilu?
Tadeuszu cytuję Twoje słowa ;) druga storna tego wątku.
Biorę pod uwagę by rozładunek cystern przenieść do zakładu i tor 3 zaadaptować jako tor dodatkowy a nie ładunkowy. Tor 3a został by tak jak do tej pory. Czy wtedy było by to bardziej realistyczne ?
Ostatnio zmieniony 20 gru 2014, 14:05 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

W rzeczywistości nikt by tego tak nie zbudował. Mam na myśli połączenie bocznicy ze stacją. Na Twoim planie bocznica wychodzi wprost na tory ładunkowe Kamionka, które są zwykle zajęte przez stojące tam wagony, blokujące przejazd. Taki wyjazd z bocznicy powinien się raczej kończyć torami postojowymi stacji lub torami głównymi dodatkowymi. Akurat na Kamionku jest tylko jeden tor dodatkowy, więc stacja ta ma mocno ograniczone możliwości obsługi planowanej bocznicy.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2014, 13:47 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Po ostatnim zlocie w Radomiu oraz rozmowie z Kaczorem doszedłem do wniosku, że faktycznie brakuje nam na makiecie klimatu przemysłowego. Po przeanalizowaniu tematu oraz wycieczcie po byłym zakładzie Pronit Pionki nabrałem strasznej ochoty być coś takiego zrealizować. Rury zbiorniki kominy itp cholercia fajne to :D Początkowo miał być to zakład bardzo obszerny ze swoim posterunkiem odgałęźnym na lini dwutorowej, jednak wykonanie takiego czegoś przy znikomym asortymencie TT(głównie budynki) jest niemożliwe na chwilę obecną(nie wspominając już o kosztach). Przy całkowitym zrezygnowaniu wpadł mi do głowy wspaniały pomysł, wykorzystam moje znikome żeberko na stacji. Założenie jest takie by zlikwidować kozioł dodać dwie skrzynki i zrobić coś na załączonym obrazku. Zakład był by ogrodzony i strzeżony, biorąc inspirację z byłych zakładów Pronit ( Bocznica kolejowa ZTS "Pronit" ) zakład posiadał by swoją lokomotywownię, rampę, miejcie do rozładunku/ załadunku cystern/ składnicę węgla(elektrownia/ciepłownia). Co będzie wytwarzane/przetwarzane w zakładzie nie mam jeszcze wyklarowanej koncepcji. Jeśli chodzi o manewry to tak jak było w Pronicie lokomotywy PKP nie miały wstępu na teren zakładu, tylko loki z zakładu miały możliwość wjechania na stację. Kamionko w sumie idealnie nadawało by się na obsługę małego zakładu z racji posiadania toru 3 oraz rozmownej jak na tą stację sygnalizacji. Na planie widać jak zostawiam sobie możliwość rozbudowy jeśli spodoba mi się kiedyś jakieś fajne klimaty przemysłowe. Oraz jeśli ktoś będzie chciał być członkiem ZTS Pronit będzie miał profil MP1 :P
Załączniki
Fabrik opis.jpg
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Nie ma się czego rumienić. Na walcowanie na zimno nie wpadłem. :mrgreen:
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Trochę się przyrumieniłem :oops: :mrgreen:
Wykorzystałeś spoiwo do lutowania twardego czy spiłowałeś drut miedziany na kwadrat?
To zwyczajny drut miedziany kształtowany płaskoszczypami na kwadrat później trochę podpiłowany ;).
Jeszcze do finalnego wyglądu trochę brakuję, ale bliżej niż dalej, patynka i te sprawy 8). Oczywiście mowa o samych instalacjach, stacja jeszcze dłuuuugo będzie "under construction" :>
Ostatnio zmieniony 25 sty 2014, 19:37 przez winner_xp, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”