"Prawdziwa Tkt3"
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: "Prawdziwa Tkt3"
Tu masz linki do modeli Fleischmann-a, jeśli są prawidłowe to te numery by się nadawały.
http://www.dcc24.eu/node/874/232
http://www.lokomodel.pl/index.php?route ... ct_id=3712
Przerabianie istniejących modeli BR86 na TKt3 16 jest moim zdaniem o tyle bez sensu, że wymaga przebudowy zbiornika na wodę, a np. taki brak okienka to przy tym mały pikuś.
http://www.dcc24.eu/node/874/232
http://www.lokomodel.pl/index.php?route ... ct_id=3712
Przerabianie istniejących modeli BR86 na TKt3 16 jest moim zdaniem o tyle bez sensu, że wymaga przebudowy zbiornika na wodę, a np. taki brak okienka to przy tym mały pikuś.
- Sudovia
- Kontakt:
Do 16 okienko potrzebne, ok.Ale co z 42 i 4 5 - ką. ?
- tydzial
- Kontakt:
Bazą do tkt3 jest br86 odlew żywiczny jest skopany i brak drugiego okna jest nie do przyjęcia,można to poprawić wycinając okienko.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2014, 20:39 przez tydzial, łącznie zmieniany 1 raz.
- wicy
- Kontakt:
Dla Tkt3-16 4 rurki, 2 okna i (moim zdaniem, bo dokładnie nie widziałem) długi wywietrznik.
Zdjęcia są na końcu galerii - https://plus.google.com/photos/11338324 ... banner=pwa
Zdjęcia są na końcu galerii - https://plus.google.com/photos/11338324 ... banner=pwa
- Sudovia
- Kontakt:
Jako, że na szczegółach osprzętu się nie znam, więc proszę kolegów o podpowiedż w tej kwestii.
Mam od Konrada zestwaw waloryzacyjny i chcę go wykorzystać w wiadomym celu
Blaszki z kalkomaniami mam o numerze Tkt3 16, bez kalkomanii o numerze Tkt3 42 i Tkt3 45.
Pytnie brzmi dla numeru 16 ,42,45:ile sztuk rurek piasecznic powinno być 3 czy 4, okna mają być 2 czy 1.Zaznaczę, że bazę mam z 1 oknem.I jeszcze jaki kształt powinien mieć wywietrznik(taki jak na stronie Konrada)?.Mile widziane ewentualne fotografie lub linki do nich.Sam szukam i na wujku Google rezultaty są mizerne
Zgóry dzięki za podpowiedzi
Mam od Konrada zestwaw waloryzacyjny i chcę go wykorzystać w wiadomym celu

Blaszki z kalkomaniami mam o numerze Tkt3 16, bez kalkomanii o numerze Tkt3 42 i Tkt3 45.
Pytnie brzmi dla numeru 16 ,42,45:ile sztuk rurek piasecznic powinno być 3 czy 4, okna mają być 2 czy 1.Zaznaczę, że bazę mam z 1 oknem.I jeszcze jaki kształt powinien mieć wywietrznik(taki jak na stronie Konrada)?.Mile widziane ewentualne fotografie lub linki do nich.Sam szukam i na wujku Google rezultaty są mizerne

Zgóry dzięki za podpowiedzi

Ostatnio zmieniony 13 gru 2014, 13:13 przez Sudovia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
To tez wiem, ale właściciel modelu nalegał więc...
Numer można zamienić a wersji bez podciętej skrzyni wodnej nie wykonamy już na Tilligu - kolizja z min. kulisą. Ale jw. wola zleceniodawcy.
Numer można zamienić a wersji bez podciętej skrzyni wodnej nie wykonamy już na Tilligu - kolizja z min. kulisą. Ale jw. wola zleceniodawcy.
- Marek TT
- Kontakt:
I na pewno nie pasuje do niej numer 16. Te z niskimi numerami nie miały podciętych /krótszych/ skrzyń wodnych.
A tak poza tym ok.
A tak poza tym ok.

- Ranger
- Kontakt:
Okienko oryginalne Tilliga. W następnym modelu być może pójdę jeszcze dalej z konwersją 

- wicy
- Kontakt:
Co do koloru ostoi - Ty jesteś fachowcem, być może to wymysł Chabówki - nie dyskutuję.
Okno - za małe. W górnej części jest zrównane z drugim (foto) (foto)
Rurki - pomijam fakt, że zielone, ale rurek piasecznic jest przecież po 4, nie 3. Taki detal, ale sam na siebie byłem zły gdy po pierwszej mojej przeróbce dopiero dostrzegłem ten szczegół.
Wszystko to pierdółki nie umniejszające pięknemu wykonaniu
Okno - za małe. W górnej części jest zrównane z drugim (foto) (foto)
Rurki - pomijam fakt, że zielone, ale rurek piasecznic jest przecież po 4, nie 3. Taki detal, ale sam na siebie byłem zły gdy po pierwszej mojej przeróbce dopiero dostrzegłem ten szczegół.
Wszystko to pierdółki nie umniejszające pięknemu wykonaniu
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2014, 19:08 przez wicy, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ranger
- Kontakt:
Okno? A co z nim nie tak?wicy pisze:Szkoda tylko 3 detali (okno, kolor ostoi i rurki piasecznic)
Kolor ostoi powinien być czerwony ale wg. mnie to wymysł Chabówki. Normalnie towarowe parowozy miały kolor ostoi czarny, chyba, że miały przydział do osobówek.
Rurki może pomaluje na czarno ale to graniczy z niemożliwym ;P
Słuszne uwagi kolego.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2014, 18:40 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
- wicy
- Kontakt:
Piękna robota. Szkoda tylko 3 detali (okno, kolor ostoi i rurki piasecznic), ale to detal.
- Ranger
- Kontakt:
Kolejna konwersja Tkt3, tym razem już kompletna. Pełna wymiana instalacji kotła, przebudowa czołownicy, całego tyłu, kosza węglowego, budki itd.
Dodatkowo cała góra do dołu podłączana jest wtyczką aby dało się łatwo rozebrać.
Więcej na naszej stronie klik.
Dodatkowo cała góra do dołu podłączana jest wtyczką aby dało się łatwo rozebrać.

Więcej na naszej stronie klik.
- wicy
- Kontakt:
Dzięki. Nie wpadłbym na to 

- Ranger
- Kontakt:
Jw. Służy do przytrzymania się przy wchodzeniu na skrzynie wodne.
- wicy
- Kontakt:
Mam jedno głupie pytanie - co to są te szpilki z okrągłymi oczkami na przedzie? Czemu to służy?