Jakie wierne modele taboru PKP mogę nabyć u Tilliga?

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Re: Jakie wierne modele taboru PKP mogę nabyć u Tilliga?

Post autor: Charakterek »

http://www.ttclub.pl/data/testy/PKP/pkp_spis.htm tu masz opis modeli PKP. Dążę do tego, by opisać wszystkie łącznie z rodzimymi wytwórcami modeli. Zatem zaglądaj tu od czasu do czasu - wkrótce nowe testy - jakoś tak uzupełniam co weekend po 2 - 3 testy!
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Kwasiarka jest niby "lieferbar", ale czy ktoś już ją faktycznie widział to nie wiem, Jak sie pojawi, to można komentować, z takiego obrazka to jedynie wróżenie z fusów.
Awatar użytkownika
NOVAXIM
Kontakt:

Post autor: NOVAXIM »

Ten temat byl juz wielkrotnie walkowany w roznych dyskusjach na tym forum.
Przepraszam jeśli zaśmiecam, ale ja specjalnie ten wątek sprowokowałem, by było to w jednym miejscu - ułatwi to szukanie innym.
Wszystko zalezy od tego, czego potrzebujesz i w jakiej epoce.
Nie pisałem, bo dopiero zastanawiam się czy warto zabierać się za ten tabor.
Z propozycji Tilliga najlepszym wagonem jest model "Oppelna" w epoce IVa. W miare poprawny model z poprawnymi napisami. Do pozostalych mozna miec sporo roznych, miejszych badz wiekszych uwag. Na czele z tym, ze jest grupa wagonow, ktorych typ nie odpowiada polskim oznaczeniom, poniewaz te wagony nigdy nie byly na stanie polskich kolei np. talbot w obydwu malowniach, wagon pocztowy, czy Halberstadt udajacy wagon 120A.
Co do pierwszego byłem pewien, ale reszta, to lekka kpina ze strony Tilliga. A może to jest ta powaga, co ma zabijać powoli ?!
Nie komentuję dalej, by nie zostać zlinczowanym przez co niektórych...

A czy możesz mi coś napisać o platformach eXtra i Roco, jak to w tym przypadku wygląda ?
Interesowała mnie także kwasiarka Tillig 14445, czy ona też jest fikcją ?

Dziękuję za wyrozumiałość i chęć pomocy!
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

NOVAXIM pisze:Jak w tytule (i podtytule), tyle że dopowiem, iż chodzi mi nie tylko o sam model ale i oznaczenia.
Ten temat byl juz wielkrotnie walkowany w roznych dyskusjach na tym forum. Wszystko zalezy od tego, czego potrzebujesz i w jakiej epoce.

Z propozycji Tilliga najlepszym wagonem jest model "Oppelna" w epoce IVa. W miare poprawny model z poprawnymi napisami. Do pozostalych mozna miec sporo roznych, miejszych badz wiekszych uwag. Na czele z tym, ze jest grupa wagonow, ktorych typ nie odpowiada polskim oznaczeniom, poniewaz te wagony nigdy nie byly na stanie polskich kolei np. talbot w obydwu malowniach, wagon pocztowy, czy Halberstadt udajacy wagon 120A.
Ta uwaga odnosi sie tez do dumpcara z Peresveta, ktory ma bledy w oznaczeniach i do tego jest to wagon konstrukcji rosyjskiej, ktory nigdy nie byl ani na stanie PMP PW, ani PKP.
Z kolei weglarka z grupy "Schwerin" choc poprawnie odtworzona przez PMT w epoce IIIa/b, ma bledne oznaczenia serii (wapniarka zamiast weglarki).
Z innych firm przejzyj sobie oferte ModArtu, ktory oferuje dobrze wykonane wagony polskiej budowy z poprawnym opisem w IV epoce, podobnie jak i modele lokomotyw ST44, ET22.
Z wagonow pasazerskich poprawnie wykonane modele oferuje TT-model: wagon typu 154A/154Aa w V epoce. Do tego dobrze pasuja modele oferowane przez "Matu" (wagony XB, Bautzen, EP09; jest tez model wagonu motorowego SN61), mimo dosc wysokiej ceny spowodowanej jednostkowa produkcja nie mozna miec zastrzezen do szczegolow i opisu modelu.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
NOVAXIM
Kontakt:

Jakie wierne modele taboru PKP mogę nabyć u Tilliga?

Post autor: NOVAXIM »

Jak w tytule (i podtytule), tyle że dopowiem, iż chodzi mi nie tylko o sam model ale i oznaczenia.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2006, 17:32 przez NOVAXIM, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”