Moja Makieta 2500x1500

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
jaromlody
Kontakt:

Moja Makieta 2500x1500

Post autor: jaromlody »

Witam Ponownie

Planuję zbudować makietę ma być w wymiarach 2500x1500 tyle mam miejsca by żona nie marudziła że za dużo jej miejsca makieta zajmuję. Makieta będzie składać się z kilku modułów (prawdopodobnie 6) by było ją łatwo przenieść z jednego miejsca do drugiego. Tu mam mały dylemat mam kilka projektów które mi się podobają i nie wiem który wybrać chciałbym by ktoś z doświadczonych modelarzy doradził mi któryś z wariantów pierwsze trzy to projekty w SCARM a dwa pozostałe pochodzą z Planu połączeń szynowych PICO Modellbahn (niestety nie wiem który rok bo brak takiej informacji w katalogu)

ObrazekObrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Najbardziej się skłaniam do budowy 2 bądź 5 ale nie jestem zdecydowany. Chyba że ktoś z forumowiczów ma jakieś ciekawe plany w podobnych wymiarach to z miła chęcią mogę się przyjrzeć.
Makieta ma być robiona pod epoki 4, 5 głównie z tego powodu że dużo wagonów jakie posiadam pochodzi z tych epok. Moje wagony to głównie niemieckie towarowe oraz osobowe rodzime PKP. Budować będę z torów Tillig do samodzielnego montażu bo wychodzą taniej. Zastanawiam się nad podkładami czy będą to betonowe czy drewniane (drewniane bardziej mi się podobają) Myślę też nad budową trakcji na całej makiecie. Sterowanie lokami będzie DCC, a osprzętem prawdopodobnie analog z klawiatur bądź panelu sterowniczego własnej produkcji (wszystko jest uzależnione od funduszy). |Czas jaki sobie daję na zrobienie makiety na tip top to ok 2 lat.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2014, 16:03 przez jaromlody, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”