kres - programowanie dekodera funkcyjnego
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- euzeb
- Kontakt:
Re: kres - programowanie dekodera funkcyjnego
Dało się go przeprogramować za pomocą digitraxa na spotkaniu w Raciborzu, dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A czy przypadkiem nie ma tam przycisku/zworki blokującej programowanie, w dekoderach akcesoriów (Lenz, Martinezo) są takie i na czas programowania trzeba je nacisnąć/przestawić.
PS: a co mówi instrukcja

PS: a co mówi instrukcja

Ostatnio zmieniony 12 lip 2014, 15:42 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
- euzeb
- Kontakt:
Arturze, wiem, że większość dekoderów da się tak zaprogramować, ale tego niestety nie. Wpisuję w cv1 wartość inną niż 3, dekoder potwierdza otrzymane polecenie mignięciem jednej z diod podpiętej do wyjścia funkcyjnego, natomiast niestety nie zmienia adresu - nadal pozostaje wartość 3. Nie wiem, co dalej z tym zrobić.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Podczas programowania dekodera (jazdy) lokomotywa drga i mrugają lampy. Procedura programowania u Lenz'a (zapewne i u pozostałych) polega na tym, że po wysłaniu polecenia do dekodera, ten odpowiada centralce (uruchamiając silnik ?), która wyświetla komunikat o poprawności lub błędzie programowania.
Zauważyłem, ze dekodery niepodpięte do silnika, a więc wszystkie funkcyjne nie odpowiadają, stąd zawsze komunikat błędu, mimo prawidłowo wpisanej wartości CV do dekodera.
Compactem programujesz dekoder funkcyjny dokładnie tak samo jak lokomotywę, ignorując ewentualny komunikat o błędzie programowania. Jak to zrobić odsyłam do instrukcji Compacta.
Zauważyłem, ze dekodery niepodpięte do silnika, a więc wszystkie funkcyjne nie odpowiadają, stąd zawsze komunikat błędu, mimo prawidłowo wpisanej wartości CV do dekodera.
Compactem programujesz dekoder funkcyjny dokładnie tak samo jak lokomotywę, ignorując ewentualny komunikat o błędzie programowania. Jak to zrobić odsyłam do instrukcji Compacta.
- euzeb
- Kontakt:
kres - programowanie dekodera funkcyjnego
Witam!
Czy programował ktoś kiedyś dekodery funkcyjne firmy kres za pomocą kompakta firmy lenz? - nie potrafię nic odczytać, ani nic zapisać, chociaż dekoder jest sprawny i działa niestety tylko na adresie 3. Ewentualnie czy da się to zrobić za pomocą multimausa roco?
Czy programował ktoś kiedyś dekodery funkcyjne firmy kres za pomocą kompakta firmy lenz? - nie potrafię nic odczytać, ani nic zapisać, chociaż dekoder jest sprawny i działa niestety tylko na adresie 3. Ewentualnie czy da się to zrobić za pomocą multimausa roco?