Roco 10764 + GbbKolejka

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Re: Roco 10764 + GbbKolejka

Post autor: wicy »

Połączenie mam: pc do master, myszy nie podłączam w ogóle.
Przy połaczeniu: mysz do master, pc do slave w ogóle nic się nie dzieje.

Teraz system wariuje (przy pc w master) zupełnie. W miarę normalnie zapalają się tylko światła. GbbK przy podłączeniu do systemu DCC cięgle przestawia loka w tryb 14 kroków. Po przestawieniu na 28 lub 128 lok wykazuje ruch z przerwami, ale GbbK nie pozwala ustawić suwaka - ciągle wraca go na 0.
Cuda wianki się dzieją. Raz jest połączenie z serwerem DDW, raz GbbK zwraca komunikaty o braku połączenia z serwerem, choć DDW wykazuje podłączonego klienta.

Serwer 127.0.0.1, port 4303, protokół 1 NMRA, bus 2 mam ustawione chyba dobrze.
Awatar użytkownika
elvis
Kontakt:

Re: Roco 10764 + GbbKolejka

Post autor: elvis »

Z mojej wiedzy, to w gniazdo master powinieneś mieć wpiętą rokomysz, a do gniazda slave podpięty powinien być komp. Czy tak właśnie jest u Ciebie?
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Roco 10764 + GbbKolejka

Post autor: wicy »

Testowo podłączyłem czarne pudełko 10764 pod komputer i odpaliłem GbbKolejkę przez DDW Serwer. Połączenie PC(rs232, com1)->10764(Master).
Sterowanie teoretycznie działa, ale praktycznie kuleje. Lok reaguje na polecenia panelu sterowania GbbK z opóźnieniem. Rusza po ustawieniu suwaka, ale jazda jest przerywana. Ujedzie kilka cm, staje, ujedzie znów kilka, staje. Przerwy te są nieregularne.
I teraz pytanie - gdzie szukać rozwiązania problemu płynnej jazdy? W jakich ustawieniach gmerac?
Ktoś zestawiał podobne połączenie? Czy działało płynnie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”