Prosta dioramka
Moderator: mod-Makieta
- wicy
- Kontakt:
Re: Prosta dioramka
Znaku A9 na pewno tam nigdy nie było. Stopu również. Nie miałem pewności co do krzyża, ale skoro się nie stawia, to pewnie i jego nie było. Znaki z kreskami były i były dość dziwnie postawione - tak jak zostało to do dziś (3 kreski, 1 kreska).
-
- Kontakt:
Na pewno znak A9. Popatrz tu
masz oznakowanie czterech typów przejazdów

- Mariusz
- Kontakt:
Właściwie już nic. Krzyży Św. Andrzeja nie stawia się wraz ze szlabanami. Zdarzają się za to znaki stopu.
Ładnie.
Ładnie.
- wicy
- Kontakt:
Szlabany zostały zamontowane.
Jakie jeszcze znaki powinien mieć ten przejazd? Krzyż tuż przed szlabanem?
Jakie jeszcze znaki powinien mieć ten przejazd? Krzyż tuż przed szlabanem?
-
- Kontakt:
Teraz wygląda o wiele,wiele lepiej 

- wicy
- Kontakt:
Po uwagach i burzliwej dyskusji zwęziłem nieco drąg szlabanu.
Ostatecznie wygląda on teraz tak
Ostatecznie wygląda on teraz tak
Ostatnio zmieniony 09 maja 2014, 20:37 przez wicy, łącznie zmieniany 2 razy.
- wicy
- Kontakt:
Czyli można jednak z powodzeniem stosować drut 1,5 mm.Mariusz pisze:Zmierzyłem, na początku 18cm, na końcu 10cm, rura długa na 7m spawana z kilku kawałków różnej średnicy ma się rozumieć.
- Mariusz
- Kontakt:
Kolega mi podpowiada że od 15cm do 20cm, bo rura się zwęża, ale jak przestanie lać to sam sprawdzę, bo mam takiego na swojej stacji.

Zmierzyłem, na początku 18cm, na końcu 10cm, rura długa na 7m spawana z kilku kawałków różnej średnicy ma się rozumieć.

Zmierzyłem, na początku 18cm, na końcu 10cm, rura długa na 7m spawana z kilku kawałków różnej średnicy ma się rozumieć.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2014, 09:40 przez Mariusz, łącznie zmieniany 2 razy.
- Alteo
Mam sąsiada, który od trzydziestu lat pracuje w na PKP w zabezpieczeniu. Porozmawiam z nim na temat szlabanów, a efekty tej rozmowy opiszę Wam.
-
- Kontakt:
Moim zdaniem jest to rura 3-4" czyli ø zew. 88,9 - 114,3mm
Ostatnio zmieniony 08 maja 2014, 22:21 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- wicy
- Kontakt:
Dokładnie takiego dziś szukałem

Wymiary stojaków i długości drągów znalazłem tutaj: http://kolej.krb.com.pl/e4stare/rozdz2.html
Nie znalazłem jednak grubości drągów, które jako znak drogowy opisane są w rozporządzeniu o znakach drogowych: http://sipdata-abc.lex.pl/dane/dziennik ... zal4_6.pdf
W ogóle o znakach drogowych dobry zbiorek wymiarów jest na: http://www.molecki.pl/r12/rozpzis/
Ostatnio zmieniony 12 maja 2014, 20:14 przez wicy, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Zapodaj jeszcze Artur zdjęcie szlabanu z 18 cm rury, to odzieję worek pokutny 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Proszę:wicy pisze:... zapewniam Cię, że szlaban (z dzwonkiem) był na takiej właśnie wąskiej górskiej drodze. Nie miał firanki ani odciągów, być może miał ze 2 odblaski.
http://www.bazakolejowa.pl/foto/1047/1311076158-2.jpg

Ostatnio zmieniony 08 maja 2014, 20:02 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
- wicy
- Kontakt:
@TT-maniak
Niestety, zrobiłem dziś kilkadziesiąt km lecąc do pewniaka i.... kula w płot
Szlaban zlikwidowany i zastąpiony nowymi rogatkami.
@Kilkujadek
Staram się w dużym przybliżeniu (skutek braku umiejętności modelarskich) oddać kawałek linii, który pamiętam z dzieciństwa i zapewniam Cię, że szlaban (z dzwonkiem) był na takiej właśnie wąskiej górskiej drodze. Nie miał firanki ani odciągów, być może miał ze 2 odblaski.
Na tej samiej linii, nieopodal, był dokładnie taki sam szlaban, już na miejskiej, dwukierunkowej ulicy z chodnikami. Nie znam się, ale wydaje mi się, że szlabany produkowane były z jednego rodzaju rury, co najwyżej skróconej, gdyż 10m rura by się tam nie zmieściła.
Tak więc proporcje grubości rury ustalałem w stosunku do reszty konstrukcji a nie w stosunku do otoczenia. Stercząca pionowa część to nie odciąg, ale (znów zbyt szeroka) podstawa dzwonka. Będzie skrócona i być może zwężona po dorobieniu kupułki dzwonka.
Ale Ok, jeśli uda mi się znaleźć pręt 1mm - zmienię.
Niestety, zrobiłem dziś kilkadziesiąt km lecąc do pewniaka i.... kula w płot

@Kilkujadek
Staram się w dużym przybliżeniu (skutek braku umiejętności modelarskich) oddać kawałek linii, który pamiętam z dzieciństwa i zapewniam Cię, że szlaban (z dzwonkiem) był na takiej właśnie wąskiej górskiej drodze. Nie miał firanki ani odciągów, być może miał ze 2 odblaski.
Na tej samiej linii, nieopodal, był dokładnie taki sam szlaban, już na miejskiej, dwukierunkowej ulicy z chodnikami. Nie znam się, ale wydaje mi się, że szlabany produkowane były z jednego rodzaju rury, co najwyżej skróconej, gdyż 10m rura by się tam nie zmieściła.
Tak więc proporcje grubości rury ustalałem w stosunku do reszty konstrukcji a nie w stosunku do otoczenia. Stercząca pionowa część to nie odciąg, ale (znów zbyt szeroka) podstawa dzwonka. Będzie skrócona i być może zwężona po dorobieniu kupułki dzwonka.
Ale Ok, jeśli uda mi się znaleźć pręt 1mm - zmienię.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2014, 18:32 przez wicy, łącznie zmieniany 2 razy.
- Kaczor
- Kontakt:
wicy użyj drobnego papieru ściernego i przetrzyj główki szyn bo są zachlapane farbą