Prosta dioramka

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Re: Prosta dioramka

Post autor: wicy »

Kilkujadek pisze:Musiałeś się dokopać do strasznie starych i nieaktualnych porad. Auchagena już chyba nikt po za Tobą nie stosuje.
Pewnie dlatego właśnie sklep mi wcisnął co zalegało, a ja brałem co było. W każdym razie poprawek już robił nie będę. Za dużo zachodu jak na jedną małą podstawkę (50x15 cm).

Przedostatnią rzeczą do zrobienia to słupy telegraficzne. Wpadłem już na patent pocieniania patyczków ;) ale nie wpadłem jeszcze na patent na izolatory. Wersja przed oczyszczeniem wygląda tak i tak.
Izolatory mocno przeskalowane, ale zrobione z izolacji kabli jeszcze mniej mi się podobały.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2014, 18:41 przez wicy, łącznie zmieniany 2 razy.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Musiałeś się dokopać do strasznie starych i nieaktualnych porad. Auchagena już chyba nikt po za Tobą nie stosuje. Teraz używamy tłucznie Polak sypane na sucho. Przed zakraplaniem rozcieńczonym klejem należy tłuczeń koniecznie zwilżyć wodą lub jeszcze lepiej płynem z alkoholem (płyn zimowy do wycieraczek, płyn do mycia szyb, woda z denaturatem przeźroczystym lub IPA). Nawilżenia dokonuje się mgiełką ze spryskiwacza tak aby nie zdeformować nasypu.
Tor i podkłady są strasznie umazane grubą farbą. Trzeba dążyć do tego aby pomalowana była wyłącznie szyna ze śrubami i podkładkami stopowymi.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Koty trzeba jednak wykończyć. Tłuczniowanie to jeden wielki koszmar :(
Próbowałem według ogólnie powtarzających się zaleceń: wikol rozrobiony z wodą z odrobiną płynu do naczyń, strzykawka z igłą. Zakrapiałem klej między podkłady i zasypywałem do wysokości podkładu, delikatnie ugniatając palcem. Po wyschnięciu kleju i odsypaniu nadmiaru tłucznia i tak pozostawały dziury. Całą operację zakrapiania dziur musiałem powtórzyć 4 razy, obficie tym razem zasypując tłuczniem - zdjęcie. Nie zalewałem już posypanego tłucznia klejem ponieważ próba taka wykazała, że - chwalony miejscami Auchagen 63 830 - po zalaniu od góry wikolem zbija się w brązową masę, co wygląda gorzej jeszcze niż na makietce.
Ostateczny efekt jest taki, że pozostały jeszcze miejscami dziury pod szyną i podkłady zababrane są kamieniami, ale ponieważ to pierwsze koty, zostawiam to tak jak jest.
Pozodtało mi jeszcze podrasować drogę i dorobić słupy telegraficzne i podstawka gotowa.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2014, 20:15 przez wicy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Pierwsze koty za płoty
:lol:
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Cóż, człowiek uczy się na błędach. Wyszło na to, że zrobiłem pole golfowe. Karton maty posmaruję jeszcze na koniec czymś od spodu żeby zwiększyć sztywność. Chwilowo, jak na moją pierwszą dioramkę, trawa trzyma się całkiem całkiem.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Te puste przestrzenie trzeba czymś wypełnić, bo jeśli tak zostawisz, to niezależnie jaki materiał użyjesz, to pod wpływem wilgoci i grawitacji zapadnie się, szczególnie trawa Auhagena na kartonie.
Pod twarde konstrukcje (np gips) można zastosować siatkę, w innym wypadku proponuję styrodur (ew. styropian) i dopiero na taki podkład nakładamy trawę, i to nie z arkusza jak leci, tylko patchwork (kawałek przy kawałku) tak by nie było pola golfowego.
Awatar użytkownika
wicy
Kontakt:

Prosta dioramka

Zacząłem pomalutku klecić dioramkę, własciwie kawałek toru, pod oszklenie z pleksi.
Zastanawiam się i nie wiem, czy na tym etapie najpierw szutrować tory, czy pociągnąć matę trawiastą pod podsypkę i dopiero potem szutrować?
I jeszcze jedno, mam matę trawiastą Auhagena na dość sztywnym papierze. Czy można ja zwilżyć wodą od spodu przed przylepianiem, czy nie zaszkodzi to trawce?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”