Klub modelarski?

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Re: Klub modelarski?

Post autor: WojTTek »

Panowie nawet jęsli jest was dwóch to spotkajcie u kogoś kto może ma większe mieszkanie/ możliwości/ wolne pomieszczenie i chociaż we dwóch przyniesiecie swój tabor, na żywo wymienicie się spoztrzeżeniami i uwagami czy zdjęciami, pobawili się w spólnym gronie TTką. Przecież macie to wszystko co do zabawy w TT jest potrzebne.
PS> sprawy "dogadań się" w sprawie spotkań piszcie na priv bądź gg.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2006, 18:17 przez WojTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Post autor: Jacekk »

Jeżeli nie udało by się wam załatwić lokalu w Rzeszowie może udało by mi się to zrobić w Przeworsku (niedaleko Rzeszowa) tylko czy były by chętne osoby ?? Zgłaszajcie się. Czy tylko ja i Mike mieszkamy w tych okolicach ??

Pozdrawiam
Mike
Kontakt:

Post autor: Mike »

Jacekk pisze: Mike chyba chodziło Ci o październik.

Pozdrawiam
Tak chodziło o pażdziernik :oops:
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Ja mogę na 100% przyjechać. Najlepiej w sobotę.
Mike chyba chodziło Ci o październik.

Pozdrawiam
Mike
Kontakt:

Teraz trzeba by było poszukać lokum ustalić termin i wio do Rzeszowa. Tylko ile osób przybyło by na takie spotkanie ?? Bo nie wiadomo czy w ogóle takie spotkanie ma sens.

Ps. Moja propozycja na spotkanko organizacyjne to jakiś weekend w drugej połowie sierpnia, bo wrzesień jest samym w sobie drogim miesiącem więc nie bardzo stać mnie teraz na wyjazd :cry: .
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Jacekk pisze:Gdy spotykacie się w Gdyni to tam macie skarbnika, składki i prezesa ??
oelka pisze:Maja. Spotkania w Gdynu sa organizowane przez Pomorskie Towarzystwo Miłośników Kolei Żelaznych, ktore jest pelnoprawnym stowarzyszeniem posiadajacym statut i zarzad.
I TAK, i NIE !!
:mrgreen:

Prawdą jest, że PTMKŻ jest zarejestrowanym stowarzyszeniem, posiadającym kilka celów statutowych. Jednym z nich jest opieka nad zabytkami techniki kolejowej, podczas realizowania którego (tego celu) wchodzi we formalne kontakty z wieloma innymi "ciałami". Natomiast nie jest jego głównym celem organizowanie spotkań modelarskich.

Powyższy fakt nie ma wpływu na spotkania modelarskie, które są organizowane pod egidą PTMKŻ. Równie dobrze mogły by się odbywać np w szkole podstawowej w Pcimiu Dolnym i wogóle do tych spotkań formalne zarejestrowanie żadnego stowarzyszenia NIE JEST KONIECZNE !!
Oczywiście łatwiej jest organizaować wiele imprez pod szyldem PTMKŻ niż samemu, ale nie jest to warunek konieczny.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2006, 13:27 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Jacekk pisze:Gdy spotykacie się w Gdyni to tam macie skarbnika, składki i prezesa ??
Chyba nie
A czy musieliście coś rejestrować ??
Maja. Spotkania w Gdynu sa organizowane przez Pomorskie Towarzystwo Miłośników Kolei Żelaznych, ktore jest pelnoprawnym stowarzyszeniem posiadajacym statut i zarzad.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Gdy spotykacie się w Gdyni to tam macie skarbnika, składki i prezesa ??
Chyba nie

A czy musieliście coś rejestrować ??

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

drlukasz pisze:Myśląc o jakiejś poważniejszej działalności klubu, chociażby o znalezieniu jakiegoś stałego miejsca na pomieszczenia klubowe, w 99% wypadków konieczne jest zarejestrowanie się w rejestrze sądowym stowarzyszeń... Bez tego taki klub będzie tylko organizacją nieformalną, co oznacza, że nie możecie na dobrą sprawę załatwić niczego (bo mało kto będzie chciał z Wami rozmawiać).
Mozna zalozyc stowarzyszenie zwykle. Wystarcza trzy pelnoletnie osoby, ktore o tym fakcie informuja organ nadzorujacy, co wystarczy dla sformalizowanie jego istnienia. Stowarzyszenie zwykle nie ma osobowsci prawnej.
Dlatego też rozejrzyjcie się za osobami pełnoletnimi (o ile dobrze pamiętam to do zarejestrowania stowarzyszenia potrzeba 10 osób), które będą firmować całe przedsięwzięcie.
15 osob zgodnie z Prawem o stowarzyszeniach.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

drlukasz pisze: w 99% wypadków konieczne jest zarejestrowanie się w rejestrze sądowym stowarzyszeń...
A po cholerę ?? Aby się spotkać, pogadać, popuszczać kolejki ??
Jakie interesy może mieć taki KLUB ?? Będzie otaczać opieką jakieś kolejowe zabytki ?? A może sami będziecie wytwarzać eksponaty muzealne ??

Jak taka konieczność (formalnego "ciała") się pojawi, zawsze można się pod kogoś podpiąć ! Jak takich sytuacji (potrzeb) będzie większa ilość, ...a to proszę bardzo ...zgłoszenie, formalnie itd. Składki, Skarbnik, Prezes itp. !!
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2006, 21:08 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Niestety chłopaki, kubeł zimnej wody na głowy.
ArturSch pisze:Poprostu spotkajcie się w kilku w jednym miejscu ...i JUŻ JEST KLUB
Jest, ale nieformalny, nie posiadający żadnych szans na coś więcej niż dalsze spotkania.
Myśląc o jakiejś poważniejszej działalności klubu, chociażby o znalezieniu jakiegoś stałego miejsca na pomieszczenia klubowe, w 99% wypadków konieczne jest zarejestrowanie się w rejestrze sądowym stowarzyszeń... Bez tego taki klub będzie tylko organizacją nieformalną, co oznacza, że nie możecie na dobrą sprawę załatwić niczego (bo mało kto będzie chciał z Wami rozmawiać).
I tu Wasz (Jacekk i Mike) problem - 13-15 latkowie nie mogą zarejestrować oficjalnie stowarzyszenia/klubu itp.
Dlatego też rozejrzyjcie się za osobami pełnoletnimi (o ile dobrze pamiętam to do zarejestrowania stowarzyszenia potrzeba 10 osób), które będą firmować całe przedsięwzięcie.

Ale ogólnie - idea jest bardzo dobra, życzę powodzenia i wytrwałości.
Mike
Kontakt:

ArturSch pisze:Poprostu spotkajcie się w kilku w jednym miejscu !! ...i JUŻ JEST KLUB !!
Właśnie o to chodziło. Zrobić w jakiś weekend spotkanie organizacyjne(ale to poważnie brzmi :mrgreen: ) Pogadać trochę i ... nie wiem co.
Jacekk pisze:[...]Najlepszym miejscem spotkania było by chyba centrum podkarpacia-Reszów.[...]
również tak uważam.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2006, 17:44 przez Mike, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

To jest dobry pomysł Artur.
Może niech każdy napisze (z mieszkających na podkarpaciu) co o tym sądzi i może coś by z tego wyszło.
Ja osobiście uważam, że warto.
Najlepszym miejscem do spotkania było by chyba centrum podkarpacia - Rzeszów.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2006, 15:42 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Mike pisze:Tak sobie przeglądałem listę użytkowników i zauważyłem, że jaest nas kilku na podkarpaciu więc może przy pomocy tych którzy już zakładali takie kluby założyć klub modelarski lub miłośników kolei ??? Prosze o opinie wszystkich z podkarpacia.
Poprostu spotkajcie się w kilku w jednym miejscu !! ...i JUŻ JEST KLUB !!
Mike
Kontakt:

Tak sobie przeglądałem listę użytkowników i zauważyłem, że jaest nas kilku na podkarpaciu więc może przy pomocy tych którzy już zakładali takie kluby założyć klub modelarski lub miłośników kolei ??? Prosze o opinie wszystkich z podkarpacia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”