Oświetlenie wagonów + dekoder

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: oświetlenie wagonów + dekoder

Post autor: ArturSchŁ »

kolejarz pisze:... 100uA. .... 80uA
Chyba miliAmper (mA), a nie mikroAmper (uA) !!
kolejarz pisze: o mocy dekodera na wyjściach.
Nie mówimy o mocy dekodera (prąd * napięcie na kluczu) ale o dopuszczalnym PRĄDZIE dekodera. Napięcie na kluczu można przyjąć ZERO voltów - dokładnie jest to napięcie przewodzącego złącza ..w przybliżeniu 0,5 V zależnie od technologii (0,2 - 07 V).

Danych katalogowych nie widziałem, ale jak przyjmiesz I max = 100 mA to dużego błędu nie zrobisz.

Nie rozumiem Twojego problemu !! Mówisz o podpięciu 8 szt LED -> 8 x 2,4 V = 19,2 co może być nieosiągalne, więc :
:idea: dzielimy na 2 gałęzie, połączonych szeregowo diód: 4 x 2,4 = 9,6 V co jest wartością zupełnie porządną w DCC.

Prąd jednej gałęzi przyjmujemy na 15 mA co daje nam pobór z dekodera 2 x 15 = 30 mA, więc mniej niż 50 czy 100 mA, o których wcześniej mówiliśmy. Gdzie tu problem ??
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Oświetlenie wagonów + dekoder

Post autor: kolejarz »

Jestem obecnie na etapie instalowania oświetlenia w doppelstockwagenach dla Krzyśka.
Wymyśliłem sobie, że w wagonie sterowniczym podepnę dekoder ROCO 10745, który ma prócz wyjść na oświetlenie jeszcze 2 dodatkowe które mam zamiar wykorzystać do oświetlenia kabiny motorniczego i oświetlenia przedziałów.
I teraz mam taką zagwostkę... czy ten dekoder ma na wyjściach min. 100uA. Chcę podpiąć pod niego około 8szt. diod SMD, które łącznie pociągną około 80uA Czy on wytrzyma...
Nie mogę znaleźć żadnej dokumentacji mówiącej o mocy dekodera na wyjściach.
Jak ktoś ma takie informacje, będę wdzięczny za podzielenie się nimi ze mną.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2006, 15:17 przez kolejarz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”