MakieTTa modułowa - Bartek (Papcio)

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
BarTT
Kontakt:

Re: MakieTTa modułowa - Bartek (Papcio)

Post autor: BarTT »

P.S. A gdze sTTandardowy oczojebny Faller 766 na krawędziach

Dzisiaj dostalem w paczce wspomnianą matę i... ten kolor jest beznadziejny - a juz w ogole nie współgra z ciemniejszymi odcieniami (chociazby takimi jakie ja zastosowalem)... zresztą ta zieleń niezbyt przypomina mi jakiekolwiek roślinki spotykane w realu - jest po prostu sztuczna :) no chyba, że kupilem nie to co bylo trzeba...

Jako, że jestem w trakcie budowy dwóch kolejnych modułów, postanowilem, iż tylko skrajne krawędzie dwoch zewnetrznych modułów pokryje tą matą :) co by bylo zgodnie ze sttandardem :)
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

na stopkach szyn widać jeszcze gdzieniegdzie przebijające "złoto" oryginalnych szyn - trzeba domalować.
Patent Z.Molendy dający rewelacyjne efekty - pomalować stopki na czarno (najlepiej jeszcze przed szutrowaniem, ale niekoniecznie) a dopiero potem znęcać się nad całą szyną. Daje to złudzenie zwężenia i obniżenia szyny
BarTT
Kontakt:

Jeżeli to był humbrol
Farba, której użyłem to Model Master Rust nr 1785 + odrobinka brązu tego samego producenta (nie mam numeru niestety). Malowanie będę próbowal jakos naprawic :)

Jeśli można kilka uwag
Jak najbardziej :D
przebijające "złoto" oryginalnych szyn - trzeba domalować.
Taaak, to prawda :) bedzie ciezko, bo golym okiem nie wszystko da się zobaczyć, ale domaluje i bedzie lepiej.
bardzo "kanciaste" są przejścia różnic gruntów
To pójdzie do poprawy. Postaram się zamaskować efekt kantów wyższą roślinnością i kolorami.
Gdzie wysoka, trawa, krzewy i inne chwasty?
Szczerze mówiąc wynika to braku materiałów. Gdy robilem zakupy nie chcialem kupować zbyt wielu traw itd. Wolalem najpierw zrobic moduł z krótką trawą i znalezionymi mchami żeby w ogóle przekonać się czy ma to ręce i nogi :) Następny modul (skrzynka gotowa - tylko skręcić) na pewno bedzie lepszy i wezme przy jego budowie pod uwagę wszystkie Wasze rady i zastrzeżenia.
Tłuczeń zgdodnie z budową drogi klejowej nie leży na ławach torowiska.
Ogolnie rzecz biorąc modul miał w założeniu przypominać (ale tylko przypominać) pewien fragment torów na wyjeździe z Suwałk. Przypomina go mniej niż bardziej, ale pewne charakterystyczne szczegoly staralem się zachowac. Podstawową różnicę stanowi jeden tor (w rzeczywistosci jest to linia dwutorowa). Tłuczeń na tym odcinku jest wyjątkowo szeroko położony. Załączam zdjecie (widać na nim także nasypy):
Obrazek
Po za tym gratuluje udanego startu ze sTTandardem!
Dziękuję! :)
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,

Jeśli można kilka uwag, to po pierwsze zauważyłem, że na stopkach szyn widać jeszcze gdzieniegdzie przebijające "złoto" oryginalnych szyn - trzeba domalować.

Po drugie dlaczego tak daleko "odjechałeś" tłuczniem od torów? Tłuczeń zgdodnie z budową drogi klejowej nie leży na ławach torowiska.

Po trzecie za bardzo "kanciaste" są przejścia różnic gruntów (rowy odpływowe).

Na koniec, nie ma na Twoim module prawie wogóle roślinności średniej. Gdzie wysoka, trawa, krzewy i inne chwasty?

Po za tym gratuluje udanego startu ze sTTandardem! :D
miki
Kontakt:

A51 rust ale strasznie bordowa jest?
raczej rdza "na wysoki połysk" :mrgreen: dlatego trzeba ją wymieszać z czarną
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Post autor: ostrak »

Jeżeli to był humbrol, to przejedź to rozcieńczonym czarnym humbrolem 33 black matt wymieszanym z tą farbą co masz plus może 113 i 62 proporcje dowolne troszke się zróżnicuje kolor a czarny nada realizmu. Co do pactry to nie wiem czy mam jakiś inny odcień A51 rust ale strasznie bordowa jest?
miki
Kontakt:

Spokojnie, akurat rdza tak właśnie wychodzi na zdjęciach. Pewnie Humbrolem czy innym olejem to było malowane? Polecam Pactrę, pół na pół Black Matt i Rust. Segmencik postawić na boku i jazda po tym, co jest na górze. Później odwrócić i to samo.
Inna sprawa, że po raz kolejny tego bym nie malował, bo można przedobrzyć i "rdza" będzie grubsza od głowki szyny.....
BarTT
Kontakt:

Sorry, ze post pod postem, ale nie mogę juz edytowac, a dopiero zauwazylem post Charakterka. :roll:
Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to tylko do tej rdzy na szynach. Wygląda jak pomalowane tory. Musisz ją czymś zmatowić! Koniecznie!
Na zywo nie wygląda to aż tak źle, choc na fotkach faktycznie wyszlo dość lśniąco i cukierkowo. Postaram się to poprawić choć do końca nie mam pomysłu... spróbuje moze lakierem matowym. :>
BarTT
Kontakt:

Jeżeli masz zamiar zbudować co najmniej dwa kolejne segmenty w obie strony - to nie, ale wtedy pewnym błędem było stosowanie profili przejściowych na tym (ich dość "nienaturalny" kształt rzuca się jednak w oczy).
To prawda, dlatego nie mam w planie wykonania kolejnego "pasującego" segmentu. Lepiej jesli krańce wykończę wspomnianym Fallerem, a kolejny moduł bedzie oddzielnym segmentem.

Tak więc trzeba zamówić trawkę i zrobić co należy :)
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2006, 17:19 przez BarTT, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to tylko do tej rdzy na szynach. Wygląda jak pomalowane tory. Musisz ją czymś zmatowić! Koniecznie!
miki
Kontakt:

Jeżeli ma to być samodzielny moduł - no to niestety tak. STTandard wymaga ....hm, pewnych poświęceń. Zedrzeć, nakleić, zamaskować przejścia
Jeżeli masz zamiar zbudować co najmniej dwa kolejne segmenty w obie strony - to nie, ale wtedy pewnym błędem było stosowanie profili przejściowych na tym (ich dość "nienaturalny" kształt rzuca się jednak w oczy). Na końcach musi być jednak sTTandardowa trawa i takie segmenty warto zaczynać właśnie od jej naklejenia.

Jakiś wybór to jednak zawsze jest :mrgreen:
BarTT
Kontakt:

Ładny . To się nazywa zacząć od własciwej strony.
Dziękuję :)

Trawkę postaram się poprawić - kolory i długość.
Radzę wsiąść na welocyped i pooglądać jakieś łąki czy inne przy torze. Teraz są b.ładne kolorki.
Tak wlaśnie zrobię :)

Teren - oczywiście wszystkie krawędzie - rowów, przekopy, podsypki są za równe, trzeba je "rozmydlić" odpowiednią zielenią.
To również postaram się naprawić.

A gdze sTTandardowy oczojebny Faller 766 na krawędziach
:oops: ymmm.... rozumiem, że chodzi o tą trawkę: http://www.modelmania.com.pl/mm-product ... -5376.html - zatem krawędzie do poprawki :)
miki
Kontakt:

Ładny Obrazek . To się nazywa zacząć od własciwej strony. Nie ma nic, czego nie dało by się poprawić, zarówno w zakresie zieleni jak i ukształtowania terenu. Widać dużą precyzję w wykonaniu - choćby przy szutrowaniu.
Zieleń może odrobinę, ale tylko odrobinę zbyt jednolita, trzeba by ją jeszcze złamać tu i ówdzie w kierunku żółci oraz soczystego zielonego oraz - UWAGA - długości. Czyli gdzieś dorzucić dłuższej trawy, a gdzieś wygolić tą. Drzewa oczywiście do poprawki. Radzę wsiąść na welocyped i pooglądać jakieś łąki czy inne przy torze. Teraz są b.ładne kolorki.
Teren - oczywiście wszystkie krawędzie - rowów, przekopy, podsypki są za równe, trzeba je "rozmydlić" odpowiednią zielenią. W sumie nawet te krawędzie są ważniejsze od zieleni jako całości.

Generalnie super start.

P.S. A gdze sTTandardowy oczojebny Faller 766 na krawędziach ??
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2006, 12:14 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTT
Kontakt:

MakieTTa modułowa - Bartek (Papcio)

No i przyszedł czas na mnie :) Jest to mój pierwszy moduł. Zdjęcia robione za dnia, jednakze kolory trawy są nieco oszukane (w rzeczywistosci są bardziej żywe i soczyste). Również szyny w rzeczywistości są odrobinę ciemniejsze. Z wiadomych powodów wybór padł na najprostszy moduł szlakowy czyli MP1-TT.

Wymiary modułu:
- długość: 600mm
- szerokość: 300mm
- wysokość: 160mm

Moduł nie jest jeszcze całkowicie skończony. Wszystkich znających się na rzeczy prosilbym o wszelkiego rodzaju opinie. Będę wiedział na co zwracać uwagę w przyszłości lub czego zmieniac nie należy. No, to chyba tyle :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2006, 15:19 przez BarTT, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”