AVT5201 DEKODER DCC STEROWANIE MAKIETĄ KOLEJOWĄ

Kity AVT do makiet, DCC i inne...

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
r_mik
Kontakt:

Re: DEKODER DCC STEROWANIE MAKIETĄ KOLEJOWĄ

Post autor: r_mik »

groszek pisze:Odszukałem stary programator, ściągnąłem z podanej strony program załadowałem do procesora no i teraz mam dopiero psikus. Dekoder przestał działać. Reaguje jedynie na programowanie za pomocą MM. Szkoda tylko że nie zgrałem oryginalnego softu. Na nim przynajmniej lokomotywa jeździła.
Chyba, że oprócz załadowania nowego programu trzeba jeszcze coś naklikać?
Pewnie zapisałes tylko pamięć programu zapominając o eeprom.
groszek
Kontakt:

Post autor: groszek »

Teraz już wszystko działa pomogło ręczne wpisanie wszyskich CV
groszek
Kontakt:

Odszukałem stary programator, ściągnąłem z podanej strony program załadowałem do procesora no i teraz mam dopiero psikus. Dekoder przestał działać. Reaguje jedynie na programowanie za pomocą MM. Szkoda tylko że nie zgrałem oryginalnego softu. Na nim przynajmniej lokomotywa jeździła.
Chyba, że oprócz załadowania nowego programu trzeba jeszcze coś naklikać?
JarUs
Kontakt:

Post autor: JarUs »

r_mik pisze:Odesłać do serwisu AVT z opisem usterki.
Wysyłanie tam i z powrotem bez żadnej gwarancji naprawy (kto mi to zagwarantuje ?), to zgodnie z kanonami logiki i ekonomii powinienem ów przedmiot wyrzucić do kosza i na przyszłość z daleka omijać tego typu inwestycje.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, 17:33 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
r_mik
Kontakt:

JarTTek pisze:Mój problem jest podobny :? Tylko co dalej ??
Odesłać do serwisu AVT z opisem usterki.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, 17:32 przez r_mik, łącznie zmieniany 1 raz.
r_mik
Kontakt:

Paweł Basiński pisze:Szkoda, że od razu nie jest wgrany poprawny soft w sprzedawanym zestawie - teraz to się problem dla użytkownika robi - musi sobie poradzić pewnie z czymś z czym nie miał do czynienia....
Cóż, różnie bywa w serwisie/produkcji AVT.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, 17:32 przez r_mik, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Szkoda, że od razu nie jest wgrany poprawny soft w sprzedawanym zestawie - teraz to się problem dla użytkownika robi - musi sobie poradzić pewnie z czymś z czym nie miał do czynienia....

Paweł
r_mik
Kontakt:

groszek pisze:Wiedziony ciekawością zakupiłem zestaw dekodera do montażu AVT5355
Z pośród posiadanych lokomotyw TT udało się go wcisnąć jedynie do Taurusa od Piko, loczka jeździ ok, ale jest "ślepa". W dekoderze nie działa oświetlenie oraz wyjścia funkcyjne F1, F2 te ostatnie da się uruchomić ale nie da się ich wyłączyć, pomaga jedynie odcięcie zasilania. Teraz nie wiem czy to wina oprogramowania w procesorze, czy błąd w montażu, może jakieś wartości CV zostały źle przypisane. Reset też nie pomaga. Czy komuś udało się bezproblemowo uruchomić ten układ?
Na 99% masz wgrany zły firmware (dla PCB w wersji beta). Program znajdziesz na kolejki.biz.pl
Ostatnio zmieniony 13 sty 2014, 17:31 przez r_mik, łącznie zmieniany 1 raz.
groszek
Kontakt:

Wiedziony ciekawością zakupiłem zestaw dekodera do montażu AVT5355
Z pośród posiadanych lokomotyw TT udało się go wcisnąć jedynie do Taurusa od Piko, loczka jeździ ok, ale jest "ślepa". W dekoderze nie działa oświetlenie oraz wyjścia funkcyjne F1, F2 te ostatnie da się uruchomić ale nie da się ich wyłączyć, pomaga jedynie odcięcie zasilania. Teraz nie wiem czy to wina oprogramowania w procesorze, czy błąd w montażu, może jakieś wartości CV zostały źle przypisane. Reset też nie pomaga. Czy komuś udało się bezproblemowo uruchomić ten układ?
r_mik
Kontakt:

groszek pisze:2 wyjścia zupełnie wystarczają, można zastosować protokół komunikacji I2C a za jego pomocą można już cuda na kiju zrobić, koszty niewielkie. Tylko nie widzę sensu iść tą drogą bo trzeba dołożyć kolejny układ, praktyczniejsze rozwiązanie to zmiana procesora na taki z większa ilością wyjść.
W dekoderze będzie mega168. problemem jest gdzie te wyjścia wyprowadzić? Płytka nie jest z gumy, zwłaszcza gdy uwzględni się tranzystory na wyjściach. Nie będę kombinował z IIC skoro mam wyjście SUSI, też zajmuje dwie linie, mam je oprogramowane no i jest zgodne z innymi dekoderami (np dźwiękowymi).
groszek
Kontakt:

2 wyjścia zupełnie wystarczają, można zastosować protokół komunikacji I2C a za jego pomocą można już cuda na kiju zrobić, koszty niewielkie. Tylko nie widzę sensu iść tą drogą bo trzeba dołożyć kolejny układ, praktyczniejsze rozwiązanie to zmiana procesora na taki z większa ilością wyjść.
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

r_mik pisze:Można zostawić tylko zegar i daną, ale wtedy bez dodatkowej logiki lipa
Rozumiem, że ten wariant nie wchodzi w grę ze względów rozmiarowo-kosztowych? A może jako oddzielna, dodatkowa płytka?
Ostatnio zmieniony 04 sty 2014, 12:18 przez Niejeden, łącznie zmieniany 2 razy.
r_mik
Kontakt:

JarTTek pisze:
r_mik pisze:... sygnał strobujący dekoder adresowy z zatrzaskiem.
:shock: ...a po polsku, czyli tak jak dla laika, co to jest ??
Jeśli z kilku sygnałów chce się wygenerować więcej trzeba sygnały rozdzielić. Można to zrobić rejestrami przesuwającymi, demultiplekserami itp. Problem w tym, że zdekodowany sygnał trzeba zapamiętać, a to robi się wygnałem storobu (np sygnałem WR, czy E w połączeniu z RW albo podobnym).
Reasumując, mając 4 linie, można zdekodować 16 sygnałów, ale aby zapamiętać stan potrzeba:
a) strob zapamiętujący sygnał
b) linia danych
W praktyce potrzeba 2 dodatkowych linii, czyli na 16 sygnałów potrzeba nie 4 ale 6 linii.

Przy 2 liniach lipa, bez dodatkowej logiki nic nie da się zrobić.

Z rejestrem przesuwnym jest lepiej, bo 3 linie załatwiają sprawę prawie nieograniczonej liczby wyjść. Linie te to:
- zegar
- dana
- strob/zatrzask

Można zostawić tylko zegar i daną, ale wtedy bez dodatkowej logiki lipa, no chyba, że zgodzimy się na lekkie "miganie".

PS
Teoretycznie dając dekoder 1 z n można wysterować kilkanaście sygnałów ale:
- każdy sygnał będzie aktywny przez 1/n czasu
- trzeba to robić szybko (co najmniej 50...100Hz na jedno wyjście i równomiernie, czyli na IRQ. Niestety IRQ może być przerwane przez inne i da efekt "migania", jeśli zaś zwiększymy priorytet IRQ sterujący wyjściami, to owszem nie będzie migać, ale np dekodowanie ramek DCC będzie zakłócone.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2014, 21:51 przez r_mik, łącznie zmieniany 7 razy.
JarUs
Kontakt:

Post autor: JarUs »

r_mik pisze:... sygnał strobujący dekoder adresowy z zatrzaskiem.
:shock: ...a po polsku, czyli tak jak dla laika, co to jest ??
Ostatnio zmieniony 03 sty 2014, 21:50 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
r_mik
Kontakt:

Fantomas pisze:
r_mik pisze:A strob?
A co to - Ameryka?
Nie Ameryka tylko sygnał strobujący dekoder adresowy z zatrzaskiem.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2014, 21:50 przez r_mik, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zestawy AVT”