"Koleje"
Moderator: mod-Kolej w skali 1:1
-
- Kontakt:
Re: "Koleje"
Trochę bardziej hardcorowe dzieło napisał Pan Henryk Zięba (niestety, niedawno zmarły, w wieku 94 lat) "Monografia Dyrekcji Okręgowej Kolei Państwowych w Poznaniu", w trzech tomach. Sama grubość tomu drugiego robi piorunujące wrażenie.
Autor bardziej poruszał kwestie pracownicze, socjalne, ale i jakieś wartości historyczne można w tej "trylogii" odnaleźć.

Ostatnio zmieniony 05 sty 2014, 14:46 przez Furia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Tak, pierwszy artykuł w Kronice to chyba przeredagowany tekst z powyższej książki. Pozostałe artykuły są bardziej oryginalneTTygrysek_P-ń pisze:to prawie kopia książki "Poznański Węzeł Kolejowy Wczoraj i Dziś"

Inna sprawa, że podobne teksty Roberta Kromy są również w innych jego książkach. Posiadam "Koleje żelazne w Wielkopolsce i na Ziemi Lubuskiej" oraz "Poznański węzeł kolejowy na starej pocztówce". Za to ich plusem są duże, często kolorowe ilustracje, jak to w wydawnictwach albumowych.
Natomiast artykuły w Kronice mają charakter bardziej prac naukowych niż popularyzatorskich.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2014, 15:38 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
- TTygrysek_P-ń
- Kontakt:
Z tego co widzę we fragmencie który można pobrać jest to prawie kopia książki "Poznański Węzeł Kolejowy Wczoraj i Dziś" : http://www.simp.poznan.pl/?id=6&sid=205.
Ja posiadam już nowsze wydanie (3 z 2008r.) w okładce bordowej.
Książka także godna polecenia.
Ja posiadam już nowsze wydanie (3 z 2008r.) w okładce bordowej.
Książka także godna polecenia.
-
- Kontakt:
"Koleje"
Ukazał się najnowszy tom Kroniki Miasta Poznania, tym razem poświęcony poznańskiemu kolejnictwu. Opisuje historię poznańskich dworców i linii kolejowych, zawiera opowieści o ludziach, którzy tą kolej tworzyli. W książce są też artykuły poświęcone produkcji taboru w Zakładach Cegielskiego, o "Maltance" i o Technikum Kolejowym. Najnowszy temat dotyczy przebudowy dworca głównego w Poznaniu.
Książka ma 344 strony i ok. 250 ilustracji (rysunki i zdjęcia cz.-b.).
Cena detaliczna 29zł (w internecie taniej). Na stronie Wydawnictwa Miejskiego Posnania można pobrać szczegółowy spis treści i fragment pierwszego artykułu.
Książkę kupiłem i jestem zadowolony
Książka ma 344 strony i ok. 250 ilustracji (rysunki i zdjęcia cz.-b.).
Cena detaliczna 29zł (w internecie taniej). Na stronie Wydawnictwa Miejskiego Posnania można pobrać szczegółowy spis treści i fragment pierwszego artykułu.
Książkę kupiłem i jestem zadowolony