Makieta Krzyśka

Dział, o warsztacie modelarskim, czyli jak, czym i w jaki sposób...

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Makieta Krzyśka

Post autor: ArturSchŁ »

Charakterek pisze:... i tak oto z 5 cm robi się 7
Wymiary są od dawna określone: wymiary. Jeśli wiemy jaki ma być prześwit i znamy długość toru od dołu do góry, to obliczamy nachylenie toru.
Jedynym kryterium do rozpatrzenia jest kwestia czy tak stromy podjazd jest, czy nie jest, do zaakceptowania !
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Bipa ma wysokość ok 4 cm. Pod mostem jest 1 cm wystających w dół kratownic. U mnie jest właśnie 5 cm i mam dokładnie 280 cm długości. Podjazdy już są dość strome i zaczynają się od połowy łuków! I zobacz co się dzieje z bipą pod mostwm na 5 cm podniesieniu:

Obrazek

Jest niefajnie, co? A jeszcze przecież bipa stała na ulicy, która jest równa z terenem makiety! Czyli podtorze to 3 mm wysokości, tory następne 3 i jeszcze jakiś luz by się zdał - znów koło 1 cm i tak oto z 5 cm robi się 7 a to już stanowczo za stromo! Musiałbyś dodatkowo opuszczać tor dolny jakieś 3 cm i podnosić górny o jakieś 4 - 4,5 cm. Nie wiem czy dasz radę. Ja podniesienie zrobiłem w styropianie, wyciąłem go, zniwelowałem, potem nań nalepiłem korek a na korek tory i szuter. I jakoś poszlo!
hrabi
Kontakt:

Post autor: hrabi »

Kurde ...jednak chce spróbować ,chcę podnieśc jeden tor zewnętrzny na wysokość 5 cm,już bez mostu.Chciałbym aby poszedł on przez prawie cały owal i zjechał przy wjeżdzie na peron.wYMIARY (po bardzo burzliwych negocjacjach z żoną :evil: )zwiększyły się do 280 x 110.Na czym mam podnieśc ten nasyp?.Jakiego materiału używacie?Czy są na forum jakieś materiały na ten temat?

Z góry dziekuje za pomoc

Ps .Aparatu jeszcze nie posiadam ,wiec nawet nie obiecuje zdjęć.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

Na tak małej powierzcni nie baw się w nasypy i inne takie. Puść sobie dwa tory w kółko, możesz też je tak zapętkić, żeby skład wyjeżdżał na zewnętrzne, gdzieś pośrodku z drugiej strony krzyżak, wjeżdża do wewnętrznego kółka, myka za stacją, wyjeżdża znów na zewnętrzne i do stacji. Taka niby ósemka, tylko z dwoma kółkami z jednej strony. Na bipę byś musiał podnieść sporo. Dodatkowo też musisz przewidzeć luz na pantografy, bo czasem (bardzo rzadko, ale jednak) ten dziad potrafi się rozłożć i most Ci go złamie. Tak więc z tego co u Ciebie zrozumiałem zamiest robić góra - dół - zrób skrzyżowanie w jednej płaszczyźnie. I będzie hulało!
ttizin
Kontakt:

Post autor: ttizin »

może jakieś foto planu??
hrabi
Kontakt:

Makieta Krzyśka

Post autor: hrabi »

Na swoim torciku planuje aby jeden z torów po łuku poszedł w górę .Mam pytanie
1.Na jakiej wysokosci powinien iść ten nasyp aby pod spodem zmieściła sie Bipa .
2.Jak mam to ukształtować.
3.Czy ja to zmieszcze na makiecie ?.Wymiary to 220 x110 ,przy czym założenia są takie że tory stacyjne będą miały 90 cm długości.Pod nasypem mają isc dwa tory które bedą wjeżdzały w tunel a wszystkie 3 toru wyjadą razem na prostą w jednym poziomie.Czy ktoś już cos takiego robił?Jeśli tak to proszę o pomoc i materiały.Tory to oczywiście modelowe a promięn łuku to Łuk R21 353 mm (tillig83106).A powoli się już zniechęciłem do tego projektu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady i techniki modelarskie”