Czy to może działać? MM+LS150+Conrad

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuzynsamozlo
Kontakt:

Re: Czy to może działać? MM+LS150+Conrad

Post autor: kuzynsamozlo »

fox pisze:Rozwiązanie jest banalne. O ile dobrze widzę kolega zasila LS150 z FZ2 który daje na wyjściu napięcie stałe, a w instrukcji jest wyraźnie zaznaczone że moduł ma być zasilany napięciem zmiennym. Dlatego na wyjściu prąd płynie tylko w jedną stronę. Na str. 6 instrukcji jest nawet odpowiednie ostrzeżenie.
Zasilacz wymieniony, wszystko działa jak należy :) Punkty dla kolegów.
fox
Kontakt:

Post autor: fox »

Rozwiązanie jest banalne. O ile dobrze widzę kolega zasila LS150 z FZ2 który daje na wyjściu napięcie stałe, a w instrukcji jest wyraźnie zaznaczone że moduł ma być zasilany napięciem zmiennym. Dlatego na wyjściu prąd płynie tylko w jedną stronę. Na str. 6 instrukcji jest nawet odpowiednie ostrzeżenie.
Awatar użytkownika
kuzynsamozlo
Kontakt:

wmac27 pisze:Poczytaj tutaj może coś znajdziesz: http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1898& ... sc&start=0 lub tutaj http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=3206
No i właściwie wszystko jest tak jak powinno...,wyjścia wydają się dwa: zostać przy napędach cewkowych lub zastosować inny dekoder.
Załączniki
Podłączenie
Podłączenie
Ostatnio zmieniony 04 sie 2013, 15:20 przez kuzynsamozlo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Post autor: wmac27 »

Ostatnio zmieniony 26 lip 2013, 18:46 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

kuzynsamozlo pisze:... Może najprościej będzie zastąpić tego LSa dekoderem Martinezo? Można gdzieś go jeszcze dostać?
Nie mam pomysłu teraz co zrobić z tym fantem. Ja mam chyba 6 sztuk LSów i resztę Martinezów chyba ze 20. Nie mam kłopotów z obydwoma modelami. Ponieważ teraz jestem daleko i nie mogę skorzystać z moich notatek. Przeszukam komputer, może coś znajdę.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2013, 20:37 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kuzynsamozlo
Kontakt:

wmac27 pisze:A inicjator postu nie jest zainteresowany już problemem?
Zainteresowany jak najbardziej ;)
Wypróbowałem chyba wszystkie możliwe kombinacje co do możliwości podłączenia 3ch kabelków opisane wyżej jak i inaczej.
W podłączeniu szarych na " +" i "-", a czerwonego do "c" rozjazd działa w jedną stronę, niezależnie od długości czasu, dioda czerwona na LSie oczywiście się zapala na czas trwania sygnału, wyjścia też muszą być ok bo napęd cewkowy działa...
Może najprościej będzie zastąpić tego LSa dekoderem Martinezo? Można gdzieś go jeszcze dostać?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2013, 20:36 przez kuzynsamozlo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

A inicjator postu nie jest zainteresowany już problemem?
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

ArturSchŁ pisze:... To by nie dobijały, a tu problem: w jedną str OK, a w drugą milczy. :/
Nie miałem takich problemów. Zakładam, że wszystko jest podłączone prawidłowo. Na LSie jest mała diodka LED. Jak sygnał wychodzi z LSa to świeci tak długo jak jest podawany sygnał. Jak świeci, to z LSem jest OK. Powinien popróbować z innymi wyjściami z LSa. Zdarza się, że wyjście "pali" się wskutek ... Ja mam w ten sposób skasowane jedno wyjście w Martinezie. Po eksperymentach! :/ Nie bardzo mogę się rozeznać czy problem jest w LSie czy w Conradzie, za mało danych.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2013, 16:39 przez wmac27, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

wmac27 pisze:Sprawdź czasy na wyjściu z LS150. Dla cewek mogły być dobre, dla silniczka w Conradzie mogą być nie wystarczające.
To by nie dobijały, a tu problem: w jedną str OK, a w drugą milczy. :/
Ostatnio zmieniony 21 lip 2013, 13:02 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

ArturSchŁ pisze:... 2. połącz oba przewody z diodami np do (+), a wspólny do (-), tak chyba mam u siebie (na martinezo). "C" bez podłączenia.
Lepiej tak nie rób. W dekoderach Martinezo inaczej podłączamy elementy sterowane niż w LSie.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2013, 13:01 przez wmac27, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

kuzynsamozlo pisze:... Przy napędach cewkowych całość działała bez zarzutu, ale po podłączeniu conradów silnik (zwrotnica) działa tylko w jedną stronę. Problem polega pewnie na zmianie biegunowości, czy można to jakoś ominąć ?
Masz 3 wyjścia z LSa. Jedno wspólne C i dwa, jeden (+)dla jednego położenia, drugi (-) dla drugiego. Nie trzeba nic podłączać pomiędzy LSa i Conrada.
Sprawdź czasy na wyjściu z LS150. Dla cewek mogły być dobre, dla silniczka w Conradzie mogą być nie wystarczające. Dla napędu Tilliga muszą być jeszcze dłuższe.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2013, 13:00 przez wmac27, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

LS 150 str. 4.

Napdy Conrada potrzebują zasilania napięciem w jedną stronę i do przerzucenia ...w drugą.
Czyli silniczek trzeba raz zasilić ze zmiennego raz przez diodę "wte", a drugi raz "przeciwnie".

W przypadku dekoderów Martinezo na wyjściach otrzymujemy napięcie takie jakie podajemy na wejście "~~" , Nie jestem pewny czy czasem na wyjściach LS150 nie dostaniemy napięcia już wyprostowanego. Poeksperymentuj.

Połącz silniczek :
1. pomiędzy (+) przez diodę do "C" i drugi przewód z diodą do (-) ...może zadziała.
jeśli nie, to:
2. połącz oba przewody z diodami np do (+), a wspólny do (-), tak chyba mam u siebie (na martinezo). "C" bez podłączenia.
Ostatnio zmieniony 17 lip 2013, 08:01 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
kuzynsamozlo
Kontakt:

Czy to może działać? MM+LS150+Conrad

Postanowiłem wymienić napędy cewkowe tilliga na conrada podmakietowe 219999 (3kabelki) przy zwrotnicach EW1. Za pomocą trafo F2 podaję napięcie na dekoder lenza ls150, a za pomocą multimouse roco steruje rozjazdami, a raczej chciałbym aby tak było... Przy napędach cewkowych całość działała bez zarzutu, ale po podłączeniu conradów silnik (zwrotnica) działa tylko w jedną stronę. Problem polega pewnie na zmianie biegunowości, czy można to jakoś ominąć ?
Ostatnio zmieniony 17 lip 2013, 07:51 przez kuzynsamozlo, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”