Tak się bawi centrum Polski

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Re: Tak się bawi centrum Polski

Post autor: Maciej »

Krzysiek pisze: Wrrrr!! :evil: Tyle razy powtarzam:
Nie trakcja, tylko [shadow=red]SIEĆ TRAKCYJNA [/shadow]!! !! !!
Ojejejejej :lol: Użyłem słowo trakcja jako skrótu myślowego - sieci trakcyjnej. Nie ważne.
Powiedz mi jeszcze ile metrów ma ta sieć i jakiej firmy zastosowałeś słupy i druty?
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2006, 13:18 przez Maciej, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Krzysiek pisze:Nie trakcja, tylko [shadow=red]SIEĆ TRAKCYJNA [/shadow]!! !! !!
Skoro tak, to co to jest trakcja? :D
Awatar użytkownika
Krzysiek
Kontakt:

Post autor: Krzysiek »

maciej_kolej pisze:Bardzo sympatyczna makieta, prosta i funkcjonalna. Może posłużyć jako przykład dla innych rozpoczynających przygodę z TT. Mam pytanie czy trakcja jest czynna?
Wrrrr!! :evil: Tyle razy powtarzam:
Nie trakcja, tylko [shadow=red]SIEĆ TRAKCYJNA [/shadow]!! !! !!
W tej chwili sieć trakcyjna jeszcze nie jest czynna. Pozostało mi założenie połączeń elektrycznych (tzw. igreków, które w modelu zapewniają ciągłość zasilania), regulacja sieci i przełączenie zasilania.
Z czasem ostatnio u mnie kiepsko, ale wielkimi krokami zbliżają się chyba pierwsze w Polsce testy jazd "pod drutem" w DCC.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Bardzo sympatyczna makieta, prosta i funkcjonalna. Może posłużyć jako przykład dla innych rozpoczynających przygodę z TT. Mam pytanie czy trakcja jest czynna?
Awatar użytkownika
Krzysiek
Kontakt:

Post autor: Krzysiek »

Gdyniak pisze:Obejrzałem właśnie filmy i mam pytanie czy sterowanie jest cyfrowe?
Dziekuję wszystkim za uznanie. Ja oczywiście nie uważam, żeby moja makieta była taka wspaniała, chć nie ukrywam że oczy cieszy!!! :lol:
Oczywiście, że sterowanie cyfrowe!!!! :D
Na jednym ze zdjęć widać dwie mychy ROCO.
Poza tym przy następnych SZALONYCH JAZDACH e-loki będą pobierały prąd z sieci trakcyjnej!!! I to w DCC!!! Zobaczymy jak nam się to sprawdzi, bo z tego co wiemy nikt tego w Polsce jeszcze nie stosował.
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

Bardzo fajna makieta i jak widać zabawa także była przednia. Tylko kontynuować takie spotkania i czekamy na relację z następnych. Obejrzałem właśnie filmy i mam pytanie czy sterowanie jest cyfrowe?
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2006, 11:18 przez Gdyniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Niesamowite... Zadam to pytanie jeszcze raz: ile jeszcze takich fantastycznych makiet jest ukrytych przed nami w domowym zaciszu.

Wczoraj spotkałem sie ze znajowym spod Warszawy i okazuje się, że też buduje makietę - gigant. Niestety - nie uzywa internetu... Ale Set-100 sobie kupi :lol:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

kolejarz pisze:Najpierw prezentacja makiety:
Bardzo fajna makieta !! ...i bardzo ładnie obfotografowana. Charakterku rośnie Tobie KONKURENCJA !!
:mrgreen:
kolejarz pisze:Filmy są średnio w wielkości 5MB oraz zostaną usunięte 1.X.2006.
Odezwij się na PW, umieścimy na FTP.
kolejarz pisze:ale tylko dlatego, że niestety ta makieta nie mieści więcej wagonów .....
Rzeczywiście na filmach widać, że Taurus goni swój ogon !!
:lol:
kolejarz pisze:...bardzo ciemno...
To trzeba zainstalować oświetlenie, jak na Charakterkowej makiecie, gdzie w nocy jest chyba fajniej niż w dzień !!
:mrgreen:
kolejarz pisze:Na zakończenie dostałem 3 doppelstockwageny, by je oświetlić. Premiera już niedługo...
Pochwal się, mnie to też czeka !!
:)

kolejarz pisze:Będzie kiedyś ciąg dalszy.... :P
Bardzo zajefajny reportaż. Czekamy z utęsknieniem na c.d.
:P
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Tak się bawi centrum Polski

Post autor: kolejarz »

Parę miesięcy temu, czytając forum, oraz niki ludzi piszących posty, natrafiłem na kolegę - KRZYSIEK, który tak jak ja mieszka w Łodzi i jest modelarzem TT. Po kilku telefonach i rozmowach parę razy się spotkaliśmy. Niestety, przyszedł okres wakacyjny i obydwaj się rozjechaliśmy po Polsce :( , ale jak każdy wie, wszystko co dobre szybko się kończy... :mrgreen:
I tu nagle telefon -Krzysiek zaprasza mnie do siebie, by luknąć i pojeździć taborem po Jego makiecie. No to ja na to jak na lato, pakuję swój tabor i grzeję do niego. :P

Postanowiliśmy zrobić małą konkurencję dla ekipy z Radomia i z Trójmiasta :)

TAK SIĘ BAWI CENTRUM POLSKI – ŁÓDŹ:

Najpierw prezentacja makiety:

Obrazek

Nie jest ani mała ani duża; taka w sam raz na 5 m-wagonów z lokiem...

No to o jednym składzie już wiemy... BR101+3m-wageny+y-wagon (m/y w malowaniu ICE)+BWE. Skład prezentował się bardzo ładnie, wagony oświetlone... niestety oprócz mojego BWE, gdyż zmieniam właśnie w nim oświetlenie.

Obrazek

Obrazek

Na drugi skład padło sformułowanie TOWAROWY.
Stanął Taurus+... no i właśnie... najpierw były same “nowe” (czytaj współczesne/tillig)węglarki 4FALS+3EAS+RILS i platforma ROCO. Doszliśmy jednak do wniosku, że 9 wagonów to zdecydowanie za mało i podpięliśmy tyle ile się dało!! Wyszło nam 88 osi, ale tylko dlatego, że niestety ta makieta nie mieści więcej wagonów 4-ro osiowych. Następnym razem podepniemy same cysterny 2 osiowe – BĘDZIE WIĘCEJ!! :D

Obrazek

Wszystko umieszczone na filmach....

BR182 cz1
BR182 cz2
InterRegio cz1
InterRegio cz2
InterRegio + Towarowy

WAGA!!
Filmy są średnio w wielkości 5MB oraz zostaną usunięte 1.X.2006.

Po tym wszystkim zachciało nam się jeść i tu z pomocą przybyła nam żona Krzysia - Asia.... Zamówiła, podała i prawie nas nakarmiła.... :lol:

Obrazek

I z pełnymi żołądkami dalej “zaczęliśmy jeździć”, aż tu nagle...
BR 101 zaczyna nam skakać na jednym z wózków...pada teza, że to zębatki... no to szybko loka z torów, by nie uszkodzić go do końca i do akcji wkracza BR 143

Obrazek

A ja w tym czasie postawiłem na torach BR80 + Eilzugwagen PKP epIII

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ten sposób, jeżdżąc, pstrykając zdjęcia, kręcąc filmy, nie zauważyliśmy, że zaczęło robić się ciemno...

Obrazek

bardzo ciemno...

Obrazek

Niestety, trzeba więc było ruszyć się do domku. :/

Na zakończenie dostałem 3 doppelstockwageny, by je oświetlić. Premiera już niedługo...

Obrazek

Obrazek

No i na koniec jeszcze kilka fajnych fotek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Będzie kiedyś ciąg dalszy.... :P
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2006, 00:53 przez kolejarz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”