Czy masz na myśli regał wystawowy z profili aluminiowych Grupy Kęty S.A. ?ArturSchŁ pisze:są też polskie akcenty.
8./9. czerwca 2013 w Sebnitz - spotkanie modelarzy TT
Moderator: mod-Imprezy
-
- Kontakt:
Re: 8./9. czerwca 2013 w Sebnitz - spotkanie modelarzy TT
Ostatnio zmieniony 19 cze 2013, 16:48 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Na stronie Tilliga pojawiła się fotorelacja:
http://www.tillig.com/deutsch/tt-club/tdot2013.html
są też polskie akcenty.

http://www.tillig.com/deutsch/tt-club/tdot2013.html
są też polskie akcenty.

- miano
- Kontakt:
Żeby nie przesadzać z żartami nie zamieściłem zdjęcia stoiska które było obok
Ruch był niewielki, jak nam Importer padnie to dopiero będzie kłopot

Ruch był niewielki, jak nam Importer padnie to dopiero będzie kłopot

-
- Kontakt:
Witam
Byłem. Dołączam kilka zdjęć.
Dla mnie impreza bardzo ciekawa.
Nie nastawiałem się na imprezę na skalę światową. Jak na spotkanie miłośników TT - wyjechałem usatysfakcjonowany.
Uczestniczyłem w warsztatach. Lokomotywa działa , a przy budowie było wiele radości, no i satysfakcja. Mimo, że mój niemiecki jest słaby, bez problemu udało się porozumieć. Organizatorzy (przynajmniej niektórzy) byli gotowi wspierać się językiem angielskim.
Stoisko AMC było ciekawym urozmaiceniem, a przy okazji myślę, że jednak promocją polskiej TT. Obrażać się na skromność produkcji PKP przez Tilliga pewnie nie ma co. Jak zaczniemy zarabiać i wydawać jak Europejczycy, to będziemy też traktowani jak poważni klienci.
Na Festynie rodzinnym miło było usłyszeć powitanie „polskich przyjaciół”.
Miasto dla mnie ma swój urok, choć opuszczone domy robią rzeczywiście przykre wrażenie. Za to okolica piękna i było miło pospacerować z całą rodziną. Mieliśmy świetną kwaterę, a to ułatwiało radzenie sobie ze zmienną pogodą.
Dojazd bezproblemowy. Zabłądziłem dopiero na zjazdach z autostrady w Polsce
Podsumowanie? Jeżeli czas i finanse pozwolą – wybiorę się z rodziną jeszcze kiedyś, a wyjazd rozszerzę o inne atrakcje (może Drezno)
https://picasaweb.google.com/1002887354 ... directlink
Byłem. Dołączam kilka zdjęć.
Dla mnie impreza bardzo ciekawa.
Nie nastawiałem się na imprezę na skalę światową. Jak na spotkanie miłośników TT - wyjechałem usatysfakcjonowany.
Uczestniczyłem w warsztatach. Lokomotywa działa , a przy budowie było wiele radości, no i satysfakcja. Mimo, że mój niemiecki jest słaby, bez problemu udało się porozumieć. Organizatorzy (przynajmniej niektórzy) byli gotowi wspierać się językiem angielskim.
Stoisko AMC było ciekawym urozmaiceniem, a przy okazji myślę, że jednak promocją polskiej TT. Obrażać się na skromność produkcji PKP przez Tilliga pewnie nie ma co. Jak zaczniemy zarabiać i wydawać jak Europejczycy, to będziemy też traktowani jak poważni klienci.
Na Festynie rodzinnym miło było usłyszeć powitanie „polskich przyjaciół”.
Miasto dla mnie ma swój urok, choć opuszczone domy robią rzeczywiście przykre wrażenie. Za to okolica piękna i było miło pospacerować z całą rodziną. Mieliśmy świetną kwaterę, a to ułatwiało radzenie sobie ze zmienną pogodą.
Dojazd bezproblemowy. Zabłądziłem dopiero na zjazdach z autostrady w Polsce
Podsumowanie? Jeżeli czas i finanse pozwolą – wybiorę się z rodziną jeszcze kiedyś, a wyjazd rozszerzę o inne atrakcje (może Drezno)
https://picasaweb.google.com/1002887354 ... directlink
Ostatnio zmieniony 11 cze 2013, 23:52 przez Grzegorz66, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Niestety, nie trzeba zapuszczać się na tak zabitą dechami prowincję, żeby obserwować gwałtowne pustynnienie b. NRD. Puste całe kwartały domów, kamienic i bloków, są i rozrastają się w niby-rozwijającym się Dreźnie czy Lipsku, i to nie na peryferiach, ale w ścisłym centrum. Jeszcze ze dwie dekady i na Zachód będziemy jeździć przez park safariArturSchŁ pisze:W Sebnitz nie byłem, więc to relacja z drugiej ręki. Samo Sebnitz, Bad Sebnitz, jak to przed wojną mawiano, sprawia przygnębiające wrażenie. Ogromna ilość pustych domów i to zarówno w ruinie, jak i pięknie odremontowanych. Na ulicy Lange Strasse tylko dwa sklepy (Tillig i MBS) poza tym puste witryny ... Odnosi się wrażenie, że miasto jest zależne od fabryki Tilliga, a że nie jest łatwo, to i mieszkańcy miasta mają nielekko.

Ostatnio zmieniony 11 cze 2013, 11:48 przez Ołgierd, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
W Sebnitz nie byłem, więc to relacja z drugiej ręki.
W piątek rano pakowanie Wróblewic do przyczepki i wyjazd Trójmiasto - Szczecin - Berliner Ring - w dół mapy, na wysokość Drezna - 4 (A4) i dalej do Sebnitz. I tu, w DE, zaczęły się problemy bo zjazdy na Sebnitz zamknięte (roboty drogowe) ... i pierwszy, i drugi, itd.
Jakoś udało się przez te rozkopy dojechać koło 20-21 do Gimnazjum gdzie były rozstawiane makiety. Przy okazji: tuż obok Gimnazjum stacjonowało wojsko, gotowe do podjęcia akcji ratowniczej w przypadku powodzi - trochę to wyglądało groźnie.
W gimnazjum czekali zarówno koledzy TeTetkowicze z DE jak i opiekun sali, którzy pomogli rozpakować przyczepkę i przenieść i ustawić makietę. Niestety nikt z nich nie znał, ani angielskiego, ani oczywiście polskiego, więc rozmowa odbywała się w większości na migi.
Późnym wieczorem, a właściwie nocą, Thomas Kriegel pomógł dostać się do Gasthaus'u gdzie były zarezerwowane noclegi. Tu też nikt nie znał angielskiego poza jednym, ...na zmywaku

Sobota upłynęła szybko, dużo zwiedzających, jak to wyżej opisano, zwiedzanie fabryki, sklepów (dwóch
). Rozmowy z kolegami z FTT, z przyjaciółmi z DE i CZ, oczywiście z Panem Andrzejem - dużo wrażeń, pracy - ciekawie. Na zakończenie tradycyjny poczęstunek na terenie fabryki pod białym namiotem, piwo, kiełbaski z grila i rozmowy 
W niedzielę było już spokojniej, choć nie można powiedzieć by było pusto. Dzień zmienił się ze słonecznego na deszczowy, pojawiły się przelotne, ale za to bardzo obfite opady, deszczówka potrafiła spływać całą szerokością ulicy. Na koniec dnia po imprezie, gdy trzeba było zapakować makietę na przyczepkę, Paweł skoczył do Gasthaus'u, na drugą stronę Sebnitz po przyczepkę, ale zamiast 15 minut zajęło to dwa razy dłużej, gdyż centrum miasta było zalane i Policja zabroniła wjazdu. Jednak "Orzeł może", więc udało się dotrzeć i wrócić uliczkami miasta mimo, iż Niemcy coś tłumaczyli by jechać dookoła przez CZ.
Poniedziałek: powrót do domu "uciekając przed powodzią"
Pobyt naszych przedstawicieli w Sebnitz (nocleg, poczęstunek) pokrył Tillig. AMC, w osobie Pana Andrzeja, pomogło przy organizacji wyjazdu, na miejscu Pan Andrzej, podczas imprezy, pomagał w kontaktach z Niemcami jako tłumacz. Na zakończenie Nasi przedstawiciele zostali obdarowani przez Tilliga i AMC suwenirami.
Samo Sebnitz, Bad Sebnitz, jak to przed wojną mawiano, sprawia przygnębiające wrażenie. Ogromna ilość pustych domów i to zarówno w ruinie, jak i pięknie odremontowanych. Na ulicy Lange Strasse tylko dwa sklepy (Tillig i MBS) poza tym puste witryny ... Odnosi się wrażenie, że miasto jest zależne od fabryki Tilliga, a że nie jest łatwo, to i mieszkańcy miasta mają nielekko.
W piątek rano pakowanie Wróblewic do przyczepki i wyjazd Trójmiasto - Szczecin - Berliner Ring - w dół mapy, na wysokość Drezna - 4 (A4) i dalej do Sebnitz. I tu, w DE, zaczęły się problemy bo zjazdy na Sebnitz zamknięte (roboty drogowe) ... i pierwszy, i drugi, itd.
Jakoś udało się przez te rozkopy dojechać koło 20-21 do Gimnazjum gdzie były rozstawiane makiety. Przy okazji: tuż obok Gimnazjum stacjonowało wojsko, gotowe do podjęcia akcji ratowniczej w przypadku powodzi - trochę to wyglądało groźnie.
W gimnazjum czekali zarówno koledzy TeTetkowicze z DE jak i opiekun sali, którzy pomogli rozpakować przyczepkę i przenieść i ustawić makietę. Niestety nikt z nich nie znał, ani angielskiego, ani oczywiście polskiego, więc rozmowa odbywała się w większości na migi.

Późnym wieczorem, a właściwie nocą, Thomas Kriegel pomógł dostać się do Gasthaus'u gdzie były zarezerwowane noclegi. Tu też nikt nie znał angielskiego poza jednym, ...na zmywaku

Sobota upłynęła szybko, dużo zwiedzających, jak to wyżej opisano, zwiedzanie fabryki, sklepów (dwóch

W niedzielę było już spokojniej, choć nie można powiedzieć by było pusto. Dzień zmienił się ze słonecznego na deszczowy, pojawiły się przelotne, ale za to bardzo obfite opady, deszczówka potrafiła spływać całą szerokością ulicy. Na koniec dnia po imprezie, gdy trzeba było zapakować makietę na przyczepkę, Paweł skoczył do Gasthaus'u, na drugą stronę Sebnitz po przyczepkę, ale zamiast 15 minut zajęło to dwa razy dłużej, gdyż centrum miasta było zalane i Policja zabroniła wjazdu. Jednak "Orzeł może", więc udało się dotrzeć i wrócić uliczkami miasta mimo, iż Niemcy coś tłumaczyli by jechać dookoła przez CZ.

Poniedziałek: powrót do domu "uciekając przed powodzią"

Samo Sebnitz, Bad Sebnitz, jak to przed wojną mawiano, sprawia przygnębiające wrażenie. Ogromna ilość pustych domów i to zarówno w ruinie, jak i pięknie odremontowanych. Na ulicy Lange Strasse tylko dwa sklepy (Tillig i MBS) poza tym puste witryny ... Odnosi się wrażenie, że miasto jest zależne od fabryki Tilliga, a że nie jest łatwo, to i mieszkańcy miasta mają nielekko.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2013, 09:12 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Kontakt:
Dzień otwartych drzwi u Tilliga 8 czerwca 2013 w Sebnitz
W tym roku byłem pierwszy raz na tej imprezie, moim celem było przede wszystkim zapoznanie się z procesem produkcji modeli oraz zwiedzanie muzeum przy fabryce - w końcu to dzień drzwi otwartych u Tilliga - wstęp i zwiedzanie za darmo. Na miejscu można było również złożyć model wagonu okolicznościowego lub samochodu, oczywiście w naszej skali i pod okiem pracowników fabryki - ta przyjemność już była odpłatna. Nie wiem czy tak jest co rok, ale można było podpatrzeć co jest aktualnie "na tapecie" - tym razem były to wagony nowej konstrukcji do przewozu samochodów (np. Tillig 01636 czy Tillig 01638). Widać, że jakaś część produkcji odbywa się w Chinach, a część w Sebnitz.
Zakupy można było zrobić w sklepie kilka kroków od fabryki, czyli w Modellbahnshop Sebnitz (ceny i asortyment taki jak na stronie internetowej sklepu - dużo modeli niedostępnych) oraz w muzeum przy fabryce (modele, akcesoria torowe i części zapasowe Tilliga z bieżącej produkcji w cenach z katalogu). Oprócz sklepów było również stoisko z modelami dla klubowiczów TT-Club i bardzo popularny Sonderverkauf (skrzynie z budami wagonów, lokomotyw, kontenerki, różnego rodzaju części, itp. oraz przecenione modele wagonów i lokomotyw - każdy mógł znaleźć coś dla siebie). Powiem tak - kto nastawił się na zakupy to pewnie nie był zawiedziony. Na placu przed fabryką stoisko gastronomiczne, mini scena z loterią dla dzieci i loterią fantową. Podsumowując było dużo osób, w wielu miejscach tworzyły się kolejki, szczególnie do sklepu z modelami obok fabryki. Większość odwiedzających to Niemcy i Czesi, kilku Węgrów i Polaków - ja widziałem pięciu forumowiczów w sobotę, przynajmniej poznałem po rozmowach w naszym języku.
Na minus można zaliczyć brak informacji w języku angielskim (o polskim nie wspomnę) i trudności z zaparkowaniem samochodu (im wcześniej się przyjechało tym lepiej). Nocleg oczywiście w Zgorzelcu przy ulicy Dzikiej 7 (Pokoje gościnne "RELAX" - http://www.relax-zgorzelec.noclegiw.pl/ Poniżej kilka fotek z fabryki. Gdyby ktoś zapytał czy warto było jechać to odpowiadam - TAK, warto było jechać
Zakupy można było zrobić w sklepie kilka kroków od fabryki, czyli w Modellbahnshop Sebnitz (ceny i asortyment taki jak na stronie internetowej sklepu - dużo modeli niedostępnych) oraz w muzeum przy fabryce (modele, akcesoria torowe i części zapasowe Tilliga z bieżącej produkcji w cenach z katalogu). Oprócz sklepów było również stoisko z modelami dla klubowiczów TT-Club i bardzo popularny Sonderverkauf (skrzynie z budami wagonów, lokomotyw, kontenerki, różnego rodzaju części, itp. oraz przecenione modele wagonów i lokomotyw - każdy mógł znaleźć coś dla siebie). Powiem tak - kto nastawił się na zakupy to pewnie nie był zawiedziony. Na placu przed fabryką stoisko gastronomiczne, mini scena z loterią dla dzieci i loterią fantową. Podsumowując było dużo osób, w wielu miejscach tworzyły się kolejki, szczególnie do sklepu z modelami obok fabryki. Większość odwiedzających to Niemcy i Czesi, kilku Węgrów i Polaków - ja widziałem pięciu forumowiczów w sobotę, przynajmniej poznałem po rozmowach w naszym języku.
Na minus można zaliczyć brak informacji w języku angielskim (o polskim nie wspomnę) i trudności z zaparkowaniem samochodu (im wcześniej się przyjechało tym lepiej). Nocleg oczywiście w Zgorzelcu przy ulicy Dzikiej 7 (Pokoje gościnne "RELAX" - http://www.relax-zgorzelec.noclegiw.pl/ Poniżej kilka fotek z fabryki. Gdyby ktoś zapytał czy warto było jechać to odpowiadam - TAK, warto było jechać

- Załączniki
-
- Kontakt:
Jedno zdjęcie i ... promocje...adrian pander pisze:Byliśmy!
Zobaczyliśmy!
Nacieszyliśmy się, oraz nakupiliśmy!!!

Kto był, niech się podzieli wrażeniami z tej imprezy.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2013, 08:09 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
- pamelar
- Kontakt:
Makiety czy zdjęcia...?miano pisze:Jakość komórkowa
Ostatnio zmieniony 10 cze 2013, 09:47 przez pamelar, łącznie zmieniany 1 raz.
- miano
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 09 cze 2013, 17:52 przez miano, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Byliśmy!
Zobaczyliśmy!
Było SUPER!!!
Pozdrawiamy
Zobaczyliśmy!
Było SUPER!!!
Pozdrawiamy
-
- Kontakt:
Ze Śląska w sobotę na jeden dzień jedzie ekipa:
adrian pander
euzeb
krystianoV6
leszekTT
Do zobaczenia
adrian pander
euzeb
krystianoV6
leszekTT
Do zobaczenia
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Zainteresowanych stanem wody w Sebnitz odsyłam do:
http://blog.modellbahnshop-sebnitz.de/2 ... n-sebnitz/
http://www.umwelt.sachsen.de/umwelt/wasser/7806.htm

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
PS:Andrzej Ćwieczkowski pisze:Dzień dobry (...),
w sprawie Dni Modelarskich w Sebnitz w najbliższy weekend otrzymuję zapytania od modelarzy zaniepokojonych sytuacją powodziową na pograniczu czesko - niemieckim.
W związku z tym bardzo (...) proszę o zamieszczenie na Forum TT informacji, jaką dzisiaj rano otrzymałem od organizatorów imprezy (oryginalny e-mail poniżej):
[...]
Wielu wystawców i odwiedzających nasze Dni Modelarskie jest zaniepokojonych sytuacją powodziową. W Sebnitz jest jednak wszystko w porządku i spotkanie na koniec tygodnia, tak jak zaplanowano, odbędzie się. Dopuszczamy możliwość niewielkich zmian pomieszczeń (wystawowych - przyp. własny), jednak nie będzie to miało żadnego wpływu na naszą działalność.
[...]
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
---
Andrzej Ćwieczkowski
AMC Biuro Handlowo-Usługowe
ul. Tęczowa 83, 53-601 Wrocław
tel/fax +48 71 342-87-44
-- Treść oryginalnej wiadomości -- Temat: Modellbahntage
Data: Wed, 5 Jun 2013 08:05:20 +0200
Nadawca: Ursula Leuschke
Adresat: AMC Hurtownia Modelarska
Guten Morgen Herr Cwieczkowski,
heute möchte ich mich nochmals bei Ihnen melden.
Viele Aussteller und Besucher unserer Modellbahntage sind etwas verunsichert durch das Hochwasser. In Sebnitz ist aber alles in Ordnung und das Treffen am Wochenende wird – wie geplant – stattfinden. Vielleicht gibt es eine kleine räumliche Veränderung, die aber keine Auswirkungen auf unsere Aktivitäten haben werden.
TILLIG Modellbahnen GmbH
Promenade 1
01855 Sebnitz
Tel.: +49 35971 90326
Fax: +49 35971 90319
Homepage: http://www.tillig.com
Z Trójmiasta jadą Wróblewice.
Ostatnio zmieniony 05 cze 2013, 17:31 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
- Niejeden+
- Kontakt:
Nikt się nie zgłosił?Dalsze szczegółowe uzgodnienia organizatorzy przekażą po dokonaniu wstępnego zgłoszenia.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2013, 07:55 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.