TittyTwister: buduję swój pierwszy moduł

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Re: TittyTwister: buduję swój pierwszy moduł

Post autor: TittyTwister »

Jak napisałem, moj moduł odbył pierwsze spotkanie. Zrobiony był na tym etapie, że zatrawiony był, i resztę (wyższe rośliny, krzaki, drzewa) dorobię po Sosnowcu. Ale stało się, że PolyFiber od Nocha, który kupiłem nie dawno, jest inny materiał niż ten sam produkt kupiony przed 3 laty!!! - i niestety się z nim nie da pracować. Więc na razie niemiałem jak zrobić drzewna.

I nastała sytuacja, że wpadłem na pewny pomysł z kumpełem i moduł bedzię innaczej wygłądał niż chciałem na początku. Bedzie tam do zrobienia jakiś obiekt (na razie tajny) i moduł będzie częścią dwóch modułów według rzeczywistości, który zaczynam projektowat i jestem na etapie rysowania obiektu.

I nie mieszkam już w Katowicach.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Hej Matti,
atmosfera była naprawdę fajna, i mimoto, że czas był 5x szybciejszy i jak by było za szybko, to dalibyśmy 4x, ale nie było potrzeba.
Wiadomo, że obsługa stacj nie mogła się tam wygadywać z kimś i palić papierosa siedząc na fotelu :) ale to z nich nikt ani nie chciał :)

Dyscyplina musi być, ale nie ostra, nikt się nie gniewał, jak ktoś poprawił niechcąc jakiś błąd, ale oczywiście, że jak ktoś nie potrafi obsługiwać stacju, to tam też nie może siedzieć, ale właściciele stacji obsługować stacju potrafili i znali się na regulaminach manewrów.

Ja się uczyłem obsługiwając pociąg robić manewry pod dozórem kolegi, że jak bym nie wiedział, to mi pomoże, ale sam bym nie wzał taki pociąg, nieznając regulaminy jazdy. I o tym była ta dyscyplina:)

Atmosfera wychodziła od ludzi, którzy tam są, jedna część czlonów była taka surowa, więc u nich się czlowiek czuł stresująco, ale u tych spokojnych ludzi, nie było po co się stresować. ;) Były tam ludzie, którzy po prostu chciali się bawić tak, jak się jeździ na prawdziwej koleji :)

Barzo fajne było, że jak jechałem naprzykład z expresiem, to stacji, na których się nie miałem zatrzymać, większość tylko przejechałem, bo obsługa po prostu potrafiła wszystko zdąrzyć, widziali, że mam tylko przelot, to się starali przygotować wolny tor, i potem to fajnie wyglądało :) na szaku ciągle coś jeżdziło i w stacjach były manewry.

Były tam i widzowie (rodzina, znajomi, itp..) i nie nudzili się, obserwując makietę :)
MicMatti
Kontakt:

Re: Fremojazdy

Post autor: MicMatti »

Witam,
a jaka byla atmosfera? Pytam bo w zeszlym roku u nas wzialem udzial na takiej imprezy i byla dyscyplina. Mialem uczucie jak w pracy, troche stresu itd.

Pozdrowienia
Matthias
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

No właśnie, to było na tym najciekawiejsze :)

Obsługa stacji mała dużo roboty i robiły manewry (mówili co gdzie jak i maszynista kierował), na szlaku bez obsługi (u nas regulamin D3) manewry, wyładowanie, ładowanie robiła obsługa pociągu zdawczego/zbiorowego - maszynista sam.

To było zpoczątku bardzo trudne dla mnie i jeszcze będzie potrzeba pare takich spotkań, żeby się nauczyć. Na obsługu takiego pociągi w stacji była godzina (12 minut), do tego zawsze mijanie z osobowym, musi się znać na regulaminach dobrze, zrobić poprawnie wszystkie manewry, wyładować, naładować, ...

Tak, na spotkaniach Ostramo nigdy nie brakuje stonki - od Tomka z Krakówa :)
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2013, 21:48 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

TittyTwister pisze:Nauczyłem się jeżdzić z pociągiem zdawczym oraz zbiorowym - tzn. z kartami wagonowymi oraz ładunkowymi.
Prawda, że fajna z tym zabawa?

Ooo, była też delegacja PKP - SM42 ?
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2013, 20:29 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

W ten wykend miałem z swoim H0 "klubem" prywatne spotkanie modulowe z fremo jazdami.

Były 2 duże stacje (Frýdlant nad Ostravicí - 7 torów, 9 m długa) i Lipová Lázně (6 torów, parowoznia), 2 techniczne (Hanušovice, Mikulovice) - tę wszystkie na szlaku jednotorowym głównym o regulaminu ruchu D2, i szlak o regulaminu D3 bez obsługi stacj - Kadaň (4 tory), Vizovice (3 tory), Javorník (3 tory, 2 bocznice), przystanek Horní Heřmanice, przystanek Cholina, gdzie wszystkie manewry i manipulacje musiała robić slużba pociągowa czyli maszynista.
Czas był 1:5, i wszystko działało. Nauczyłem się jeżdzić z pociągiem zdawczym oraz zbiorowym - tzn. z kartami wagonowymi oraz ładunkowymi.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Nogi skrzynki samo-domo
Ostatnio zmieniony 23 mar 2013, 15:56 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Tak, mój moduł miał premierę w Sosnowcu :) Na szczęście było wszystko w porządku i nie musiał się wyłączyć z układu makiety.

No to mogę teraz zabilansować :D Dobrze było, że robiłem prosty (nie skomplikowany) moduł. I tak się na tym dużo nauczyłem, wiem, jakich błędów nie mam już zrobić i co zrobić lepiej czy inaczej.

Fajne było też zobaczyć moduł obok innych. Mogłem porównać, co jest dobre, co nie, co mi się udało, i co nie będę robić. Starałem się robić moduł nie szybko, w sensie wolałem robić kilka razy coś niż zrobić i byłe by jak wyglądało.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2013, 11:05 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

T_Domagalski pisze:Nie martw się. Jak ktoś przywiezie piłę łańcuchowa, to ewentualne niedoskonałości poprawi się na miejscu.... :mrgreen:
Jak tylko moduł, a nie mnie, to się nie będę martwił :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 16 mar 2013, 08:05 przez TittyTwister, łącznie zmieniany 1 raz.
Wicio
Kontakt:

Post autor: Wicio »

Tadziu nie bądź taki brutalny :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Tak to jest jak się buduje na ostatnią chwilę :P Trzeba było zrobić na Paniówki, miałbyś już przetestowany!
Będzie dobrze, M
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Boże ja tak stresuję, że z modułem coś będzie nie tak, że już 2 dni nie śpię. Też tak mialiście, jak byliście po raz pierwszy z modułem na jazdach?
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

A dzięki wam :)
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Post autor: Scio »

W komplecie z blaszkami były też drewniane patyki
Obrazek
Taki komplet zakupiłem u Konrada
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Biker: dziękuję.
Piszą Zestaw do budowy słupów telegraficznych różnych rodzajów. Na blaszcze znajdują się elementy do budowy ponad 20 słupów. Dodatkowo dostepny jest zestaw do budowy słupów A-owych , cena chyba 25 zł (za tych 20 słupów? ale co tę 3 zł?) I teraz jeżeli zacznę z tego robić słupy konkretnego typu, to mam nadzieję, że zkorzystam prawie wszystko (żebym z jednej blaszki nie miał tylko 3 słupy). Ale i tak bym musiał chyba sam zrobić tu "drewnianą patyku", bo z blaszek chyba nie wyglądała by tak jak bym chciał :)

Tak, jak piszę pan T_Domagalski, żadne problemy z stroną:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”