STONKA z PIKO

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

Zablokowany
Awatar użytkownika
TittyTwister
Kontakt:

Re: STONKA z PIKO

Post autor: TittyTwister »

Dyskuzja się posunęła trochę indziej, że polaków w TT mało, i dlaczego itp...
Ja mogę tylko porównać i zaczniemy od tego, że Czechów tylko 10,5 milionów malutkich i Polaków 40 milionów! cca 4x więcej!
Brejlowec, Bardotka to tylko w czechosłowacji jeżdziło, nigdzie indziej (opróc jednej malej serii do Włoch), i co... Roco, Kuehn, MTB w TT produkują, i co mówił Kuehn? - że większość Brejlovców idzie na niemieckij targ. No, bo to urocza loko chyba i znana i zagranicą. Taks amo z Bardotką. Więc nie musiał liczyc tylko na czeski targ. Ale jest tyle producentów, więc czeski targ jest chyba duży.

Ale dlaczego? Artur piszę, żeby się to miało poprawić, jakby więcej młodych się tym zajmowało. Ale myślę, że nie widzę róźnicy u was i u nas w ilości młodzieży w modelarstu. U nas modelowaniem się bawi dorosły ludzie, młodych jest o wiele wiele mniej. Ale u nas się większość nie bawi tylko kolekcionowaniem, robieniem nie rzeczywystych tortów, albo modulów, które mają podobność do makiety 70 lat. Chcą robić prawdziwe kolejki, jak robią torciki, to mają sens, moduly się robią bardzo rzeczywistocznie, na forum się tylko dyskutuje o tym, czy taka loko ma wszystko poprawnie, kucią się o malutnkie szczegółki, robią sami z blachów czy z polyuretanów prawdziwe czechoslowackie loko. W nowościach nikogo nie interesuje jakiś niemiecki tabor, tylko czechoslowacka III-IV.
Przecież tutaj na tym forum to idzie widzieć - jak się mamy bawić o modelarstwu, to jest cisza, nikt nie pisze, ale jak się gada o kolekcjonowaniu, to co minutu jakiś nowy post. I w tym problem, taki kolekcjonarz, mu jest loto, czy ma tylko wszystkie loko z III. epoki, czy loka na modulu czy tortu mają sens, po protosu kupi co mu się podoba, ale potem tam nie jest nacisk na polskie modele, bo jak nie polską, to kupi niemiecką, bo tyle ich fajnych.
(...) którzy uważają, że imprezy, generalnie powinny być ZAMKNIĘTE (tylko dla wąskiego grona) (...)
Zeby imprezy miały być zamknięte, to glupota, ale po co się robi zamknięte imprezy? Bo jak są z publicznością, to musi być szybko i kolorowo (czy jak to mówicie) bo inaczej by narzekali, że ludzie się nudzą, bo się robi manewry, pociągi nie jeżdzą co minutu itp...
Sorry, ale chcę i nie tylko ja, chcemy robić prawdziwą polsko-czechosłowacką (jak mnie macie to musi już tak być :D) około III-IV epoki, z sensem, z realizowaniem prawdziwej kolei, i po co nam 100% takich zabawkowych spotkań? Nie jestem, nie jesteśmy nauczycieli wychowawcy polskiej młodieży. To niech sobię robią w jakiś klubach młodzieżowych.

Mniej narzekajcie i więcej się starajcie. Myślę, że na zabawki młodzież ani innych nie przyciągnięcie. Widzialiście kiedyś spotkana modelarzy wojskowych (czy jak się to mówi?) Dlaczego ich jest tyle? Nie że cząłgi i wojna są popularne, ale że ich na tym hobby bawi robienie bardzo świętnej reality, szczegół itp., bo zabawki każdego za chwile znudzą!!! ...
krisss
Kontakt:

Post autor: krisss »

Skoro temat zszedł już na popularyzację naszej skali to dodam coś od siebie. Imprezy nigdy nie powinny być całkowicie zamknięte, powinno się dzielić imprezę na czas otwarty i zamknięty dla publiczności. Skąd ludzie mają wiedzieć o TT skoro nic nie widać ani nie słychać? Po każdej imprezie jest szansa, że ktoś się "zarazi" i zasili nasze szeregi. Jeśli nasze grono nie będzie się powiększać, to i modele będą się słabiej sprzedawać, a co za tym idzie ich produkcja się zmniejszy (widać to w tym roku po Tilligu, że zmniejszył liczbę modeli PKP w porównaniu do roku ubiegłego). Dlatego imprezy i dostępność tańszych modeli to szansa na popularyzację.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

drlukasz pisze:... "ewangelizację" (o co chodzi z tym określeniem - nie mam pojęcia)
EWANGELIZACJA -> dobrze zrozumiałeś: "popularyzację"
:mrgreen:

PS: określenie to nie dotyczy tylko chrześcijaństwa.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2013, 12:47 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

JarTTek pisze:Napisz o jakich faktach mówisz - to się pośmiejemy wszyscy :D
O których wspominano w tym wątku już nie raz. Producent z założenia nastawiony jest na zysk, a nie na realizację fanaberii. Jeśli produkcja określonego produktu nie niesie za sobą pewności zysku (zwrócenia się kosztów), to nikt zdrowo myślący nie podejmie się takiej produkcji. Po co Piko ma inwestować ileś tam dziesiąt czy set tysięcy w nowe formy lokomotywy nie oszukujmy się - niszowej, bo używanej praktycznie tylko w Polsce, po kilka sztuk w Maroku i Iraku, skoro można wypuścić BR290 którą spokojnie sprzeda się w różnych malowaniach w Niemczech, Austrii itd.

Przy okazji 1. Podwozie BR290, baza wózków itd niemalże idealnie pasuje do SM42- trzeba "tylko" wykonać nowe formy ostoi, wózków, pudła...
Przy okazji 2. Podwozie, rozstaw i baza wózka od G1206 pasuje do SP32.
JarTTek pisze:
I tu gorzkie słowo do kolegów, którzy uważają, że imprezy, generalnie powinny być ZAMKNIĘTE (tylko dla wąskiego grona), zaprzepaszczacie okazję na ewangelizację TeTetki, szkoda.
Pewnie nie jedna okazja została zaprzepaszczona. Ciekawe, że wszyscy mówią o pasji do TeTetki .
I znów zgrany do cna motyw. Wielokrotnie już było powiedziane. Na imprezy jeździmy po to by się spotkać i pobawić - za własne pieniądze i kosztem swojego czasu. Skoro producenci i dystrybutorzy mają w głębokim poważaniu "popularyzację" czy jakąś tam "ewangelizację" (o co chodzi z tym określeniem - nie mam pojęcia) to dlaczego mają się tym zajmować osoby prywatne? Oczywiście jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy na żadnej imprezie się nie pojawili...
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2013, 12:42 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
JarUs
Kontakt:

Post autor: JarUs »

Jest popyt, nie ma podaży. Tu zastanawiamy się, jak "wyartykułować" popyt.
Po co kończyć, lepiej poczytać, pośmiać się nad ignorancją i niedopuszczaniem do siebie pewnych faktów...
Napisz o jakich faktach mówisz - to się pośmiejemy wszyscy :D
I tu gorzkie słowo do kolegów, którzy uważają, że imprezy, generalnie powinny być ZAMKNIĘTE (tylko dla wąskiego grona), zaprzepaszczacie okazję na ewangelizację TeTetki, szkoda.
Pewnie nie jedna okazja została zaprzepaszczona. Ciekawe, że wszyscy mówią o pasji do TeTetki .
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

drlukasz pisze:Po co kończyć, lepiej poczytać, pośmiać się nad ignorancją i niedopuszczaniem do siebie pewnych faktów...
Właśnie piję piankowe, zdrowie dyskutujących :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2013, 10:00 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Marcin pisze:..piana wylewa się z naczynia, kończymy????
Strząśnij.
U mnie pomogło, choć pewnie na chwilę - od ruchu drgającego kufla piana powstaje nad wyraz szybko...
Po co kończyć, lepiej poczytać, pośmiać się nad ignorancją i niedopuszczaniem do siebie pewnych faktów...
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2013, 09:59 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Re: ZAPYCHACZ UFO nr8837

Post autor: Niejeden »

gonzoTTom pisze:Odbiegając od tematu, to: jak już na Tarczynie stanie sieć trakcyjna, to raczej SM42, bo ZAPYCHACZ UFO nr8837 jest chyba elektryczny.
Jest. Dlatego właśnie najpierw musi stanąć sieć trakcyjna :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, 20:33 przez Niejeden, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

..piana wylewa się z naczynia, kończymy????
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, 20:33 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
kolejkowicz
Kontakt:

Post autor: kolejkowicz »

Witam
Piszę jeszcze raz to co napisałem wcześniej. Najpierw powinniśmy ustalić czy w ogóle któraś z firm jest gotowa zrealizować nasz pomysł. Jeśli tak to powinniśmy ustalić warunki jakie musimy spełnić. Uważam, że nie należy pomijać przedstawicieli handlowych firm. Dlatego nie rozumiem pomijania w całej sprawie AMC. Jeśli uzyskamy pozytywną odpowiedź możemy przystąpić do działania.
Produkcja to biznes, a biznes musi się opłacić.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, 20:32 przez kolejkowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

musi to byś "list otwarty",
z "nutką" współpracy, przyjaźni itp miedzy narodami (takie tam ble-ble)
poprzez niemiecką prasę modelarską ( każde media uwielbiają protesty)
Nie dostrzegasz tu pewnej sprzeczności -"nutka przyjaźni" - "protest"?
Problem tkwi nie w tym, że producenci się uparli, że nie będą robić polskich lokomotyw w TT na zasadzie "nie, bo nie" tylko w tym, że nie miał by kto ich kupić. Pisanie petycji w imieniu 100 - 200 osób tylko potwierdzi to, że rynek TT w Polsce jest mały i nie ma sensu robić dla niego dużych inwestycji.
Dlaczego jest mało młodzieży która zaczyna od TT? Już kiedyś pisałem co myślę na ten temat. W TT nie ma tanich zestawów startowych atrakcyjnych dla początkujących. To co Tillig produkuje jako program "start" czy jak to się tam nazywa, jest po prostu relatywnie za drogie w porównaniu do pozostałej produkcji. Brakuje czegoś na zasadzie linii "hobby" z Piko. Zestawy startowe TT nie są przemyślane w taki sposób żeby dało się je łatwo łączyć razem (układ torów).
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, 20:26 przez Gloow, łącznie zmieniany 1 raz.
JarUs
Kontakt:

Post autor: JarUs »

KrzyszTTof pisze:
.... Tillig jednak czyta przesyłaną z PL
przekazuje do archiwum:
...
A maszynista widzi trzech debili na torach.
Trzeba spojrzeć na sprawę jak maszynista. Żeby masz list nie został archiwizowany tak jak na zdjęciu, musi dotrzeć do Tilliga okrężną drogą.
Czyli:
napisany od społeczności, a nie od jednostki,
najlepiej z logo FTT,
musi to byś "list otwarty", :mrgreen:
z "nutką" współpracy, przyjaźni itp miedzy narodami (takie tam ble-ble)
poprzez niemiecką prasę modelarską ( każde media uwielbiają protesty),
być może poprą nas modelarze niemieccy :roll:

ps. Zapraszam kolegów do "burzy mózgów". Piszcie o swoich pomysłach. Każdy pomysł jest ważny - choćby był głupi i niedorzeczny. Może coś wspólnie wymyślimy. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wierzcie mi, siedzenie w "loży szyderców" nic nie daje !!
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, 13:20 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jerzyr
Kontakt:

Post autor: Jerzyr »

ArturSchŁ pisze:Nie uważam by pisanie nt. Stonki do PIKO (bo co do reszty to IMHO: bezsens), cokolwiek dało.

Kiedyś postulowałem ewangelizację TeTetki, ale zostałem zaśmiany. Nadal jednak uważam, co powyżej koledzy też zauważyli, że tylko poprzez pracę z najmłodszymi jesteśmy w stanie zwiększyć rynek TT w Polsce.
Amen
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, 13:19 przez Jerzyr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Po liście do Tilliga, jestem wrogiem nr 2 w AMC. :)
Nie uważam by pisanie nt. Stonki do PIKO (bo co do reszty to IMHO: bezsens), cokolwiek dało.

Kiedyś postulowałem ewangelizację TeTetki, ale zostałem zaśmiany. Nadal jednak uważam, co powyżej koledzy też zauważyli, że tylko poprzez pracę z najmłodszymi jesteśmy w stanie zwiększyć rynek TT w Polsce.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, 12:46 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

PiotrT pisze:Tak jak wspomniałem kilka postów wyżej mam zamiar wysłać wyniki ankiety do Piko, Tilliga, Roco i Kuehna'a gdyby ktoś chciał pomóc w redagowaniu maila albo jednak ktoś z większym doświadczeniem/autorytetem (czyt. admin) chciałby się tego podjąć to proszę info na pw.
Z całym szacunkiem, ale przy 200 sztukach to nawet Ci przemalowanki wagonu nie zrobią - uwierz, że wiem co mówię (chyba, że zamówisz te 200 sztuk i wyłożysz kasę na całość - no to może się zlitują ...).

Ale trzymam kciuki za tą akcję.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, 12:44 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 2 razy.
Zablokowany

Wróć do „Ogółem”