Zestaw 01203

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NOVAXIM
Kontakt:

Re: Zestaw 01203

Post autor: NOVAXIM »

Witek M. pisze:Rozsprzegacz?
Chcę tylko dodać, że takie bajery jak rozprzęgacz występują w mniejszej skali N i do tego bynajmniej nie potrzeba DCC, a tym bardziej czwartej, czy nawet dodatkowej funkcji w naszym punkcie sterowania (transformatorze).
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

cos pieknego!!

cichutko i z gracja sunie po torach... plynnosc sterowania... :shock: kocham cyfrowke :o

teraz tylko jeszcze musze rozgryzc programowanie lokomotywy, gdzie w dobie wielkich przejrzystych wyswietlaczy troszke sie ciezko przyzwyczaic do konsoli kompakt, co prawda nie ma az tak wiele do ustawiania... no zobaczymy... ale to jutro

ide dalej "puszczac sie w kolko" :roll:
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

No pięknie - pierwszy Tillig i od razu cyfrówka. Teraz tylko zaprogramować loczkę i w drogę! Będziesz zszokowany kulturą pracy. A KKS Cię zabije :)
pepsigo2pl
Kontakt:

przyszedl zestawik 01202 :mrgreen: jak wyciagnalem z pudelka to az sie balem, ze cos zepsuje :) to juz nie jest to samo co w wykonaniu BTTB, dla mnie jest to dzielo sztuki!! nie dziwcie mi sie Panowie, jest to moj pierwszy kontakt z Tillig'owskim taborem :shock:

jedyne co mi nie pasuje w tym zestawie to wagon Omu z budka, jakby nie mogli dac zwyklwgo Rm'a. ja wiem, ze to jest III epoka... ale jakos bardziej ten zestaw wagonow pasowalby mi do jakiegos parowozu np. BR52 (ktora tez niedlugo bede mial w swojej kolekcji :roll: )

zdjecia umieszcze niedlugo w dziale MojTabor, razem ze zdjeciami taboru BTTB

a teraz ide sie bawic :r0lL:
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,
ForumTT Kocha, ForumTT Radzi, ForumTT nigdy Cie nie zdradzi
Fakt! :D
pepsigo2pl
Kontakt:

Charakterek pisze:
i od razu widać ile mniej torów jest!
hmm i stad sie wzielo moje pytanie, bo wlasnie nie bylo widac a opis, z jednego ze zrodel opsisanych w moim pierwszym poscie byl mylacy, tak dla przypomnienia

ForumTT Kocha, ForumTT Radzi, ForumTT nigdy Cie nie zdradzi :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2006, 18:45 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Ufaj:

1. Producentowi
2. Naszym testom - my bardzo dokładnie opisujemy to, co jest w środku i zazwyczaj mamy najnowsze wersje produktu. Po prostu mięliśmy fizyczny kontakt z opisywanymi rzeczami i każdą z osobna opisujemy solidnie. Sprzedawcy najczęściej opisy robią na zasadzie kopiuj/wklej i wychodzą kwiatuszki :)

tu masz zestaw z bocznicą i od razu widać ile mniej torów jest!
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2006, 17:13 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
pepsigo2pl
Kontakt:

dziekuje Panowie za info... to teraz tylko pozostalo zalogowac sie do sklepu... i dodac do koszyka :D

Charaktrerek - zgadzam sie, ze tak jest opisane w Tilligu. ale po rozejrzeniu sie natknalem sie na rozne wersje tego co "znajduje sie" w pudelku. jako, ze z lenistwa badz wygody a czasem nawet wychodzi to taniej, glownie robie zakupy w sklepach internetowych to chcialem sie upewnic, bo nie kazdy sprzedawca ma porzadny opis z ktorego jasno by wynikalo co i jak.

jeszcze raz dziekuje za informacje
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

pepsigo2pl pisze:witam Szanownych Forumowiczow,
mam do Was pytanie odnosnie zestawu 01202/01203, jak sami slusznie zauwazyliscie jest to dobry zestawik na poczatek przygody z cyfra. ale jedna rzecz mnie trapi - jakie tory i co z tego wyjdzie?

A zobacz sobie zdjęcie zestawu w teście. U Tilliga to jest tak, że jak jest jeden rozjazd - masz tylko bocznicę, I łuki tylko R 310 (R 11) w ilości 12 szt. Tu jak widzisz (i zgodnie z tym, co jest rozpisane w ilostanie torów) masz dwie zwrotnice i dublujące się łuki R 310 (R 21) oraz tory wyrównawcze G5. Już z samych tych informacji możesz wywnioskować, że zestaw torowy pozwala na zrobienie pętli z mijanką po jednej stronie. Nie od rzeczy jest dokupienie 6 szt torów G1, tak by każdy z torów wydłużyć o dwa odcinki G1. Wtedy to już jest szaleństwo!
zeno
Kontakt:

Post autor: zeno »

pepsigo2pl pisze:Strona, jak i katalog Tilliga podaja, ze w zestawie sa tory modelowe na owal i rownolegly tor stacyjny.
Posiadam zestaw 01203, potwierdzam powyższe.
Pozdrawiam
pepsigo2pl
Kontakt:

witam Szanownych Forumowiczow,
mam do Was pytanie odnosnie zestawu 01202/01203, jak sami slusznie zauwazyliscie jest to dobry zestawik na poczatek przygody z cyfra. ale jedna rzecz mnie trapi - jakie tory i co z tego wyjdzie? Strona, jak i katalog Tilliga podaja, ze w zestawie sa tory modelowe na owal i rownolegly tor stacyjny.
w internecie natomiast znalazlem informacje, w jakims sklepie, ze jest to tylko bocznica - oczywiscie tez na torach modelowych. W Polsce natomiast ktos mowi, ze jest tylko owal i do tego na Bettungsach!?

moze Wy bedziecie w stanie mnie poratowac rada, bo ja juz nie bardzo wiem co jest prawda, a ze po niemiecku nie bardzo umiem wiec zwracam sie do autorytetow :D

Wiem, ze tu jest, lub nawet w tescie zestawu 01203 wspomniane o tym co jest w zestawie - ale to nie wyjasnia moich watpliwosci... czy po prostu mam przestac wierzyc w bajki a zaufac temu co Tillig podaje - a moze to tak jak u nas, mowia/pisza o czyms a robia zupelnie cos innego?
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,
Lokomotywę z takim dekoderem pokazywałem na zlocie w Radomiu.
Widziałem i chylę czoła Andrzeju. :)

Widok oświetlonej kabiny maszynisty, w stojącej na bocznym torze lokomotywy to bardzo fajny widok, a szczególnie gdy jest dookoła ciemno.

Oczywiście nie mówię, że musi to być standard ale jako bajer jest to ciekawe urozmaicenie możliwości naszych kochanych lokomotyw.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2006, 21:00 przez ArturSwider, łącznie zmieniany 1 raz.
andrzejc
Kontakt:

Post autor: andrzejc »

Ja montowałem dekoder dzwiękowy.
Lokomotywę z takim dekoderem pokazywałem na zlocie w Radomiu.
Zrobienie oświetlenia kabiny maszynisty i tak wymaga przeróbek, w związku z tym
montarz pełnego golda nie powinien sprawić kłopotów.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

No ale do tego bajera trza stosować pełnego Golda, a jak masz gniazdo na golda mini już w loku, to co wtedy?
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Charakterek pisze:Bo jak dla mnie - to tali Lenz Compact jest ho ho i aż nadto, zresztą tylko i wyłącznie korzystałem z funkcji gaszenie świateł, Artur miał u siebie jeszcze oświetlenie kabiny. No niby fajny bajer, ale jakoś niepotrzebny.
A moim zdaniem to calkiem ciekawy pomysl i przydatny jesli mamy sie bawic w realizm (np. dluzszy postoj na stacji noca), przynajmniej z punktu widzenia kogos, kto dobrze zna takie miejsca jak Warszawa Centralna.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”