Spróbuj UHU plus, 2 składnikowy klej epoksydowyZwykły cyjanoakryl nie "łapie" nawet żelowy pattexa

Moderator: mod-Elektryka i DCC
Spróbuj UHU plus, 2 składnikowy klej epoksydowyZwykły cyjanoakryl nie "łapie" nawet żelowy pattexa
Zwykły cyjanoakryl nie "łapie" nawet żelowy pattexagolab pisze:w moich przerabianych lokach kleiłem diody cyjanoakrylem, ale żelowym, bezpośrednio do światłowodów.
Ja mam światłowody, pełne, nie rurki.golab pisze: Z doświadczenia powiem, że zamalowanie światłowodu (mam na myśli rurki plexi używane do tego celu w lokach), daje efekt taki, że ... nie przewodzi światła ...
Takie mam, zresztą dają fajne cieple światło. I są mocne. Mam nadzieję osiągnąć efekty lepszy niż przy małych diodachgolab pisze:a tak na marginesie... dlaczego takie duże diody![]()
Tak. Chciałbym zamocować LEDy do tego psudoświatlowodu jaki jest w oryginale.golab pisze:Gagarin ma tylko światła białe - czerwone będziesz dorabiał ? Ja bym LEDy kleił do budy
Można znaleźć laminat nawet 0.1mm - wtedy jest elastyczny no i co za tym idzie trochę bardziej delikatnywmac27 pisze:Gdzie kupić ten laminat? Jaki jest najcieńszy, dostępny w sprzedaży?
Gdzie kupić ten laminat? Jaki jest najcieńszy, dostępny w sprzedaży?Marcin pisze:płytka laminowana, ...
Oczywiście mechaniczne. Diody SMD. Jedna duża 3,5mm druga mała 1,8mmArturSchŁ pisze:Chodzi Tobie o mechaniczne czy elektryczne połączenie, diody SMD czy zwykłe
To mają być dwa światlowody, oddzielnie dla dużej i dla mniejszej, czerwonejArturSchŁ pisze:Jeśli zwykłe średnicy 1,8 mm czy 3 mm to można we wspólną koszulkę termokurczliwą czarną wsadzić - razem ze światłowodem.
Termokurczliwa raczej odpada. Zostaje cienki laminat, ale takiego nie mam. Powinien być max 0,5mm lub cieńszy. Najlepiej byłoby łączyć klejem diodki, potem zamocować światłowód(też klejem) i zabezpieczyć masą akrylową aby swiatło nie wydostawało się na zewnątrz. Tak sobie to wymyśliłem. Problemem jest klej, już kilka próbowałem, tych standardowych: cyjanoakryl, na gorąco, do polistyrenu i nic z tego nie wyszło.ArturSchŁ pisze:SMD to raczej sugerowałbym na malutką płytkę laminatu miedzianego i klejem, albo termokurczką ze światłowodem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość