STONKA z PIKO

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

Zablokowany
slawek
Kontakt:

Re: STONKA z PIKO

Post autor: slawek »

Jeszcze w sprawie ankiety

może warto też pokusić się o pytanie, czy jesteś za wersją expert czy hobby? Stonka z jakością modelu g1206 była by naprawdę wielkim sukcesem. Sam pewnie miał bym ze 3 - 4 wersje malowań

i mam nadzieję, że niebawem, któryś z producentów zbuduje model Linka w naszej skali. Dwa czeskie malowania, dwa polskie malowania i dwa niemieckie to już jakiś początek oferty.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, 11:42 przez slawek, łącznie zmieniany 1 raz.
slawek
Kontakt:

Post autor: slawek »

Lista chętnych nawet tutaj na forum nie jest adekwatna do liczby sprzedanych egzemplarzy. Model takiej lokomotywy powinien być dostępny w okienku kasowym, tak aby przy zakupie biletu można było się dowiedzieć o istnieniu takich modeli.

Patrząc na czeskiego okularnika, myślę, że stonka plus jakieś dwa typowe wagony występujące na PKP naprawdę napędzała by rynek.

Co do ankiety, to chyba należało by wyszczególnić wszystkie malowania dostępne w HO

I jeszcze jedno, malowania stonki które do tej pory się ukazały i ewentualnie są zapowiedziane najwcześniej sięgają epoki IVc. Tak głupio trochę ale nie wiem czym jest to spowodowane
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, 11:41 przez slawek, łącznie zmieniany 1 raz.
cichonęk
Kontakt:

Post autor: cichonęk »

gdyby ktos zapytał mnie, to odpowiem że wziąłbym 2 (w dwóch różnych wariantach, szeroko pojęte epoki III/IV).
I tu byłby pewien problem, bowiem Piko w H0 opracowało formę ramy i podwozia dla SM42 tzw. "drugiego wykonania" czyli od numeru 521, a na PKP numer ten pojawił się dopiero w 1972 roku. Czyli, jeśli wszystko poszłoby zgodnie z naszymi marzeniami, to Stonki mogłyby być osadzone najwcześniej w ep. IVa.
KrystianoV6
Kontakt:

Post autor: KrystianoV6 »

ja bym na pewno wziął min2 szt :mrgreen: .Moim zdaniem,jeśli nawet kogoś nie stać żeby wyłożyć od razu na 2 szt to myślę że zdecydowana większość z nas kombinowałaby( choćby kosztem niewielkiej redukcij swoich zbiorów).Jakoś nie wydaje mi się by kazdy pisał grzecznie"poproszę 1 szt"
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

jeśli to ankieta, to chyba jeszcze powinniśmy uściślic typ, malowanie, epoki...
gdyby ktos zapytał mnie, to odpowiem że wziąłbym 2 (w dwóch różnych wariantach, szeroko pojęte epoki III/IV).
Awatar użytkownika
TTygrysek_P-ń
Kontakt:

Post autor: TTygrysek_P-ń »

Jeżeli cena stonki byłaby porównywalna do ceny husarza Piko to mógłbym pozwolić sobie na 2 może 3 malowania. Nie od razu ale np. co drugi miesiąc. Pamiętajmy że TT to nie tylko FTT cześć ludzi nie jest ty zalogowana.
Jak by weszła to na 1000 % jedną biorę a na 90% dwie.
monique222
Kontakt:

Post autor: monique222 »

No na tę Loke my też chętni :D
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2013, 23:43 przez monique222, łącznie zmieniany 1 raz.
JarUs
Kontakt:

Post autor: JarUs »

Zaczynamy :D
Lista chętnych na SM/SP 42
1) PiotrT
2) Krisss
3) Markom + 150 szt. :D
4) JarTTek

:DSzczęściu trzeba pomóc !! Kto następny ??
markom
Kontakt:

Post autor: markom »

A ja chętnie puściłbym taki sondaż w eter. Tak z czystej ciekawości. Przecież to moment , aby klepnąć swoją aprobatę. I myślę, że setka by się uzbierała Arturze. Ale to wciąż mało, bo przy sprzyjających wiatrach trzeba 250 chętnych , żeby Piko ruszyło z produkcją. Dlatego na te brakujące 150szt mogę wyłożyć kasę :mrgreen:
JarUs
Kontakt:

Mam propozycję, a właściwie to pomysł PiotrT
...... napisałem do Piko maila czy planują Stonke w naszej skali.
może by tak PIKO zarzucić e-mailami z pytaniem o STONKĘ w naszej skali TT :mrgreen:
czyli setka osób z ankiety + rodzina + znajomi :arrow: może wyszłoby 250 osób ?? :)
JarUs
Kontakt:

krisss pisze:Ale mały sondaż by się przydał ilu byłoby chętnych na stonkę od PIKO :)

destruct on
Znam TT-kowicza, który kupił pikowską stonkę w skali HO.
Sądzę, że nie tylko pasjonaci TT-ki, ale również osoby reprezentujące inne skale, w rozsądnej cenie, kupiliby SM 42 :arrow: chociażby po toby postawić w gablocie. I jest nas więcej :D
Może w 100% nie jestem za sondażem, ale moze warto coś zrobić w tej sprawie :)
Furia
Kontakt:

Post autor: Furia »

Kolego, spójrz lepiej z tego półtora tysiąca ilu zalogowało się przynajmniej w tej dekadzie ;) O tym miesiącu nie mówiąc. TT to nisza i nie zapowiada się na zmianę tego faktu. Przynajmniej da się kupić wszystko co człowieka interesuje, bo jest tego "trochę" mniej niż w H0. Temat był wałkowany już setki razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Realnie: Krótkie serie lokomotyw TT schodzą w ilości rzędu 20-30 egzemplarzy (Ludmiła Szczakowa, Lotos).
Prawdziwym hitem był Husarz na bazie PIKO, sprawdźcie sami w ilu jeszcze miejscach zalega, a seria mogła być w nakładzie 100 może 200 egzemplarzy.
Przypominam: PIKO jest gotowe wykonać malowanie PKP ale przy nakładzie 250-500 egzemplarzy (250 to optymistyczna liczba wynikająca z ogólnie kiepskiej sytuacji na rynku).
Ile Stonek zejdzie ? Nie sądzę by doszło do 100 egzemplarzy, niezależnie od iloci "głosujących" czy użytkowników FTT, natomiast zależnie od zwartości naszych portfeli....
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2013, 21:15 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Tym pozostałym ok. 1490 użytkownikom zwisała taka ankieta. Zapewne była tendencyjna, nie było ulubionych przez nich modeli.
Zresztą, zapewne Wielu z nich nawet nie przeczytało tej ankiety.

Odrobina statystyki:
3 strony użytkowników, którzy jako ostatnią aktywność, mają wpisane "Nigdy" [pozamiatane]
Ostatnia wizyta "przed 01 stycznia 2013r." trwa do 60 strony spisu użytkowników.
O 30 grudnia ostatnio był "Krzysiek Młodzikowski :-)
Lista użytkowników liczy sobie obecnie 78 stron

Takie podawanie statystyk jest jak liczenie ilości demonstrantów JUTRO ;-)
Organizatorzy zapewniają, że będą "tysiące a nawet setki", a rzeczywistość obejrzymy w TVN ;)
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2013, 22:09 przez Misiek, łącznie zmieniany 2 razy.
JarUs
Kontakt:

krisss pisze:Na szczęście marzenia nic nie kosztują.
Tak, to prawda , ale szczęściu trzeba pomóc :D

Nie tak pesymistycznie: :(
Biorąc pod uwagę ilość głosów oddanych w ankietach na model roku FTT (dla przypomnienia - ok 100 w każdej kategorii) nie liczyłbym na to.
ale bardziej optymistycznie: :D
Mamy 1590 zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2013, 21:07 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Ogółem”