STONKA z PIKO
Moderator: mod-Ogółem
-
- Kontakt:
Re: STONKA z PIKO
Jeszcze w sprawie ankiety
może warto też pokusić się o pytanie, czy jesteś za wersją expert czy hobby? Stonka z jakością modelu g1206 była by naprawdę wielkim sukcesem. Sam pewnie miał bym ze 3 - 4 wersje malowań
i mam nadzieję, że niebawem, któryś z producentów zbuduje model Linka w naszej skali. Dwa czeskie malowania, dwa polskie malowania i dwa niemieckie to już jakiś początek oferty.
może warto też pokusić się o pytanie, czy jesteś za wersją expert czy hobby? Stonka z jakością modelu g1206 była by naprawdę wielkim sukcesem. Sam pewnie miał bym ze 3 - 4 wersje malowań
i mam nadzieję, że niebawem, któryś z producentów zbuduje model Linka w naszej skali. Dwa czeskie malowania, dwa polskie malowania i dwa niemieckie to już jakiś początek oferty.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, 11:42 przez slawek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Lista chętnych nawet tutaj na forum nie jest adekwatna do liczby sprzedanych egzemplarzy. Model takiej lokomotywy powinien być dostępny w okienku kasowym, tak aby przy zakupie biletu można było się dowiedzieć o istnieniu takich modeli.
Patrząc na czeskiego okularnika, myślę, że stonka plus jakieś dwa typowe wagony występujące na PKP naprawdę napędzała by rynek.
Co do ankiety, to chyba należało by wyszczególnić wszystkie malowania dostępne w HO
I jeszcze jedno, malowania stonki które do tej pory się ukazały i ewentualnie są zapowiedziane najwcześniej sięgają epoki IVc. Tak głupio trochę ale nie wiem czym jest to spowodowane
Patrząc na czeskiego okularnika, myślę, że stonka plus jakieś dwa typowe wagony występujące na PKP naprawdę napędzała by rynek.
Co do ankiety, to chyba należało by wyszczególnić wszystkie malowania dostępne w HO
I jeszcze jedno, malowania stonki które do tej pory się ukazały i ewentualnie są zapowiedziane najwcześniej sięgają epoki IVc. Tak głupio trochę ale nie wiem czym jest to spowodowane
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, 11:41 przez slawek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
I tu byłby pewien problem, bowiem Piko w H0 opracowało formę ramy i podwozia dla SM42 tzw. "drugiego wykonania" czyli od numeru 521, a na PKP numer ten pojawił się dopiero w 1972 roku. Czyli, jeśli wszystko poszłoby zgodnie z naszymi marzeniami, to Stonki mogłyby być osadzone najwcześniej w ep. IVa.gdyby ktos zapytał mnie, to odpowiem że wziąłbym 2 (w dwóch różnych wariantach, szeroko pojęte epoki III/IV).
-
- Kontakt:
ja bym na pewno wziął min2 szt
.Moim zdaniem,jeśli nawet kogoś nie stać żeby wyłożyć od razu na 2 szt to myślę że zdecydowana większość z nas kombinowałaby( choćby kosztem niewielkiej redukcij swoich zbiorów).Jakoś nie wydaje mi się by kazdy pisał grzecznie"poproszę 1 szt"

- krzysztof
- Kontakt:
jeśli to ankieta, to chyba jeszcze powinniśmy uściślic typ, malowanie, epoki...
gdyby ktos zapytał mnie, to odpowiem że wziąłbym 2 (w dwóch różnych wariantach, szeroko pojęte epoki III/IV).
gdyby ktos zapytał mnie, to odpowiem że wziąłbym 2 (w dwóch różnych wariantach, szeroko pojęte epoki III/IV).
- TTygrysek_P-ń
- Kontakt:
Jeżeli cena stonki byłaby porównywalna do ceny husarza Piko to mógłbym pozwolić sobie na 2 może 3 malowania. Nie od razu ale np. co drugi miesiąc. Pamiętajmy że TT to nie tylko FTT cześć ludzi nie jest ty zalogowana.
Jak by weszła to na 1000 % jedną biorę a na 90% dwie.
Jak by weszła to na 1000 % jedną biorę a na 90% dwie.
-
- Kontakt:
No na tę Loke my też chętni 

Ostatnio zmieniony 09 kwie 2013, 23:43 przez monique222, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Zaczynamy
Lista chętnych na SM/SP 42
1) PiotrT
2) Krisss
3) Markom + 150 szt.
4) JarTTek
Szczęściu trzeba pomóc
Kto następny 

Lista chętnych na SM/SP 42
1) PiotrT
2) Krisss
3) Markom + 150 szt.

4) JarTTek

-
- Kontakt:
A ja chętnie puściłbym taki sondaż w eter. Tak z czystej ciekawości. Przecież to moment , aby klepnąć swoją aprobatę. I myślę, że setka by się uzbierała Arturze. Ale to wciąż mało, bo przy sprzyjających wiatrach trzeba 250 chętnych , żeby Piko ruszyło z produkcją. Dlatego na te brakujące 150szt mogę wyłożyć kasę 

-
- Kontakt:
Mam propozycję, a właściwie to pomysł PiotrT

czyli setka osób z ankiety + rodzina + znajomi
może wyszłoby 250 osób

może by tak PIKO zarzucić e-mailami z pytaniem o STONKĘ w naszej skali TT...... napisałem do Piko maila czy planują Stonke w naszej skali.

czyli setka osób z ankiety + rodzina + znajomi

-
- Kontakt:
Znam TT-kowicza, który kupił pikowską stonkę w skali HO.krisss pisze:Ale mały sondaż by się przydał ilu byłoby chętnych na stonkę od PIKO![]()
destruct on
Sądzę, że nie tylko pasjonaci TT-ki, ale również osoby reprezentujące inne skale, w rozsądnej cenie, kupiliby SM 42

Może w 100% nie jestem za sondażem, ale moze warto coś zrobić w tej sprawie

-
- Kontakt:
Kolego, spójrz lepiej z tego półtora tysiąca ilu zalogowało się przynajmniej w tej dekadzie
O tym miesiącu nie mówiąc. TT to nisza i nie zapowiada się na zmianę tego faktu. Przynajmniej da się kupić wszystko co człowieka interesuje, bo jest tego "trochę" mniej niż w H0. Temat był wałkowany już setki razy.

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Realnie: Krótkie serie lokomotyw TT schodzą w ilości rzędu 20-30 egzemplarzy (Ludmiła Szczakowa, Lotos).
Prawdziwym hitem był Husarz na bazie PIKO, sprawdźcie sami w ilu jeszcze miejscach zalega, a seria mogła być w nakładzie 100 może 200 egzemplarzy.
Przypominam: PIKO jest gotowe wykonać malowanie PKP ale przy nakładzie 250-500 egzemplarzy (250 to optymistyczna liczba wynikająca z ogólnie kiepskiej sytuacji na rynku).
Ile Stonek zejdzie ? Nie sądzę by doszło do 100 egzemplarzy, niezależnie od iloci "głosujących" czy użytkowników FTT, natomiast zależnie od zwartości naszych portfeli....
Prawdziwym hitem był Husarz na bazie PIKO, sprawdźcie sami w ilu jeszcze miejscach zalega, a seria mogła być w nakładzie 100 może 200 egzemplarzy.
Przypominam: PIKO jest gotowe wykonać malowanie PKP ale przy nakładzie 250-500 egzemplarzy (250 to optymistyczna liczba wynikająca z ogólnie kiepskiej sytuacji na rynku).
Ile Stonek zejdzie ? Nie sądzę by doszło do 100 egzemplarzy, niezależnie od iloci "głosujących" czy użytkowników FTT, natomiast zależnie od zwartości naszych portfeli....
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2013, 21:15 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
- Misiek
- Kontakt:
Tym pozostałym ok. 1490 użytkownikom zwisała taka ankieta. Zapewne była tendencyjna, nie było ulubionych przez nich modeli.
Zresztą, zapewne Wielu z nich nawet nie przeczytało tej ankiety.
Odrobina statystyki:
3 strony użytkowników, którzy jako ostatnią aktywność, mają wpisane "Nigdy" [pozamiatane]
Ostatnia wizyta "przed 01 stycznia 2013r." trwa do 60 strony spisu użytkowników.
O 30 grudnia ostatnio był "Krzysiek Młodzikowski :-)
Lista użytkowników liczy sobie obecnie 78 stron
Takie podawanie statystyk jest jak liczenie ilości demonstrantów JUTRO ;-)
Organizatorzy zapewniają, że będą "tysiące a nawet setki", a rzeczywistość obejrzymy w TVN
Zresztą, zapewne Wielu z nich nawet nie przeczytało tej ankiety.
Odrobina statystyki:
3 strony użytkowników, którzy jako ostatnią aktywność, mają wpisane "Nigdy" [pozamiatane]
Ostatnia wizyta "przed 01 stycznia 2013r." trwa do 60 strony spisu użytkowników.
O 30 grudnia ostatnio był "Krzysiek Młodzikowski :-)
Lista użytkowników liczy sobie obecnie 78 stron
Takie podawanie statystyk jest jak liczenie ilości demonstrantów JUTRO ;-)
Organizatorzy zapewniają, że będą "tysiące a nawet setki", a rzeczywistość obejrzymy w TVN

Ostatnio zmieniony 09 kwie 2013, 22:09 przez Misiek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Tak, to prawda , ale szczęściu trzeba pomóckrisss pisze:Na szczęście marzenia nic nie kosztują.

Nie tak pesymistycznie:

ale bardziej optymistycznie:Biorąc pod uwagę ilość głosów oddanych w ankietach na model roku FTT (dla przypomnienia - ok 100 w każdej kategorii) nie liczyłbym na to.

Mamy 1590 zarejestrowanych użytkowników
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2013, 21:07 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.