114 pisze:Ale może warto podać 3 warianty długości pociągu ?
Krótki , średni i długi, podając w wymiarach nasze Y plus lokomotywa.
To za duże uproszczenie.
114 pisze:Dodał bym jeszcze wymiar szerokości peronu z na przykład: z kranem wodnym, semaforem, słupami do trakcji elektrycznej i ...
Nie każdy jest inżynierem ruchu kolejowego.
Dla budujących swoją pierwszą / Z ENTUZJAZMEM / makietę lub moduł są to bezcenne wiadomości.
A podanie konkretnych długości w / cm / naprawdę ułatwia życie nowym modularzom.
To nie tak.
Młody entuzjasta, zaczynając przygodę w makietę modułową od razu MUSI zacząć od budowy stacji. Nie to, zeby szlak...by to trafił. Niech tam buduje stację, ino wymienione przez Ciebie wartości można wyguglać w ciągu minuty, a nie budować od razu koszmarek "bo tak mi się podoba i ja tak zrobię, mimo, że to nierealistyczne"
114 pisze:Wiem,że zaraz odezwą się "STARZY" wyjadacze, że jest SAD dla stacji.
SAD powstaje po wybudowaniu stacji a nie wcześniej. Podaje długości torów na potrzeby spotkań, dane te kopiowane są do Grafikona. Znaczna część danych zawartych w SADzie dotyczy jazd Fremowych (przewóz ładunków i podobne bzdety)..
114 pisze:Ale jeżeli będziemy SZTYWNIACY WSZECH WIEDZĄCY to małolatów nam nie przybędzie.
Byłoby dobrze, gdyby ten "małolat" sam dążył do wiedzy a nie czekał na gotowe
Cały ten wątek to odwracanie ogonem kota w worku.
To, że na stację A wjechał pociąg dłuższy niż ustawa przewiduje to:
- niedopatrzenie obsługi stacji technicznej
- niedopatrzenie mechanika prowadzącego pociąg
(wymienieni zostali zapewne, być może, prawdopodobnie skrzyczeni przez OjDyra i został im postawiony "minus" przy nazwisku ;-))
Grafikon podaje niezbędne długości pociągów, są one wpisane w RJ maszynistów.(patrz obrazek)
I tyle.
114 pisze:Może stworzymy nowy temat:
Budowa makiet/modułów, Konkiety.
Młodzi ludzie potrzebują konkretów, nie mają czasu czytać jakiś SADÓW, E1 itp.
Nie - podział forum na watki, podwątki, wąteczki, podwąteczki jest juz zupełnie zniechęcający do szukania czegolwiek.
114 pisze:Mam browara i salami.
No to na zdrowie!