Sam do dziś dnia szukam trupo-wozów na ziłach. Były takie dwa na zetenach, z końca lat 50, i co? I nic, do dzisiaj nie udało mi się znaleźć zdjęć ani info, że takie pojazdy istniały. Pewnie do dziś dnia gdzieś je trzymają

Moderator: mod-Makieta
Dziwne pytanieFASLER pisze:Mam pytanie do kolegów, czy Tatra kiedykolwiek wykorzystywana była w wojsku polskim, jeśli tak może ktoś posiada jakieś zdjęcia.
TATRA 813, TATRA 813 ciągnik siodłowy, TATRA 813 skrzyniowykrzysztof pisze:tak - tam w modelu popełniono błąd i kabina powinna być umieszczona jakby z drugiej strony - ponoć to niewielka przeróbka (jak usłyszałem od jednego Kolegi z CZ)
tak - tam w modelu popełniono błąd i kabina powinna być umieszczona jakby z drugiej strony - ponoć to niewielka przeróbka (jak usłyszałem od jednego Kolegi z CZ)maciej_kolej pisze: /.../czyli to co w modelu jest fikcją? /.../
Powstało tez klika prototypów wersji dwuosiowej jako skrzyniaki, pod zabudowę specjalną oraz wywrotki. Obok ciągników siodłowych, które szybko zastąpiono nowszą rodziną pojazdów ciężarowych Tatra, pojawiła się duża rodzina czteroosiowych TATRA 813 - w wersji jako ciągniki balastowe, nośniki uzbrojenia (SKOT, DANA, ciężarówki ogólnego przeznaczenia). TATRA 813 stanowiła również atrakcyjny produkt eksportowy. Niestety nie natrafiłem na zdjęcia ciągników w wersji trzy osiowej. O wadze ciężkiej jaką jest TATRA 813 powstał nawet wierszykTittyTwister pisze: Tatry 813 w wersji ciągnika siodłowego - jaki prezentuje model nie istniały w rzeczywistości. Układ osi 6x6 istniał, lecz dwie osie były pod kabiną z przodu pojazdu. Nie pamiętam, żebym kiedyś widział takie ciągniki i myślę, a zatem nie było mowy o eksporcie trzyosiowych ciągników do NRD. Jako ciągniki (jak TIR) były wszystkie 4x4. Tę 6x6 były takie:
[url=http://imageshack.us/a/img255/9456/tatra8136x601.th.jpg]Obrazek[/URL]
TittyTwister pisze:Na přechodu pro chodce,
drtí tatra důchodce,
drtí, drtí, drtí,
důchodce se vrtí.
![]()
![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości