Znieczulica
Ok1-359, BR 38, ROCO
Moderator: mod-Tabor
-
JarUs
- Kontakt:
Re: Ok1-359, BR 38, ROCO
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, 14:52 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
- drlukasz
- Kontakt:
Dżizas.daraśekp pisze:A jak z tym dekoderem? Pewnie ktoś wie, ale nie powie
Na 6 stronie masz pochodzący z normy NMRA rysunek gniazda Plux z zaznaczeniem (dokładnym) co gdzie i po co.
To samo jest na stronie producenta dekodera, czyli Zimo
Pisane było o dekoderze na kablu, ponieważ wersje "z wtyczką" albo pinowe (i 6 i 8 stykowe) nie dadzą się podpiąć bezpośrednio.
Dla niepotrafiących odczytać oznaczeń:
żółty prostokąt - podstawowe piny (PLUX8)
pomarańczowy prostokąt - PLUX16
całość - PLUX22
W żółtej części.
7 - biały kabelek - oświetlenie
8 - pomarańczowy - silnik prawe złącze
9 - niebieski - jeśli jest (8 kabelkowe wersje) - wspólny + zasilania oświetlenia
10 - szary - silnik lewe złącze
11 - index - powinno być zaślepione
12 - czerwony - tory prawa strona
13 - żółty - oświetlenie
14 - czarny - tory lewa strona
16 i 18 w Ok1 nie są podpięte do świateł
Uwagi o znieczulicy sobie daruj.
Do rozczytania przedstawionej wyżej graficznej rozpiski wystarczy podstawowa znajomość angielskiego.
A w razie potrzeby wystarczy wziąć do ręki miernik i sprawdzić który pin gdzie jest podpięty
Ostatnio zmieniony 29 mar 2013, 18:28 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- daraśekp
- Kontakt:
Czytaj tu , potem tu. Pytam, bo nie chcę zjarać niepotrzebnie deka. Ale widać jakaś znieczulica Tu zapanowała...JarTTek pisze:A tak właściwie to, o co "biega" z tym dekoderem?
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, 14:50 przez daraśekp, łącznie zmieniany 2 razy.
-
JarUs
- Kontakt:
A tak właściwie to, o co "biega" z tym dekoderem?daraśekp pisze:A jak z tym dekoderem? Pewnie ktoś wie, ale nie powie
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, 14:50 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
JarUs
- Kontakt:
Podejrzewam, że sprzedawca wie co sprzedaje, a promocja - to nie promocja, tylko pozbycie się towaru niepełnowartościowego (czytaj BUBLA), za cenę (moim zdaniem) znacznie przewyższającą wartość przedmiotu.golab pisze:Może po prostu dlatego lokomotywa jest w promocji ...
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, 14:50 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jafrap
- Kontakt:
Może. Ale chyba można założyć, że gros zainteresowanych zakupem tej loki miała styczność z ForumTT i w mniejszym bądź większym stopniu ma świadomość problemów z tym modelem, o których tu mowa. To i kupować za ponad 1000 się nie chcę... a tak, może sprzeda w tej promocjigolab pisze:Może po prostu dlatego lokomotywa jest w promocji ...
- golab
- Kontakt:
Może po prostu dlatego lokomotywa jest w promocji ...
-
jafrap
- Kontakt:
heh... to samo miałem napisać - uprzedziłeś mnie. Jak Chińczyki nie potrafią tego dobrze złożyć, to ja chętnie kupie taniej model i sam sobie złożę. Niech tylko dadzą dobrą instrukcję składaniaJarTTek pisze:W tej sytuacji, czyli problemy z jakością, wolałbym, aby Roco, alternatywnie, sprzedawało model w częściach "do złożenia", tak jak to było w przypadku CTL-a.
Może cena byłaby niższa
Brawa dla Rangera za przedstawienie przetestowanego i sprawdzonego rozwiązania ułożenia zębatek. Na pewno bardzo się przyda dla wielu posiadaczy Ok1 którzy mają problem z zatrzymywaniem się lokomotywki
Konradzie, tender sztywnoramowy miodzio - śliczny.Ranger pisze:Składając napęd do pewnego tendra własnej produkcji...
Jakoś nikt nie chwali...
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, 14:26 przez jafrap, łącznie zmieniany 9 razy.
- Ranger
- Kontakt:
Wygląda na to, że tak.daraśekp pisze:A jak z tym dekoderem? Pewnie ktoś wie, ale nie powie
-
JarUs
- Kontakt:
Całkowicie się z Tobą zgadzamjafrap pisze:Ale żenada. Człowiek wydaje 1500zł na model i może się zdarzyć z dużym prawdopodobieństwem, że mu loka zacznie się zacinać bo zębatki w nie takiej konfiguracji. Ja to miałem w swojej. Miała dekoder DCC z dźwiękiem. Sorki, ale ktoś tu w fabryce pod szyldem Roco d..y daje... Klient kupuje i chce mieć sprawdzoną, sprawną i niezacinającą się lokę, a nie potem kombinować z zębatkami. Nawet jeśli są jakieś instrukcje z dyrekcji dla patałachów na linii jak to składać, to oni i tak robią inaczej, jak im tam się złoży na to wygląda. Zjeżdżające z linii produkcyjnej nie podlegają chyba żadnej kontroli. No bo jak tłumaczyć te problemy z zębatkami? Jak to czytam to odechciewa się kupować.
W tej sytuacji, czyli problemy z jakością, wolałbym, aby Roco, alternatywnie, sprzedawało model w częściach "do złożenia", tak jak to było w przypadku CTL-a.
Może cena byłaby niższa
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 22:59 przez JarUs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
JarUs
- Kontakt:
A czy ktoś pofatygował się i policzył zęby na kółkach?daraśekp pisze:Jaka w takim razie jest różnica między żółtym a czerwonym kółkiem, skoro to takie ważne?
Numer katalogowy mają jak piszesz taki sam, czy poza kolorem różnią się jakimś szczegółem![]()
Różnica w ilości zębów i nie właściwe ułożenie kółek będzie powodowało, że i owszem, działać będzie, ale będą występowały naprężenia
- daraśekp
- Kontakt:
OK, przeczytałem jeszcze raz, widocznie coś tam źle spojrzałem.Ranger pisze:Średnica i liczba zębów, czerowne na 14 a żółte 13.daraśekp pisze:Jaka w takim razie jest różnica między żółtym a czerwonym kółkiem, skoro to takie ważne?Jw., numery mają różne, czytamy ze zrozumieniemdaraśekp pisze:Numer katalogowy mają jak piszesz taki sam, czy poza kolorem różnią się jakimś szczegółem![]()
-zębatka czerwona (nr. kat. 86496)
-zębatka żółta (nr. kat. 86518)
Reszta sama sie wyjaśnia jak ktoś zna się trochę na PKM.
Jak coś jest jeszcze nie jasne to piszcie.
A jak z tym dekoderem? Pewnie ktoś wie, ale nie powie
- Ranger
- Kontakt:
Mam ich w głębokim poważaniu. Mają fachowców przerastających mnie o głowe więc niech sobie radzą.
- Marcin
- Kontakt:
Po co ty sie marnujesz na tym forum, jedź do Roco i wytknij im wszystkie buby, a nie sie tu spalasz.
- Ranger
- Kontakt:
Lokomotyw nie ma co reklamować wg. mnie. Przyślą taką samą albo poprzestawiają koła. Zębatki sa po 1zł-1,5zł w porywach. Chyba, ze ktoś im wytknie babola na piśmie i pokieruje za rączkę. Nie ukrywam, że ciekawy jestem czy silnik jest na dobrej wysokości. Nie mam żadnej Ok1 pod ręką i nie moge sprawdzić czy ślimak ma luz z zębatką czy jest na ścisk.
Ja w 30D42 dałem motor Mashimy na nominalnej wysokości.
Ja w 30D42 dałem motor Mashimy na nominalnej wysokości.