Gdzie umiejscowić złącza podparte?

Dział, o warsztacie modelarskim, czyli jak, czym i w jaki sposób...

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Re: Gdzie umiejscowić złącza podparte?

Post autor: brovarek »

Generalnie tam gdzie łączysz szyny, czyli rysunek 2 jest najbardziej zbliżony do rzeczywistości (o ile G3 to kawałek prostej) M
cichonęk
Kontakt:

Gdzie umiejscowić złącza podparte?

Post autor: cichonęk »

Witam, dłubiąc przy głowicy swojej małej stacji natrafiłem na pewien problem. Staram się w miarę możliwości imitować w torowisku złącza podparte wykonując w wybranych miejscach zsunięcie (połączenie) dwóch podkładów. Moje pytanie dotyczy sytuacji połączenia dwóch zwrotnic - gdzie powinno być umiejscowione takie złącze? Rysunek 1 i 2 pokazuje umiejscowienie złącza, które widziałem na zdjęciach i w rzeczywistości, rysunek 3 - umiejscowienie złącza na jednej z makiet prezentowanych na Forum. Czy są jakieś zasady dotyczące umiejscowienia złącza przy takim układzie zwrotnic? Z góry uprzedzam, że "rzeczywiste" połączenia odcinków torów Tilliga za pomocą złączek przewodzących bądź izolowanych mają tutaj drugorzędne znaczenie.
rys.1
Obrazek
rys.2
Obrazek
rys.3
Obrazek
Przepraszam za bajzel z wyświetlaniem rysunków ale jakoś nie mogłem dzisiaj dojść do porozumienia z Fotosikiem - pozdrawiam [poprawione]
Ostatnio zmieniony 15 mar 2013, 15:13 przez cichonęk, łącznie zmieniany 8 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady i techniki modelarskie”