Interesujący rozjazd na kolejce parkowej

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LemingAnadyrski
Kontakt:

Re: Interesujący rozjazd na kolejce parkowej

Post autor: LemingAnadyrski »

Furia pisze:Da się jeszcze pojechać środkowym torowiskiem, czwartym wariantem. Jazda po takim rozjeździe musi być niebywale przyjemna dla podróżujących;)
Środkowy to jeden z trzech - 3½.

Obrazek

Co do wygody, to problem pasażerów :->, ale za to dźwięk podczas przejazdu przez parę krzyżownic po kolei jest całkiem miły dla (kolejofilnego) ucha.

Swoją drogą - kto chce zostać Małyszem? ;-)
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 mar 2013, 11:10 przez LemingAnadyrski, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

A ja szukam chętnego do budowy modułu sTTandard na bazie tego projektu :mrgreen: :P
Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 mar 2013, 20:48 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Peter_KR
Kontakt:

Post autor: Peter_KR »

W temacie rozjazdów-potworków mnie swego czasu zaintrygował obiekt znajdujący się do dziś na Rugi w Sassnitz, umożliwiający dawniej wjazd pociągu na prom.

Link

Z tego co mi się wydaje jest to najpierw rozjazd trzykrotny, a następnie na obydwu torach odchodzących w lewo i prawo dwukrotne rozjazdy. Łącznie daje nam to z jednego toru 5 wychodzących.

Obiekt znalazłem oglądając któryś ze starych katalogów BTTB, gdzie widać scenkę załadunku wagonów na prom kolejowy MS Sassnitz.

Będąc chwilkę w Sassnitz naciągnąłem rodziców by zejść na nabrzeże i mam kilka fotek zarówno rozjazdu jak i terminalu obok ale nie pod ręka.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2013, 19:49 przez Peter_KR, łącznie zmieniany 1 raz.
Furia
Kontakt:

Post autor: Furia »

Da się jeszcze pojechać środkowym torowiskiem, czwartym wariantem. Jazda po takim rozjeździe musi być niebywale przyjemna dla podróżujących;)
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Niezgodny z TT standardem :lol:
Awatar użytkownika
LemingAnadyrski
Kontakt:

Interesujący rozjazd na kolejce parkowej

Post autor: LemingAnadyrski »

Rozjazdy na splotach trójszynowych pewnie większość forumowiczów zna, tyle że najczęściej występują
one w postaci umożliwiającej jazdę na bok tylko dla jednego z rozstawów. A gdyby tak splot był
czteroszynowy (3½, 5 oraz 7¼ cala) i jazda na bok była możliwa dla każdego z rozstawów szyn?
Cóż, wychodzi ciekawa konstrukcja, która jest w użyciu na kolejce Frimley Lodge.

Ciekawe, jak wyglądałby rozjazd angielski na takim splocie...

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”